Search
menu
Search

Hoeveel zorginstellingen zijn er in Spanje?

Hoeveel zorginstellingen zijn er in Spanje?
Beeld: via canva.com

Hoeveel zorginstellingen zijn er in Spanje?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje heeft miljoenen inwoners die ouder zijn dan 65 jaar waarvan het merendeel zelfstandig of bij familie woont en een kleiner deel heeft gekozen voor de zorginstellingen. Maar hoeveel verzorgingshuizen en seniorenwoningen zijn er in Spanje en hoeveel ouderen wonen daar?

De groei van de groep senioren in Spanje zet onverminderd door. Momenteel maakt ongeveer 23% van de totale Spaanse bevolking deel uit van deze demografische groep, dus het is geen verrassing dat thema’s zoals pensioenen en de situatie in verzorgingshuizen steeds belangrijker worden.

Er zijn 6.045 zorginstellingen in Spanje, volgens het 2021 rapport van het Instituut voor Ouderen en Sociale Diensten (Imserso), waarvan 1.706 (28%) openbaar zijn en 4.339 private instellingen zijn. Hierbij gaat het om 1.433 publieke en 4.052 private verzorgingshuizen en 273 openbare en 287 private seniorenwoningen.

Ondanks dat er meer private dan publieke zorginstellingen zijn, heeft de publieke ouderenzorg 62,5% van alle zorginstellingen en de private sector 37,5%. De publieke zorginstellingen bieden plaats aan 249.428 ouderen. Deze instellingen zijn ongelijk verdeeld over de autonome regio’s, met Castilla-La Mancha, Extremadura en Castilla y León als regio’s met het hoogste totale aantal centra.

De recentste data van het Spaanse Instituut voor Ouderen en Sociale Diensten (Imserso) laat zien dat er in Spanje 265.549 mensen gebruikmaken van residentiële zorginstellingen. Van deze mensen is het merendeel boven de tachtig jaar: slechts een vierde valt in de leeftijdscategorie 65 tot 79 jaar. Uit de cijfers blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de bewoners boven de tachtig jaar ligt.

De oudere bevolking in Spanje is een diverse groep. Om aan hun verschillende behoeften te voldoen, zijn er verschillende soorten woonzorgfaciliteiten beschikbaar, variërend van traditionele verzorgingshuizen tot seniorenwoningen. De mate van zelfstandigheid en de aangeboden diensten variëren sterk tussen deze faciliteiten.

bejaardenhuis
Wat is de gemiddelde leeftijd waarop men in Spanje naar een verzorgingshuis gaat?
In Spanje wonen volgens de laatste telling meer dan 265.000 ouderen in verzorgingshuizen, maar wat is de gemiddelde leeftijd dat men daar gaat wonen in Spanje?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud