Met paarden door het vuur springen als reinigingsritueel in Ávila (video)

Oeps ... foto ontbreekt!

Met paarden door het vuur springen als reinigingsritueel in Ávila (video)

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ÁVILA – Elk jaar op de avond van 16 januari viert de gemeente San Bartolomé de Pinares in de provincie Ávila een traditioneel feest waarbij ruiters op hun paarden door het vuur moeten springen als onderdeel van een reinigingsritueel. Het feest heeft de naam “Las Luminarias” gekregen en is ook in Spanje vrij onbekend. Dierenrechtenorganisaties en ook de Spaanse Partij voor de Dieren willen een einde aan deze traditie waarbij elk jaar wel een paar paarden gewond raken.

Het feest “las Luminarias” vindt elk jaar plaats op 16 januari, de dag voor de feestdag San Antón, de dag dat baasjes hun huisdieren meenemen naar de kerk om de naamdag van San Antonio Abad te vieren. Bij het feest in de gemeente San Bartolomé de Pinares gaan de dieren niet naar de kerk maar moeten zij over het vuur lopen.

Dit jaar deden er weer zo’n 130 paarden met ruiters mee met het eeuwenoude traditionele feest wat ontstond omdat men vroeger meende dat het vuur de paarden zou beschermen tegen ziektes. Volgens de inwoners van het dorp en de deelnemers aan dit traditionele feest waar weer dieren bij betrokken zijn, valt het allemaal wel mee met het dierenleed. Immers, de paarden worden uitstekend verzorgd en worden nooit verplicht om over het vuur te lopen. Er zijn echter kritische woorden van dierenbeschermers die menen dat de paarden wel degelijk gedwongen worden om over het vuur te lopen, iets wat een paard van nature niet zomaar zou doen.

Elk jaar raken er diverse paarden gewond en lopen ze brandwonden op omdat de paarden soms struikelen en in het vuur vallen. Daarnaast heeft de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA in 2016 een video gemaakt waarop wel degelijk te zien is dat de paarden geschopt worden en met stokken worden geslagen. PACMA heeft na deze video al een einde gevraagd aan dit 500 jaar oude feest maar de gemeente geeft simpelweg geen antwoord.

Foto: El Pais

Ga naar de inhoud