menu

Buitenlanders mogen tijdelijk geen woningen meer kopen in Andorra

Buitenlanders mogen tijdelijk geen woningen meer kopen in Andorra
Beeld: via canva.com

Buitenlanders mogen tijdelijk geen woningen meer kopen in Andorra

Het prinsdom Andorra is een bergstaatje gelegen in de Pyreneeën tussen Spanje en Frankrijk. Het land heeft een oppervlakte van slechts 468 vierkante kilometer en een bevolking van ongeveer 77.000 mensen. En die bewoners hebben het de afgelopen jaren steeds moeilijker om geschikte huisvesting te vinden, omdat buitenlanders alles opkopen waardoor de prijzen enorm zijn gestegen. Daarom komt er nu een tijdelijk aankoopverbod voor buitenlanders in Andorra.

De huizenprijzen in Andorra zijn in een paar jaar tijd enorm gestegen, waardoor het voor veel inwoners steeds moeilijker wordt om een woning te kopen. Dit komt door een speculatiegolf, waarbij veelal buitenlandse investeerders woningen opkopen om ze later met winst te verkopen. Dit probleem is extra groot in een klein land als Andorra, waar maar weinig woningen beschikbaar zijn.

In het eerste kwartaal van 2023 was de verkoopprijs van onroerend goed gemiddeld bijna 13% hoger dan in het laatste kwartaal van 2022. Dit is een stijging van meer dan 18% in één jaar tijd. Een belangrijke oorzaak van deze stijging is de toestroom van buitenlands kapitaal. In de afgelopen zes jaar is er meer dan 1 miljard euro geïnvesteerd in onroerend goed in Andorra. Dit heeft geleid tot een toenemende vraag naar woningen, wat de prijzen heeft opgedreven. Deze stijgende huizenprijzen maken het voor veel Andorranen steeds moeilijker om een woning te kopen. Voor veel inwoners is het huren van een appartement nu de enige optie.

De regering van Andorra heeft daarom een tijdelijk verbod afgekondigd op de aankoop van woningen door buitenlanders. Dit verbod is bedoeld om de stijgende huizenprijzen te stoppen. De regering wil dit verbod handhaven, totdat er een nieuwe belasting wordt ingevoerd voor buitenlandse investeringen in onroerend goed. De opbrengst van deze belasting moet worden gebruikt om betaalbare woningen te bouwen.

De huizenmarkt in Andorra is in een paradoxale situatie terechtgekomen. Er wordt meer gebouwd dan ooit tevoren, maar het is tegelijkertijd moeilijker dan ooit om een woning te vinden. Dit komt doordat een groot deel van de nieuwbouw wordt opgekocht door buitenlandse investeerders, die de woningen vervolgens leeg laten staan of met hoge huurprijzen verhuren.

De stijgende huurprijzen maken het voor veel Andorranen steeds moeilijker om een woning te vinden. De gemiddelde huurprijs voor een appartement is in de afgelopen jaren met meer dan 100% gestegen. Dit is een grote last voor de inwoners, die voor het grootste deel afhankelijk zijn van een laag loon.

De regering van Andorra heeft een aantal maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Zo is er een moratorium afgekondigd op de aankoop van woningen door buitenlanders en is er een plan om betaalbare woningen te bouwen. Het is echter nog te vroeg om te zeggen of deze maatregelen effectief zullen zijn.