Hoeveel uren werken de Spanjaarden gemiddeld per week?

Hoeveel uren werken de Spanjaarden gemiddeld per week?
Beeld: via canva.com

Hoeveel uren werken de Spanjaarden gemiddeld per week?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje werken meer dan 10,5 miljoen mensen 40 uur per week, ongeveer de helft van alle ongeveer 22 miljoen werkenden. Dit is de maximale wettelijke werkweek, maar diverse politieke partijen en de vakbonden willen deze verkorten. Een enquête laat zien dat er grote verschillen zijn in het aantal gewerkte uren in Spanje, afhankelijk van de arbeidssituatie, het type contract, het geslacht en de bedrijfstak.

Volgens de EPA-enquête werken werknemers in Spanje gemiddeld 37,7 uur per week. Als we deze gemiddelde uren verdelen in groepen, kunnen we zien dat er mensen zijn die minder en meer uren werken. De meeste werknemers in Spanje werken de maximale wettelijke werkweek van 40 uur. Een kleinere groep werkt parttime, minder dan 35 uur per week. Nog een kleinere groep werkt meer dan 45 uur per week.

Na de groep van werknemers die 40 uur per week werken, zijn de groepen die 37 uur en 35 uur per week werken de grootste groepen werknemers. Deze werkweken zijn steeds vaker opgenomen in cao’s. De werkweek van 35 uur is vooral populair bij overheidsmedewerkers.

Politieke discussie

Het is waarschijnlijk dat het werken van minder uren een belangrijk onderwerp van discussie zal zijn in de volgende regeerperiode. Na bijna 40 jaar geen veranderingen in de Spaanse wetgeving, wordt voorgesteld om de maximale werkweek van 40 uur te verkorten. Deze werkweek wordt normaal gesproken verdeeld over 8 werkuren per dag, maar het loon zou niet worden verlaagd. Er zijn verschillende voorstellen in het verschiet, zoals 37, 35 en zelfs 32 uur werk per week. Deze voorstellen zouden een grote impact hebben op het merendeel van de werknemers.

De vakbond UGT wil dat de werkweek wordt teruggebracht tot 35 uur. Momenteel werken slechts 1,53 miljoen werknemers volgens dit rooster. Sumar wil de werkweek in 2024 terugbrengen tot 37,5 uur en vervolgens geleidelijk naar 32 uur. Dit laatste getal is nauw verbonden met de wens om over te gaan op een werkweek van vier dagen, hoewel deze ook anders kan worden verdeeld.

Ga naar de inhoud