menu: rubrieken, zoeken & meer

Slecht winterweer met kou, sneeuw, regen en wind op komst in Spanje

Slecht winterweer met kou, sneeuw, regen en wind op komst in Spanje
Beeld: Europa Press

Slecht winterweer met kou, sneeuw, regen en wind op komst in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Spaanse weerdienst Aemet zullen grote delen van Spanje vanaf dit weekend en volgende week te maken krijgen met echt winterweer. Dat betekent regenbuien, windvlagen, koude temperaturen, sneeuw en wilde zeeën bij het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden. De Canarische Eilanden ontsnappen op de meeste plaatsen aan het winterweer, op enkele kleine buien na.

Er wordt gesproken over een nieuwe DANA , een afkorting van Depresión Aislada en Niveles Altos wat een weersverschijnsel is dat gepaard gaat met zeer hevige regenval en storm, vaak met windsnelheden tussen de 100 en 200 km/uur. Door de grote hoeveelheid regen neemt ook meestal de temperatuur af. Vroeger werd de DANA ook wel gota fría genoemd.

In het geval van deze DANA wordt in de pers ook geschreven over een ‘chorro polar ’ wat omschreven kan worden als een ‘straalstroom’ in het Nederlands. Dat is een zeer sterke wind die in de regel op 9 à 10 kilometer hoogte waait. Weerkundigen spreken van een straalstroom als de wind op die hoogte een snelheid heeft van meer dan 100 kilometer per uur. Regelmatig worden hogere windsnelheden bereikt van meer dan 350 kilometer per uur. 

In dit geval gaat het echter om een extreem koude ‘polaire straalstroom’ die rond de Noordpool draait van Noord-Amerika naar Europa om daarna Rusland te bereiken. Deze ‘chorro polar’ zal als eerste te merken zijn in het Verenigd Koninkrijk om daarna over Midden-Europa te trekken waarbij deze zich later naar het Middellandse Zeegebied verplaatst waardoor dus ook het Spaanse vasteland en de Balearen eilanden getroffen worden.

Overvloedige regenval met op diverse hoogten ook sneeuw zal te merken zijn in de noordelijker gelegen gebieden en het Levante-gebied waaronder de Valencia regio en Murcia op het Spaanse vasteland. Ook de Balearen eilanden krijgen te maken met regenval en lage temperaturen terwijl de Canarische Eilanden te maken krijgen met een lichte regenval.

De regen zal in sneeuw veranderen in de Spaanse Pyreneeën en langs de Cantabrische Zee maar ook in het Iberische en Centrale systeem in het midden van Spanje. Maar men voorspelt ook dat deze ‘chorro polar’ niet te vergelijken zal zijn met de enorm hevige sneeuwval van Filomena begin 2021 toen grote delen van het land, met name in het midden van Spanje zoals bij Madrid, compleet platgelegd werden door een enorme hoeveelheid sneeuw.