Politie arresteert in Marokko IS jihadist die aanslag in Sevilla wilde plegen

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

MADRID – De Spaanse Policia Nacional heeft samen met de Spaanse Inlichtingendienst (CNI) en de Marokkaanse politie afgelopen 9 april in Rabat (Marokko) een 23-jarige student uit Sevilla gearresteerd. De jongeman wordt gezien als een jihadist die van plan was tijdens de Semana Santa in Sevilla een zelfmoord bomaanslag te plegen.

De politie heeft volgens de Spaanse pers een bloedbad voorkomen door een Islamitische Staat (IS) jihadist te arresteren op Marokkaans grondgebied. De 23-jarige Zouhair el Bouhdidi wilde vermoedelijk tijdens de drukke Semana Santa processies een bloedbad aanrichten in het centrum van Sevilla.

De student werd reeds in Spanje in de gaten gehouden door de politie maar werd uiteindelijk in Marokko gearresteerd. Voor nog onbekende reden verplaatste el Bouhdidi zich voor de start van de Semana Santa naar Rabat waar hij vermoedelijk afscheid wilde nemen van zijn familie voordat hij bij een zelfmoord bomaanslag in Sevilla om het leven zou komen.

Zouhair el Bouhdidi heeft volgens de kranten inmiddels toegegeven dat hij een aanslag wilde plegen met explosieven temidden van de mensenmassa bij de Semana Santa processies. Hij heeft ook toegegeven dat hij door de Islamitische Staat (IS) is geradicaliseerd en dat hij regelmatig contact had met deze terroristische groep.

De IS heeft in Syrië en Irak zware nederlagen geleden en de terroristische groep is wanhopig op zoek om aanslagen te plegen in Europa om het dreigingsniveau hoog te houden. De Semana Santa in Spanje is in hun ogen een perfecte gelegenheid om tijdens een katholiek feest en nota bene in Al Andalus (het oude Andalusië) een aanslag te plegen. Via het sociale netwerk Telegram circuleert al enige tijd een 1.17 minuten durende video met de oproep tot aanslagen.

Inmiddels heeft de Spaanse politie de woning van de 23-jarige aangehouden student onderzocht in de Eminencia wijk in Sevilla. In die woning woont Zouhair met zijn moeder en vader die nota bene de Imam is van de nabijgelegen moskee. Zouhair is in 2016 begonnen met zijn studie aan de Universiteit van Sevilla en onlangs schreef hij zich nog in voor een programma om ouderen te helpen.

In het geval dat de 23-jarige IS jihadist erin was geslaagd om een bloedbad te veroorzaken in Sevilla was dat slechts daags voor de centrale parlementsverkiezingen in Spanje gebeurd. Daarmee kan een vergelijking gemaakt worden met de bloedigste aanslag van Europa tot nu toe in Madrid. Dat gebeurde op 11 maart 2004 ook daags voor de verkiezingen in Spanje. Daarbij vielen toen 193 doden, een aantal dat makkelijk geëvenaard had kunnen worden bij een aanslag tijdens de Semana Santa in Sevilla maar dat dankzij goed politiewerk is voorkomen.

Spanje bevindt zich nog steeds in het terrorisme alarm niveau 4 (van de 5) en de veiligheidsdiensten zijn alert op alles wat verdacht lijkt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

5
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ernest

Lezen valt schijnbaar niet mee!!!
Heerlijk weer te kunnen oordelen….
Hoe zat dat ook alweer in Nieuw Zeeland!!!!
Fijne Pasen….

Eddy

Een tien voor de orde diensten en een dikke nul voor de beleid voerders die er te veel pampers onder leggen en veel te zachte straffen geven

Nicolás

Feliciteer hierbij de korpsen van Spanje en Marokko bij het voorkomen van een laffe daad die overigens ook niet binnen het Islam geloof wordt aanvaard. Hopelijk worden de radicale hersenspoelers van idealistische jongeren snel volledig geëlimineerd.

Ramon

Het zal eens geen Marokkaan zijn die een aanslag wil plegen of pleegt.

Jacob

Die Imans zijn dus toch niet zo vredelievend als dat zij zo altijd beweren! Goh had iemand dit ooit verwacht!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.