Laatste HEMA-winkels worden dit weekend gesloten in Spanje

Laatste HEMA-winkels worden dit weekend gesloten in Spanje

Laatste HEMA-winkels worden dit weekend gesloten in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het doek is gevallen voor de HEMA vestigingen in Spanje. De afgelopen weken werden al meerdere HEMA winkels in Madrid en Barcelona gesloten maar dit weekend op 18 en 19 juni zijn de laatste twee winkels in Spanje gesloten. Wat acht jaar geleden als een nieuw avontuur begon is nu triest geëindigd. ¡HEMA España ya no existe!

Sinds het jaar 2014 was de Nederlandse HEMA met eigen winkels te vinden in de Spaanse steden Madrid en Barcelona. Alhoewel de HEMA in Spanje al meerdere keren had aangegeven flink te willen uitbreiden met nieuwe winkels in het land, waren er tot op de dag vandaag alleen nog winkels te vinden in Madrid met vijf vestigingen en Barcelona met vier winkels.

Toen de vorige eigenaar de scepter zwaaide bij HEMA was de uitbreiding in het buitenland juist prioriteit en voor Spanje waren grote plannen. Toen werd de Spaanse HEMA wat betreft de indelinge en het uiterlijk zelfs als voorbeeld genoemd voor de Nederlandse winkels. Ondanks dat veel Nederlanders (en Belgen) de weg vonden naar de HEMA winkels in Madrid of Barcelona en stiekem hoopten op een vestiging bij hun in de buurt zoals in Málaga of Alicante, mocht het niet zo zijn. 

HEMA kreeg in 2021 als nieuwe eigenaren de familie Van Eerd van JUMBO en een investeringsfonds en meteen werd aangekondigd dat de HEMA winkels in Spanje in 2022 gesloten zouden worden. Als reden werd gegeven dat de winkelketen geen leidende marktpositie heeft kunnen opbouwen, iets wat natuurlijks lastig is als je alleen de aandacht vestigt op Madrid en Barcelona. HEMA evalueerde het gehele landenportfolio om zich te kunnen concentreren op een beperkt aantal landen en daar hoorde Spanje niet meer bij.

Zondag worden de laatste twee winkels in Spanje gesloten en is het HEMA avontuur voorgoed voorbij. Veel Nederlanders die in Spanje wonen, en dan met name die in of in de buurt van Barcelona en Madrid, vinden het spijtig dat de HEMA Spanje verlaat en ook veel Spanjaarden waren trouwe fans van de HEMA, met name van de pindakaas en andere typisch Nederlandse producten.

Ga naar de inhoud