Nederlander kan drie jaar gevangenisstraf krijgen voor 275.000 euro fraude in Granada

Nederlander kan drie jaar gevangenisstraf krijgen voor 275.000 euro fraude in Granada
Beeld: via canva.com

Nederlander kan drie jaar gevangenisstraf krijgen voor 275.000 euro fraude in Granada

De rechtbanken in Spanje zijn altijd druk bezig met het behandelen van verschillende zaken, waaronder ook fraudezaken. Een recente zaak die veel aandacht heeft getrokken is die van een Nederlander die verdacht wordt van fraude in de provincie Granada. De man zou maar liefst € 275.000 hebben gestolen van twee ondernemers door zich voor te doen als een betrouwbare zakenpartner. Het Openbaar Ministerie heeft nu een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van € 2.880 geëist tegen de verdachte.

De verdachte is een Nederlander die volgens het Openbaar Ministerie samen heeft gewerkt met een andere persoon om zichzelf te verrijken ten koste van anderen. Hij creëerde een imago van betrouwbaarheid en deskundigheid in de financiële wereld en wist zo het vertrouwen te winnen van twee ondernemers en hun bedrijven. Deze ondernemers waren bezig met een ambitieus project om biomassa-installaties te bouwen in Alcalá de los Gazules (Cádiz), Beas de Segura (Jaén) en Almanza (León). Om dit project te kunnen realiseren hadden ze externe financiering nodig en de verdachte bood aan om hen hierbij te helpen.

De verdachte wist het vertrouwen van de ondernemers te winnen door verschillende persoonlijke ontmoetingen en beloftes om financiering te regelen. In oktober 2011 tekenden ze meerdere overeenkomsten met de verdachte, waarin hij beloofde om een investering van ongeveer € 115.000 te regelen via een stichting in Dubai. Deze stichting zou volgens de verdachte een betrouwbare partner zijn met veel ervaring in de financiële wereld. Echter, na het ontvangen van het geld bleek dat de stichting niet bestond en dat de verdachte het geld voor zichzelf had gebruikt.

De ondernemers kwamen er al snel achter dat ze waren opgelicht en deden aangifte bij de politie. Na onderzoek bleek dat de verdachte al eerder veroordeeld was voor fraude in Nederland en dat hij ook in Spanje al meerdere malen betrokken was geweest bij soortgelijke zaken. Het Openbaar Ministerie heeft nu dan ook een gevangenisstraf van drie jaar en een boete van (slechts) € 2.880 geëist tegen de verdachte.

Fraude in Spanje

Helaas is fraude geen nieuw fenomeen in Spanje. Volgens cijfers van de Spaanse politie zijn er in 2022 maar liefst 12.000 gevallen van fraude gemeld, wat neerkomt op een totaalbedrag van 100 miljoen euro. Dit is een stijging van 20% vergeleken met het jaar daarvoor. Fraude kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals via internet, telefoon of persoonlijk contact. Het is dan ook belangrijk om alert te zijn en verdachte situaties te melden bij de politie.

In Spanje komen verschillende soorten fraude voor, waaronder identiteitsfraude, bankfraude, belastingfraude en investeringsfraude. Bij identiteitsfraude wordt er misbruik gemaakt van persoonlijke gegevens om bijvoorbeeld leningen af te sluiten of aankopen te doen op naam van iemand anders. Bankfraude houdt in dat er geld wordt gestolen van bankrekeningen door middel van phishing of het kopiëren van bankpassen. Belastingfraude is een veelvoorkomend probleem in Spanje, waarbij mensen proberen om minder belasting te betalen dan ze eigenlijk zouden moeten. Tot slot is er ook nog investeringsfraude, waarbij mensen worden opgelicht met valse investeringsmogelijkheden, zoals in het geval van de Nederlander in Granada.

Ga naar de inhoud