Deze eetbare insecten kun je in Spaanse supermarkten vinden

Deze eetbare insecten kun je in Spaanse supermarkten vinden
Beeld: via canva.com

Deze eetbare insecten kun je in Spaanse supermarkten vinden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Onlangs heeft de Spaanse regering bevestigd dat insecten veilig zijn om te eten, geen gezondheidsrisico vormen en zelfs bijdragen aan een duurzaam dieet. Ondanks deze verklaring zijn er nog steeds veel mensen die aarzelen om ze te proberen en ze al helemaal niet in hun dagelijkse voeding opnemen. De voedselindustrie heeft sinds de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft verklaard dat er ‘geen veiligheidszorgen zijn bij het consumeren van deze insecten’, de productie van eetbare insecten ontwikkeld.

Bovendien is de lijst van insecten die commercieel verkrijgbaar zijn uitgebreid, waardoor ze te vinden zijn in winkels en supermarkten, en gebruikt kunnen worden voor allerlei culinaire bereidingen thuis. Dit wordt vermeld door de Organización de Consuminderen y Usuarios (OCU), die uitlegt dat ‘insecten vallen onder de definitie van ‘nieuw voedsel’, dus elke handelaar die insecten voor menselijke consumptie in de Europese Unie wil verkopen, moet een aanvraag indienen om ze op te nemen in de lijst van nieuwe voedingsmiddelen, waarna de EFSA een passende analyse uitvoert.

Op dit moment hebben vier insecten een positieve beoordeling ontvangen van de EFSA en zijn ze geautoriseerd voor verkoop in de Europese Unie. In januari 2023 zijn de larven van de mestkever.

Meelworm

De meelworm was het eerste insect dat werd goedgekeurd voor menselijke consumptie en werd gebruikt als gedroogde snack. Het werd echter al eerder gebruikt als ingrediënt in verschillende voedingsproducten. De meelworm, ook bekend als ’tenebrio molitor’, heeft ook andere toepassingen, omdat er onderzoek wordt gedaan naar zijn vermogen om plastic te consumeren.

meelworm
Beeld: via canva.com

Europese treksprinkhaan

De treksprinkhaan is verkrijgbaar in sommige winkels, in gedroogde, poeder- of bevroren vorm. Het is een insect dat een alternatief kan zijn voor vlees vanwege het hoge gehalte aan eiwitten. Bovendien zijn ze rijk aan vezels, vitaminen, magnesium, calcium, zink en natuurlijk eiwitten. Ze hebben een zoute smaak die enigszins lijkt op die van garnalen en andere zeevruchten; wanneer ze gefrituurd worden, kunnen ze qua textuur herinneren aan frietjes.

sprinkhaan
Beeld: via canva.com

Huiskrekel

Volgens de OCU kan de huiskrekel in gedroogde vorm geconsumeerd worden, als snack of als ingrediënt in verschillende voedingsmiddelen in poedervorm, zoals proteïneproducten, koekjes, pasta of bevroren producten. Hoewel het veilig is voor menselijke consumptie, wordt er vanuit de EU gevraagd om grondig onderzoek naar mogelijke allergische effecten. Dit komt doordat insecten bereidingen een hoog eiwitgehalte kunnen bevatten, wat kan leiden tot allergische reacties bij mensen met een allergie voor schaaldieren.

huiskrekel
Beeld: via canva.com

Piepschuimkever-larves

Het nieuwste insect dat aan de lijst van verhandelbare insecten is toegevoegd, is de mestkever. De EFSA heeft een positieve beoordeling gegeven voor de larven van de mestkever en waarschuwt dat het allergische reacties kan veroorzaken, net zoals bij andere goedgekeurde soorten. Op dit moment is het consumeren van deze soort beperkt tot bevroren en gevriesdroogde bereidingen, die als ingrediënt zullen worden toegevoegd aan diverse voedingsproducten, zoals ontbijtrepen, pasta, vleesvervangers en bakkerijproducten.

piepschumkever
Beeld: via canva.com
Ga naar de inhoud