Nederland viert de ‘Fiets naar je Werk dag’ op 19 mei maar hoe is dat in Spanje? (2022)

Nederland viert de ‘Fiets naar je Werk dag’ op 19 mei maar hoe is dat in Spanje?
Beeld: Canva

Nederland viert de ‘Fiets naar je Werk dag’ op 19 mei maar hoe is dat in Spanje? (2022)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 19 mei (2022) viert men in Nederland de ‘Fiets naar je Werk Dag’, iets wat alweer voor de 16e keer gebeurt. Het gaat om een landelijke actie waar duizenden bedrijven, zorginstellingen, overheden en andere organisaties aan mee doen. Met de landelijke Fietsdag wil men werknemers motiveren om op de fiets naar het werk te gaan. Maar wist je dat in Spanje ook een campagne bestaat genaamd ‘En bici al trabajo’?

Nederland is een fietsland, dat weten we allemaal. Dagelijks gaan duizenden studenten naar school maar ook werknemers op de fiets naar hun werk. Toch wil men met de landelijke ‘Fiets naar je Werk Dag’ nog meer fietsers op straat zien en meer werknemers motiveren om op de tweewieler naar het werk te rijden. Een soortgelijke actie, maar geen landelijke fietsdag, is men in Spanje ook begonnen.

Het Spaanse Ministerie van Transport is in maart 2022 een campagne gestart om inwoners van Spanje aan te moedigen om op de fiets naar hun werkplek te gaan. De campagne heeft de hashtag #EfectoBicicletaAlTrabajo gekregen waarmee op de sociale netwerken veel aandacht aan het fietsen naar het werk wordt besteed.

‘En bici al trabajo’ ofwel op de fiets naar het werk, dat is de campagne die het Ministerio Transportes, Movilidad y Agenda Urbana is gestart om de inwoners van Spanje niet alleen voor de sport en vrije tijd op de fiets te krijgen maar ook om naar de werkplek te rijden. Een van de slogans is ‘Porque ir en bici a trabajar no cuesta trabajo’ ofwel want het op de fiets naar het werk gaan kost geen werk, iets wat natuurlijk niet helemaal waar is als je in een bergachtig gebied woont.

De campagne  lijkt dan ook meer gericht op de bewoners van de grote steden die in plaats van de auto op de fiets naar hun werkplek zouden kunnen gaan. Veel steden hebben een fietsverhuur systeem waarmee inwoners een fiets kunnen nemen bij een standplaats en achter kunnen laten bij een andere standplaats. 

Verder zijn er ook veel inwoners van Spanje die een fiets in bezit hebben, een aantal dat mede vanwege de corona-pandemie flink is gestegen. Uit de laatste cijfers van de Asociación de Marcas y Bicicletas de España (AMBE) over 2020 bleek dat er dat jaar meer dan 1,5 miljoen fietsen werden verkocht. Het overgrote merendeel daarvan waren mountain bikes gevolgd door kinderfietsen, elektrische fietsen, stadsfietsen en racefietsen.

In Spanje wordt de fiets over het algemeen echter nog steeds gezien als een als onderdeel van een sportactiviteit of vrije tijd en niet zozeer als vervoersmiddel om bijvoorbeeld naar de werkplek te rijden. Het zal nog een hele klus worden om die mentaliteit te veranderen maar wie weet lukt dat met de elektrische fietsen of de fietsen met trapondersteuning.

Ga naar de inhoud