NASA missie naar Mars zal in een Canarische/Spaanse krater eindigen

NASA missie naar Mars eindigt in een Canarische/Spaanse krater
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LAS PALMAS – 52 jaar geleden werd geschiedenis geschreven toen de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong de woorden ‘a small step for man a giant leap for mankind’ sprak nadat hij als eerste mens op de maan liep. Op 18 februari 2021 zal de mensheid weer een stapje verder zetten door op de planeet Mars te landen. En het mooie is dat dit evenement een Spaans tintje zal krijgen.

Op 18 februari om 21.55 uur (Spaans, Belgische en Nederlandse tijd en 11 minuten later dan de geplande 21.44 uur landingstijd) moet de Perseverance rover na een reis van 480 miljoen kilometer landen op Mars. Deze werd door de NASA gelanceerd op 30 juli 2020 als onderdeel van de Mars 2020 missie.

Deze marslanding is live te volgen op deze website van de NASA of via YouTube (zie Youtube video onderaan) en ongetwijfeld zullen veel inwoners van het Canarische Eiland Lanzarote en eigenlijk van alle Canarische Eilanden en eerlijk gezegd heel Spanje de landing gaan volgen.

Maar waarom dan, waarom zijn de Canarios zo trots op deze uitzonderlijke Mars-landing? Omdat de krater waar de Perseverance moet landen de naam Jezero Crator heeft maar dat hernoemd zal worden naar Timanfaya. En wat is dan Timanfaya?

Timanfaya heeft te maken met het ‘Nationaal Park Timanfaya’ of ‘Montañas del Fuego’, een spectaculair natuurgebied op het eiland Lanzarote. Het gebied bestaat uit een uniek vulkanisch ‘maan’ of ‘mars’ landschap wat ontstond door een vulkaanuitbarsting in 1730.

Maar waarom heeft de NASA voor deze Spaanse en Canarische naam gekozen? Omdat volgens deze krant de NASA een link heeft met het eiland Lanzarote en dit natuurpark gebruikt wordt voor trainingen omdat deze regio veel lijkt op het landschap van een andere planeet zoals de maan of mars.

Al jaren komen wetenschappers en onderzoekers van het Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) naar de eilanden Tenerife en Lanzarote voor onderzoek en om te oefenen in het speciale landschap.

Het wordt een nog groter Spaans feestje omdat de NASA deze mars-landing (of op welke andere planeet dan ook) zal uitzenden in het Engels en Spaans.

Laten we hopen dat de ‘Timanfaya’ missie wel goed gaat want de voorgangers van de Perseverance missie waren niet zo succesvol. Het is de vijfde NASA missie die naar Mars gestuurd is maar met een Spaanse naam en dan ook nog eens van zo’n spectaculair stukje natuur moet het goed gaan. Ga jij ook kijken?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.