De eerste glutenvrije gemeente van Spanje ligt in Asturië

De eerste glutenvrije gemeente van Spanje ligt in Asturië
Beeld: 123rf

De eerste glutenvrije gemeente van Spanje ligt in Asturië

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OVIEDO – Ergens in de bergen tussen de steden Oviedo in Asturië en Lugo in Galicië ligt de gemeente Cangas del Narcea, een dorp dat bekend is geworden als het paradijs voor mensen met een glutenintolerantie en nu ook wel Cangas Sin Gluten genoemd wordt. Dit dorp staat op de toeristische kaart als eerste 100% glutenvrije gemeente van Spanje en Europa, ofwel de eerste ‘Destino Sin Gluten de España’.

Maar hoe en waarom wordt een gemeente glutenvrij? Daar is een reden voor want het bleek dat de coeliakie-cijfers onverklaarbare niveaus bereikten in de stad waar 4% van de ongeveer 7.000 inwoners een intolerantie voor gluten bleek te hebben. Dat is een ongekend hoog aantal en zelfs drie keer het landelijke gemiddelde. 

Om deze inwoners tegemoet te komen besloten bakkerijen en supermarkten meer glutenvrije producten te gaan verkopen waarbij dat steeds meer en gevarieerder werd en het dorp de nationale pers bereikte. Ook vele restaurants hebben zich aangesloten bij het glutenvrij aanbieden van gerechten. Op dit moment zijn er 55 bedrijven die gecertificeerd glutenvrije producten aanbieden.

Nu staat Cangas del Narcea middenin het Reserva de la Biosfera de Muniellos in het achterland van de deelstaat Asturië bekend als het paradijs voor glutenvrij eten en trekt het dorp geïnteresseerde en nieuwsgierige toeristen aan waardoor men met recht kan zeggen dat de glutenintolerantie een toeristische trekpleister is geworden.

Naast de gebruikelijke glutenvrije producten hebben de bakkerijen in het dorp creatieve producten gemaakt waarbij het zelfs voor personen die wel gewoon gluten kunnen eten lekker smullen is. Naast de bakkerijen en supermarkten bieden ook bars en restaurants meer glutenvrije producten aan op hun menukaarten.

Overigens is het dorp ook zonder dat men voor het glutenvrij eten komt de moeite waard om te bezoeken, ware het niet vanwege het historische centrum, de kerk, de huizen en pleinen of monumenten maar ook de natuur die rondom het bergdorp te vinden is.

In 2020 vinden er op 23 en 24 mei alweer voor het vijfde jaar de Cangas Sin Gluten dagen plaats.

AMBAR – II Jornadas Cangas sin gluten from Cervezas Ambar on Vimeo.

Ga naar de inhoud