skip to Main Content
Honderden catalanen verbranden foto’s van de Koning nu dat “toegestaan” is

Honderden catalanen verbranden foto’s van de Koning nu dat “toegestaan” is

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Nadat het europees Hof voor de Rechten van de Mens Spanje veroordeeld heeft tot een boete wat betreft het verbranden van foto’s van de Koning en andere leden van het Spaanse koningshuis, hebben de Catalaanse separatisten niet lang gewacht met het massaal verbranden van foto’s van de Juan Carlos, Sofía, Felipe VI en Letizia.

Nadat twee Catalaanse mannen die het feit dat zij een boete moesten betalen om 15 maanden celstraf te voorkomen voor het verbranden van een foto’s van Juan Carlos en Sofia in 2007 naar Straatsburg hebben gebracht, heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) een uitspraak gedaan. Deze was negatief voor de Spaanse staat die nu verplicht is om de Catalaanse mannen een financiële vergoeding te betalen.

Het EHRM in Straatsburg zegt: een foto van een persoon verbranden is geen verklaring van haat of aanzetten tot geweld tegen die persoon, maar een politiek kritiek op de instelling die hij of zij vertegenwoordigt, in dit geval de Spaanse monarchie. Het is dus geen persoonlijke aanval op de Koning en zijn vrouw maar een aanval op het Koninkrijk Spanje als een natie. Daarnaast benadrukken de rechters in Straatsburg dat het verbranden van foto’s tegenwoordig onderdeel vormt van de provocerende manier van protesteren in een maatschappij die mediagericht is.

Meteen na deze uitspraak werden er al foto’s van Felipe en Juan Carlos verbrand in diverse steden en ook dit weekend was het raak waarbij honderden mensen foto’s van leden van het koningshuis verbranden. Dat gebeurde in Banyoles, Barcelona, Girona, Reus, Tarragona en nog meer plaatsen in Spanje.

In principe is het verbranden van foto’s van het Spaanse koningshuis nog steeds strafbaar in Spanje vanwege de wet van de PP maar dankzij de Europese uitspraak dient de Spaanse justitie een nieuw standpunt in te nemen. Vooralsnog heeft de PP nog geen aanstalten gemaakt om de wet te veranderen en de kans ik ook klein dat ze dit gaan doen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 22 reacties
 1. Hoi Frans of hoi Juan74.
  Je moet echt de reacties nog een keer lezen, want ik houd me aan de regels van het forum en heb je in geen moment aangevallen. Integendeel. Heb zelfs gereageerd dat we het met elkaar eens zijn over het feit dat het verbranden van fotos onzin is, maar ook dat je reactie aanzet tot haat en geweld tot een persoon (die niets met het artikel te maken heeft).
  Daarnaast zal ik je nooit persoonlijk aanvallen, want ik ken je helemaal niet en daarnaast respecteer ik de mening van iedereen. Ongeacht of deze overeenkomt met de mijne. Ik denk dat dit met fatsoen te maken heeft.

  Dan wil ik wel op je antwoord reageren: “heeft geen volledig verstand”, “heeft zeker niets beter te doen”, etc. – En dan over mijn kennis: jij verteld hoe het is (en denkt dat het de enige waarheid is). Ik doe een voorstel en zeg: “dit heeft MISSCHIEN meer effect”, want het is mijn persoonlijke mening.

  En nee, ik ga niet zo vlug de gordijnen in en kan me heel goed beheersen wanneer er iemand me direct aanvalt of wil beledigen.

  Ik moet vandaag (helaas) werken en ondanks ik wel iets beter te doen heb, wil ik graag antwoorden. Ook jij een fijne dag verder.

  1. Okey Peter.
   Ik vind je reactie terug prima en inderdaad eentje met fatsoen.
   Overigens ik ben dus niet Frans, ik heb 1 profielnaam hier of hoe dat heet reageer altijd onder dezelfde naam en via het zelfde e-mail adres. Omdat je Frans ook noemt dacht ik dat je wellicht dacht dat ik onder andere namen ook hier zit.

   Ik verwees verder naar deze opmerking van je:
   En dan, aangezien je een bekende bent in dit forum. Zijn jouw reacties net zo kansloos en respectloos als het verbranden van foto’s.

   Aangezien je over reacties spreekt, houdt dat in dat al mij reacties op dit forum kansloos en respectloos zijn. Leg mij even uit waarom dat geen aanval is op mij?Want voordat ik op jou reageerde had ik hier op dit artikel slechts 1 reactie staan en niet meer.
   Ik denk dat je dan niet al mijn reacties lees, want ik reageer echt niet alleen maar op items waarbij het over Catalanen of over Puigdemont gaan. Als je er een aantal zou lezen, onder andere over de dieren in Spanje en over de vermoorde Gabriel, mag ik hopen dat je de termen ¨kansloos en respectloos¨ over al mijn reacties¨ heel snel inslikt.

   En voor de rest inderdaad iedereen zijn mening, we zijn het eens, of niet eens of we zijn het eens dat we het oneens met elkaar zijn. Ik zal voortaan erop letten wat ik onder jou reacties schrijf en daarbij rekening houden met wat fatsoenlijk is.

   Fijne avond gewenst.

 2. trieste vervelende Catalanen zeg…… moeten wij ook beginnen met bijv Puigedemont te verbranden? maar dan wel in het echt, zodat we daar ook meteen vanaf zijn!!

 3. Ik heb niets om te verbranden, want foto’s van mij nietszeggende personen zoals middeleeuws koningsvolk zijn er bij ons nooit geweest… anders zou ik ook wel een vuurtje stoken. En nog iets: ik vind het al erg genoeg dat ik moet meebetalen omdat een bende nietsnutten grote sier zouden kunnen blijven maken. Of heeft er al ooit één iemand van die soort echt gewerkt? Een paradevarken is ook maar een varken….

 4. “…Het EHRM in Straatsburg zegt: een foto van een persoon verbranden is geen verklaring van haat of aanzetten tot geweld tegen die persoon, maar een politiek kritiek op de instelling die hij of zij vertegenwoordigt, in dit geval de Spaanse monarchie…”
  Voor die mensen is het dus een manier om hun mening te geven, zoals een Spaanse vlag uit het raam hangen dat is voor anderen. Niets mis mee, vind ik, en in elk geval veel minder respectloos en beledigend dan al dat onverdraagzaam gelul hier op dit forum.

 5. Ik kan mij hun frustratie wel voorstellen. Zie dit even los van het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven.
  La ley de mordaza roept bij mij ook veel frustratie op. Wie wil niet openlijk kunnen getuigen van democratische principes? Zo een muilkorfwet past niet in een democratie. Als ik hier een agent aanspreek op zijn onaanvaardbaar gedrag…..of anderszins op zijn lange tenen ga staan…..heb ik een giga groot probleem. Dus dat heb ik ooit een keer gedaan en doe ik voorlopig nooit weer.

 6. Gelukkig maar, het is te idioot voor woorden dat in een democratie het verbranden van een foto strafbaar is. Nu nog uit het wetboek.
  En wat een anti catalanen hier, man grow up

 7. Wat zijn ze toch zielig en wat een enorme heldendaad om zo maar een fotootje te verbranden.

 8. Als die mallotige oproerkraaiende Catalanen een beetje gevoel voor humor en literatuur (Don Quichote) hadden gehad, zouden ze zichzelf in brand hebben gestoken (doen ze nu economisch ook al). Dat zou pas een vreugdevuur voor minstens 40 miljoen Spanjaarden (en sympathisanten) zijn geweest. Treurig separatisme ten top.

