skip to Main Content
Foto’s van de Spaanse Koning verbranden mag volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Foto’s van de Spaanse Koning verbranden mag volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse staat wordt op haar vingers getikt en is veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg vanwege het wel of niet mogen verbranden van afbeeldingen van de Spaanse Koning. Hierbij rijst de vraag hoe ver gaan de grenzen van vrijheid van meningsuiting waarbij dit altijd onderwerp van discussie is in een democratie zoals in Spanje.

Elke keer als er in Spanje een beslissing wordt genomen waarbij de “Ley Mordaza” ofwel de “monddood wet” die door de Partido Popular in 2015 werd aangenomen toegepast wordt, komt er logischerwijze een discussie op gang. De laatste maanden wordt er te pas en te onpas het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) bij gehaald in het geval van kwesties die met Catalonië en de onafhankelijk te maken hebben en ook in dit geval speelt deze represaille van het EHRM zich af in Catalonië.

Lees ook: Vrijheid van Spanjaarden beperkt na nieuwe “monddood” wet

De hoofdrollen zijn voor de Catalanen Enric Stern en Jaume Rota die in 2007 een foto van Koning Juan Carlos en Doña Sofia in brand staken bij een protest tijdens een bezoek van de Koning in de Catalaanse stad Girona. Het tweetal kreeg een voorwaardelijke celstraf van 15 maanden opgelegd, iets wat ze afkochten door elk een boete te betalen van 2.700 euro. Toch besloot het tweetal naar het EHRM in Straatsburg te stappen vanwege de vrijheid van meningsuiting.

Het Europees Hof heeft de twee Catalaanse activisten nu in hun gelijk gesteld en gezegd dat de straf die het Nationale Hof in Spanje hen oplegde te zwaar was in een moderne democratie zoals Spanje. De 15 maanden celstraf was volgens het EHRM veel te zwaar voor het soort delict dat gepleegd werd door het tweetal.

Het EHRM in Straatsburg zegt: een foto van een persoon verbranden is geen verklaring van haat of aanzetting tot geweld tegen die persoon, maar een politieke kritiek op de instelling die hij of zij vertegenwoordigt, in dit geval de Spaanse monarchie. Het is dus geen persoonlijke aanval op de Koning en zijn vrouw maar een aanval op het Koninkrijk Spanje als een natie. Daarnaast benadrukken de rechters in Straatsburg dat het verbranden van foto’s tegenwoordig onderdeel vormt van de provocerende manier van protesteren in een maatschappij die mediagericht is.

Spanje is nu veroordeeld tot het terugbetalen van de 2.700 euro die beide mannen hebben betaald om aan de celstraf te ontkomen en daarnaast moet er ook een materiële schade betaald worden van 9.000 euro voor de kosten van het proces. De Europese rechtbank is echter van mening dat de morele schade veroorzaakt door de veroordeling al wordt gecompenseerd door het vonnis dat de schending van het recht op meningsuiting erkent.

Foto: El Confidencial

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Als ik het goed begrijp is het carte blanche om de fotos van alle rechters bij het Europees hof voor de rechten van de mens te verbranden.

  2. Heer van Kerkhoven; Gewoon het artikel nog een keer lezen ! Er doemt een ander probleem op; het terug betalen aan de ‘misdadigers’ plus schadevergoeding. Dat gaat pas pijn doen. Dat geld is allang verbrast.

  3. Ik dacht dat het verboden was? en nu geven ze hen gelijk? wat is er nu juist of niet??

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken