Spanje blundert met te brede en hoge treinen voor tunnels, maar hoeveel treintunnels zijn er in Spanje?

Spanje blundert met te brede en hoge treinen voor tunnels, maar hoeveel treintunnels zijn er in Spanje?
Beeld: Canva

Spanje blundert met te brede en hoge treinen voor tunnels, maar hoeveel treintunnels zijn er in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Overal is het nieuws te lezen dat de Spaanse spoorwegmaatschappij geblunderd heeft met de levering van treinen voor het spoorwegnetwerk in Cantabrië en Asturië. De te leveren treinen waren namelijk door een berekeningsfout te hoog en te breed voor de oude treintunnels. Dat grapje heeft de Spaanse spoorwegen ruim 250 miljoen euro gekost. Maar, hoeveel treintunnels zijn er in Spanje en wat zijn de langste?

De blunder met de treinen ging de hele wereld over. Het kost dan ook miljoenen euro’s en het vreemde is dat niemand de schuld op zich wil nemen. Daarbij moet wel gezegd worden dat de treinen nog niet gebouwd waren en de blunder werd ontdekt in de ontwerpfase. Door de fout moet men helemaal opnieuw starten waardoor er minstens een vertraging is van twee tot drie jaar.

Uiteraard is het voor professionals niet slim om zo’n blunder te maken, maar daarbij moet gezegd worden dat er veel oude, smalle en lage tunnels zijn in Spanje waar nog steeds treinen gebruik van maken. Zo stamt de oudste treintunnel uit 1863.

Treintunnels

Spanje heeft een uitgebreid spoorwegennetwerk met talloze treintunnels die het land doorkruisen. Deze tunnels zijn niet alleen van groot belang voor het vervoer van passagiers en goederen, maar ook van historisch en architectonisch belang. Wij concentreren ons op de oudste en langste treintunnels in Spanje en waar ze te vinden zijn.

Er zijn in Spanje meer dan 1.700 treintunnels met een totale lengte van meer dan 800 kilometer. Alleen al in de autonome regio Aragón zijn 85 treintunnels te vinden met een totale lengte van 48,6 kilometer. 

Oudste treintunnels in Spanje

De oudste treintunnel in Spanje is de tunnel van Guadarrama, die in 1863 werd geopend. Deze tunnel is gelegen in de Sierra de Guadarrama-bergketen, ten noordwesten van Madrid, en heeft een lengte van ongeveer 3,7 kilometer. Het was oorspronkelijk onderdeel van de spoorlijn Madrid-Irun en werd gebruikt voor het transport van kolen uit Asturië. Naast de tunnel van Guadarrama zijn er nog andere tunnels die dateren uit de 19e eeuw, zoals de tunnels van Somosierra en Pancorbo.

Langste treintunnels in Spanje

De langste treintunnel is 28.377 meter (bijna 28,4 km) lang en is daarmee de langste tunnel van Spanje, de zesde langste tunnel van Europa en de negende van de wereld. Deze tunnel is onderdeel van de Madrid – Segovia hogesnelheidstrein verbinding. In 2023 (?) krijgt Spanje een nieuwe extra lange treintunnel erbij op de hogesnelheidstrein verbinding tussen León en Asturië van 24.667 meter (bijna 24,7 km).

Dit is de top tien van langste treintunnels van Spanje:

  1. Guadarrama tunnel I & II – 28,4 km
  2. Pajares tunnel I & II – 24,6 km (verwacht in 2023)
  3. San Pedro tunnel (AVE) – 8,9 km
  4. Somport tunnel – 7,9 km (gesloten in 1970)
  5. Atocha-Chamartin II tunnel – 7,5 km
  6. La Cabrera tunnel (AVE) – 7,2 km
  7. La Engaña tunnel – 6,9 km
  8. Bolaños tunnel (AVE) – 6,7 km 
  9. Padornelo tunnel (AVE) – 6,0 km
  10. Sants-Sagrera tunnel (AVE) – 5,6 km

AVE = Alta Velocidad of hogesnelheidstrein

Ga naar de inhoud