  1. Prachtig antwoord Fran Carlos. Het is een zielig volkje aan het worden. Ze hebben niets geleerd van de afgelopen tijd. Ze houden niet op met die onzin. En wie haalt die gele plastic troep eens weg van de dorpen. Wat moeten buitenlanders niet denken van dit volk…..

   1. Kom op, Jan! Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar minder dan twee miljoen gehersenspoelde Catalanen op 42 miljoen Spanjaarden halen voor mij het plezier in de grote verscheidenheid van dit indrukwekkende land en zijn geschiedenis niet onderuit.

  1. Ach Rob, die mensen moeten toch iets doen om op TV te blijven komen.
   Al het andere helpt ze geen zier, dit ook niet, maar er zijn weer een paar die hun 5 seconden beroemdheid hebben.

   Misschien moeten wij voodoo poppetjes maken van Puigdemont en de zijnen en die dan op TV voorzien van een paar spelden prikjes….hahaha….totaal gestoord voorbeeld natuurlijk, maar is precies het zelfde dat die lui nu doen. Kansloos en vooral respectloos, maar dat is nu eenmaal hoe ze zijn en denken.

   1. Beste Juan, we zijn het dit keer (voor een deel) met elkaar eens. “Kansloos en vooral respectloos”. Ik kan het niet beter verwoorden.
    Maar waarom heeft het Europees hof de Spaanse justitie teruggefloten? Juist, 15 maanden gevangenisstraf is veel te hoog voor het verbranden van foto’s. (Ondanks, dat ik denk dat het de grootste eikels zijn dienen rondlopen). Geef deze gasten meteen een fikse bekeuring – net als uiteindelijk is gedaan en dit heeft misschien meer effect.

    En dan, aangezien je een bekende bent in dit forum. Zijn jouw reacties net zo kansloos en respectloos als het verbranden van foto’s.
    Het is zelfs : een verklaring van haat en aanzetting tot geweld tot een persoon (die helemaal niet in het artikel voorkomt).
    Met andere woorden: jouw reactie is net zo strafbaar als die personen die foto’s verbranden.

    1. Nu dat is wel een aardige oorvijg voor Juan74. Hoop dat hij daar overheen kan komen.?

     1. Ach Frans, ik kijk er niet meer van op.
      Maar ik heb liever dat Peter het zegt, dan iemand die wel een volledig verstand heeft joh.

      Kijk er sprak in een andere reactie iemand over mensen met lange tenen, bij sommige mensen zijn die maar heel kort en als je dan ook maar een paar bepaalde woorden gebruikt gaan ze volledig de gordijnen in. Ik lig er geen moment wakker van wat Peter van mij vind of over mij zegt.

      En hij heeft zijn feiten wederom dus niet op orde, het verbranden van foto´s is dus niet strafbaar en zet dus volgens de rechter ook niet aan tot haat. Of ik het met die rechter eens ben dat laten we maar in het midden. Feit is dat Peter overal waar ik ook maar iets zeg hij heel snel er achter aan rent en er weer iets onder moet zetten waarin die altijd even ¨vriendelijk¨ is. Hij heeft kennelijk niets beters te doen.

      Ik ga lekker van mijn extra vrije dag genieten. Iedereen die ook vrij is, geniet er van. Iedereen die moet werken, werk ze! Oh misschien vind ik nog wat tijd vandaag om mijn Voodoo skills te oefenen hahahaha.

     2. Ho sorry, ja ja ik kan dat wel zeggen Peter.
      Ik moet volledig zijn, in Spanje heeft de rechter deze mannen wel veroordeeld, dus volgens de Spaanse rechter is het strafbaar wat ze deden.
      Maar volgens EHRM dus niet.
      Dus Peter heeft gelijk voor wat betreft het schuldig zijn volgens de Spaanse wet, maar het EHRM oordeelt anders.
      Het wordt nu interessant om te zien hoe de Spaanse staat daarmee omgaat, met deze uitspraak. Het zal niet de eerste keer zijn dat Spanje een besluit van een Europese instelling zal negeren.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken