Veehouders in Andalusië slaan alarm vanwege aanvallen door groepen gieren

Veehouders in Andalusië slaan alarm vanwege aanvallen door groepen gieren
Beeld: via canva.com

Veehouders in Andalusië slaan alarm vanwege aanvallen door groepen gieren

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De veehouders in Huelva in Andalusië trekken aan de alarmbel. Kortgeleden nog viel een groep gieren een kudde schapen aan. In drie uur tijd doodden ze zo’n vijftig dieren. De veehouders vragen om meer voederplekken voor de vogels om dergelijke bloedbaden te vermijden.

De afgelopen maanden is de gierenpopulatie in de Sierra de Huelva aanzienlijk toegenomen. Aangezien er niet genoeg karkassen zijn om zich mee te voeden, is echter ook de hoeveelheid aanvallen op boerderijdieren de hoogte ingegaan. In de provincie Huelva zijn 835 veehouders gevestigd. Die luiden de alarmbel nu allemaal samen.

Onlangs nog viel een grote groep gieren een kudde schapen aan. De dieren stortten zich op de troep en slachtten zo 47 schapen af in minder dan drie uur tijd. De resten van de dieren bleven overal op het landgoed liggen en werden later ontdekt door het personeel van de veehouderij. Alles samen ging het om een verlies van meer dan 6.000 euro.

De aanvallen vinden vooral plaats in zones waar de gieren officieel beschermd zijn. Gieren eten hun prooi levend op. Ze scheuren het dier ter plekke aan stukken waardoor het leed voor de prooien erg groot is. Het gebrek aan aas dwingt aaseters als de gieren om jagers te worden. 

De veehouders vragen dringend om meer voederplekken voor de vogels, om verdere problemen tot een minimum te beperken. De laatste tijd hebben de boeren het al moeilijk het hoofd boven water te houden vanwege de stijgende grondstofprijzen. Ze voelen zich nu nog meer in de steek gelaten tegenover het probleem van de gieren.

Ga naar de inhoud