Infographic en informatie over de Spaanse parkeerregels

Oeps ... foto ontbreekt!

Infographic en informatie over de Spaanse parkeerregels

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Hoe moet men parkeren in Spanje, wat is de juiste manier en wat betekenen de borden en strepen allemaal. Uiteraard zijn er verschillen tussen Spanje en Nederland/België maar er zijn ook overeenkomsten te vinden. Welke lijnen zijn er in Spanje en wat zijn de meest voorkomende borden. Onderstaande infographic legt het uit.

Autorijden in het buitenland en dus ook Spanje kan stressvol zijn. Zeker omdat ze in Spanje en andere landen verschillende verkeersregels hanteren. Een grote kopzorg van rijden in Spanje is het begrijpen van de lokale parkeerregels. Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt waar je snel kan zien wat de wegmarkeringen en verkeersborden weergeven in het land waar je op vakantie gaat of doorheen rijdt.

Lijnen en borden

Wanneer je parkeert in Spanje moet je goed om je heen kijken (op de grond en in de verte) om te kijken of je verkeersborden of markeringen kan zien die potentiële parkeer restricties aangeven. Zo komt het veel voor dat er gekleurde lijnen op de weg of stoeprand getekend zijn die aangeven waar wel en niet geparkeerd mag worden.

Vergeet niet om naast lijnen ook voor (bijbehorende) verkeersborden te zoeken. Soms gelden parkeer restricties namelijk alleen voor bepaalde dagdelen of delen van een maand. Kijk dus goed naar borden die een indicatie geven van wanneer de parkeer restricties gelden. Als er tijden of data aangegeven staan dan zijn die meestal in cijfers weergeven. Dus zal het zelfs voor de buitenlanders te begrijpen zijn. Als deze niet te vinden zijn, ga er dan van uit dat het verbod tot parkeren altijd van kracht is.

Etiquette

Het is handig om acht te nemen van de verschillende gewoontes die er gelden in het land dat je gaat bezoeken, in dit geval dus Spanje. Zo wordt er in Spanje vaak dubbel geparkeerd en is het heel normaal om de knipperlichten aan te doen om aan te geven dat je slechts “eventjes” ergens naartoe bent. Het maakt de chauffeur dan vaak totaal niets uit of ze al het andere verkeer hindert of niet. Ook wordt er nog steeds vaak geparkeerd in bochten waardoor er minder zicht is of vlak naast de zebrapaden waardoor voetgangers niets kunnen zien.

Straatmarkeringen

Volgens onderstaande infographic zijn er in Spanje wat betreft het parkeren vier straatmarkeringen te vinden, te weten:

  • Enkele gele lijn – Stoppen en parkeren is verboden tenzij er tijdelijke uitzonderingen bij staan vermeld.
  • Gele stoepranden – Het is nooit toegestaan om te parkeren.
  • Blauwe zone – Kort betaald parkeren (meestal tussen de 30 min en 2 uur) waarbij dit in de meeste steden alleen geldt tussen 9.00 en 14.00 uur en 16.00 en 19.00 uur (uiteraard kunnen deze tijdstippen verschillen per gemeente).
  • Groene zone – Parkeervakken voor vergunninghouders. Het is dus verboden daar te parkeren als je geen vergunning hebt. De auto wordt dan niet alleen beboet maar vaak ook weggesleept.

Verkeersborden

Naast markeringen op straat zijn er ook verkeersborden die aangeven of je ergens wel of niet mag parkeren zoals deze ronde borden:

  • Rode rand, blauw in het midden en twee rode schuine strepen. Stoppen en parkeren verboden.
  • Rode rand, blauw in het midden en een rode schuine streep. Parkeren verboden.
  • Rode rand, blauw in het midden en schuine rode streep met een I in het midden. Het is verboden op oneven dagen van de maand te parkeren.
  • Rode rand, blauw in het midden en schuine rode streep met een II in het midden. Het is verboden op even dagen van de maand te parkeren.
  • Rode rand, blauw in het midden en schuine rode streep met de tekst 1-15 rechts boven. Verboden te parkeren in de eerste helft van de maand.
  • Rode rand, blauw in het midden en schuine rode streep met de tekst 16-31 links beneden. Verboden te parkeren in de tweede helft van de maand.

Soms worden deze parkeerverbodsborden begeleid door een wit bord met daarop de tekst “excepto carga y descarga” wat een laden en lossen zone is.

Boetes

Als je toch fout geparkeerd staat kun je in Spanje, net zoals in alle andere landen een boete krijgen zoals:

  • 200 euro – Parkeren op een bushalte of taxistandplaats.
  • 200 euro – Versperring van de weg of belemmering van voetgangers.
  • 200 euro – Niet gehoorzamen aan stopborden en parkeerverboden.
  • 200 euro – Als men bij de even/oneven of eerste/tweede helft van de maand fout geparkeerd staat.
  • 80 euro – Bij het overschrijden van de betaald parkeren duur.

Vooral in het laatste geval is dat bedrag in de gemeenten anders aangezien dit vaak lokaal geregeld is. Wat wel bijna overal geldt is dat als men de boete meteen of binnen 14 dagen betaald men 50% korting krijgt.

Daarnaast kunnen mensen met een Spaans rijbewijs (dus ook Nederlanders en Belgen die in Spanje hun rijbewijs hebben verlengd) punten verliezen op het rijbewijs met punten.

Ondanks al deze regels, markeringen, borden en boetes zijn de gewoonten in een land vaak meer aanwezig en blijft het moeilijk voor veel mensen om zich te houden aan de regels.

2d11ca3eb0e08d9f0384f1ba47d1717d
Ga naar de inhoud