Het debat over toeristenbelasting in Andalusië heeft voor- en tegenstanders

Het debat over toeristenbelasting in Andalusië heeft voor- en tegenstanders
Beeld: Canva

Het debat over toeristenbelasting in Andalusië heeft voor- en tegenstanders

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Er wordt al jaren over gesproken en het debat wordt steeds intensiever wat betreft de toeristenbelasting in Andalusië. Zoals altijd zijn er voor- en tegenstanders die zowel de voor- als nadelen zien van een extra belasting die toeristen moeten betalen om ergens te overnachten. Daarbij moet ook nagedacht worden over het feit dat praktisch overal in Europa al toeristenbelasting gevraagd worden dus waarom in Spanje niet?

Veel buitenlandse toeristen vragen zich vaak af of er in Spanje op vakantie een toeristenbelasting betaald moet worden. Het antwoord is nee, behalve in de regio’s Catalonië en de Balearen eilanden. Dat zijn vooralsnog de enige autonome regio’s in Spanje die aan zowel Spaanse als internationale (buitenlandse) toeristen een bepaalde vorm van belasting vragen. Daar kan vanaf 2023 ook de Valencia regio bijkomen maar daar mogen dan de gemeenten zelf beslissen of ze de toeristenbelasting invoeren of niet.

Maar ook in Andalusië denkt men nu steeds serieuzer na over een toeristenbelasting om zo extra inkomsten te ontvangen die gebruikt worden voor uitgaven aan toeristische doelen. Maar uiteraard zijn er voor- en tegenstanders zoals in de grote steden. In Sevilla is men net zoals in Granada en Cádiz voorstander van een klein bedrag per nacht dat bezoekers moeten betalen, net zoals in andere Europese steden. Maar in Córdoba, Málaga en Almería is men niet zo’n voorstander van een toeristenbelasting. In Málaga staat de burgemeester wel open voor het idee maar niet zolang hij geen bevoegdheden heeft om een toeristenbelasting in te voeren.

De tegenstanders zijn van mening dat een extra kostenpost voor de bezoekers uit Spanje en het buitenland een negatieve invloed zal hebben op de aantallen toeristen. Maar de toeristenbelasting sinds 2012 in Catalonië en sinds 2016 op de Balearen bewijzen dat dit niet het geval is aangezien dit de twee meest bezochte toeristische regio’s zijn, althans bij de buitenlandse toeristen. 

Het verschil zal dus liggen in de toeristenbelasting voor buitenlanders die op vakantie komen, deze groep is al gewend aan een speciale belasting in eigen land of andere vakantielanden. En de tweede groep zijn de inwoners van Spanje zelf die het nog steeds vreemd vinden dat ze in Catalonië en op de Balearen wel moeten betalen maar bijvoorbeeld in Valencia, Murcia, Andalusië, Canarische Eilanden en Madrid niet.

Catalonië

In Catalonië wordt sinds 2012 een toeristenbelasting gevraagd als men in een accommodatie verblijft in de autonome deelstaat zoals in de stad Barcelona, aan de Costa Brava of aan de Costa Dorada, de meest toeristische regio’s van Catalonië.

Balearen

Op de Balearen eilanden wordt sinds 2016 een speciale vorm van toeristenbelasting gevraagd die daar de naam ‘ecotasa’ ofwel ecotaks heeft gekregen. Bij een verblijf op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera dient men per nacht en per persoon een bepaald bedrag te betalen.

Valencia regio

In april 2022 werden de plannen bekend gemaakt voor een toeristenbelasting in de Valencia regio (Comunidad Valenciana). Het gaat hier niet om een regionale belasting zoals in Catalonië en op de Balearen maar om een gemeentelijke toeristenbelasting die vrijwillig is. Met andere woorden, de gemeenten kunnen ervoor kiezen om een toeristenbelasting in te voeren om hun gemeentekas aan te vullen en het geld te gebruiken voor verbeteringen in het toerisme, of niet.

receptie
Dit zijn de plannen voor de toeristenbelasting in de Valencia regio
Recent zijn meer details bekend gemaakt over de plannen in de Valencia regio om in 2023 een toeristenbelasting in te voeren die van 0,50 tot 2 euro per nacht wordt maar vrijwillig is voor de gemeenten.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud