Honderden catalanen verbranden foto’s van de Koning nu dat “toegestaan” is

Oeps ... foto ontbreekt!

Honderden catalanen verbranden foto’s van de Koning nu dat “toegestaan” is

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Nadat het europees Hof voor de Rechten van de Mens Spanje veroordeeld heeft tot een boete wat betreft het verbranden van foto’s van de Koning en andere leden van het Spaanse koningshuis, hebben de Catalaanse separatisten niet lang gewacht met het massaal verbranden van foto’s van de Juan Carlos, Sofía, Felipe VI en Letizia.

Nadat twee Catalaanse mannen die het feit dat zij een boete moesten betalen om 15 maanden celstraf te voorkomen voor het verbranden van een foto’s van Juan Carlos en Sofia in 2007 naar Straatsburg hebben gebracht, heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een uitspraak gedaan. Deze was negatief voor de Spaanse staat die nu verplicht is om de Catalaanse mannen een financiële vergoeding te betalen.

Het EHRM in Straatsburg zegt: een foto van een persoon verbranden is geen verklaring van haat of aanzetten tot geweld tegen die persoon, maar een politiek kritiek op de instelling die hij of zij vertegenwoordigt, in dit geval de Spaanse monarchie. Het is dus geen persoonlijke aanval op de Koning en zijn vrouw maar een aanval op het Koninkrijk Spanje als een natie. Daarnaast benadrukken de rechters in Straatsburg dat het verbranden van foto’s tegenwoordig onderdeel vormt van de provocerende manier van protesteren in een maatschappij die mediagericht is.

Meteen na deze uitspraak werden er al foto’s van Felipe en Juan Carlos verbrand in diverse steden en ook dit weekend was het raak waarbij honderden mensen foto’s van leden van het koningshuis verbranden. Dat gebeurde in Banyoles, Barcelona, Girona, Reus, Tarragona en nog meer plaatsen in Spanje.

https://twitter.com/gaceta_es/status/974012298904793088
https://twitter.com/RLarrechea/status/973501115114377216

In principe is het verbranden van foto’s van het Spaanse koningshuis nog steeds strafbaar in Spanje vanwege de wet van de PP maar dankzij de Europese uitspraak dient de Spaanse justitie een nieuw standpunt in te nemen. Vooralsnog heeft de PP nog geen aanstalten gemaakt om de wet te veranderen en de kans ik ook klein dat ze dit gaan doen.

Ga naar de inhoud