skip to Main Content
Met paarden door het vuur springen als reinigingsritueel in Ávila (video)
PACMA

Met paarden door het vuur springen als reinigingsritueel in Ávila (video)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ÁVILA – Elk jaar op de avond van 16 januari viert de gemeente San Bartolomé de Pinares in de provincie Ávila een traditioneel feest waarbij ruiters op hun paarden door het vuur moeten springen als onderdeel van een reinigingsritueel. Het feest heeft de naam “Las Luminarias” gekregen en is ook in Spanje vrij onbekend. Dierenrechtenorganisaties en ook de Spaanse Partij voor de Dieren willen een einde aan deze traditie waarbij elk jaar wel een paar paarden gewond raken.

Het feest “las Luminarias” vindt elk jaar plaats op 16 januari, de dag voor de feestdag San Antón, de dag dat baasjes hun huisdieren meenemen naar de kerk om de naamdag van San Antonio Abad te vieren. Bij het feest in de gemeente San Bartolomé de Pinares gaan de dieren niet naar de kerk maar moeten zij over het vuur lopen.

Dit jaar deden er weer zo’n 130 paarden met ruiters mee met het eeuwenoude traditionele feest wat ontstond omdat men vroeger meende dat het vuur de paarden zou beschermen tegen ziektes. Volgens de inwoners van het dorp en de deelnemers aan dit traditionele feest waar weer dieren bij betrokken zijn, valt het allemaal wel mee met het dierenleed. Immers, de paarden worden uitstekend verzorgd en worden nooit verplicht om over het vuur te lopen. Er zijn echter kritische woorden van dierenbeschermers die menen dat de paarden wel degelijk gedwongen worden om over het vuur te lopen, iets wat een paard van nature niet zomaar zou doen.

Elk jaar raken er diverse paarden gewond en lopen ze brandwonden op omdat de paarden soms struikelen en in het vuur vallen. Daarnaast heeft de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA in 2016 een video gemaakt waarop wel degelijk te zien is dat de paarden geschopt worden en met stokken worden geslagen. PACMA heeft na deze video al een einde gevraagd aan dit 500 jaar oude feest maar de gemeente geeft simpelweg geen antwoord.

Foto: El Pais

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 7 reacties
 1. Vreselijk, en bah wat zijn die kerels toch macho……zich indrinken, maar wel lekker boven op het paard, veilig genoeg.
  En dan doen of de paarden dit vrijwillig doen. Er is geen paard te wereld die niet bang is voor vuur! Nee er moet inderdaad op de scholen goede voorlichting komen. Bij de oudere garde krijg je dit
  er toch niet meer uit.

 2. Onvoorstelbaar dat dit nog kan in dit land, hier geen reactie van E U Brussel.
  Ook geen vegan streaker, om dat ze geen ballen hebben.
  Iedereen van de plaatselijke politiek die hier een vergunning voor afgeeft opsluiten.
  Dit zijn middeleeuwse toestanden, gruwelijk.

 3. Heerlijk land toch dat Spanje. In hun omgang met dieren zijn ze even wreed en achterlijk gebleven als de moslims in de islamitische landen. De verdrijving van de moren in 1492 heeft voor de dieren niet veel voordeel opgeleverd.

 4. Dit is toch niet meer van deze tijd. Dit is afschuwelijk. Laten ze lekker zelf door het vuur lopen en laat deze dieren met rust. Maar dat durven deze schijtbakken natuurlijk niet. Idioten lafbekken om deze dueren zi te mishandelen. Zijn vast de minkukels van het dorp die dit flikken.Dit bezorgt dee arme dieren trauma’s. BAH

 5. Ik hoop dat er ooit een einde komt aan al die belachelijke en achterlijke tradities die alleen maar dierenleed als gevolg hebben. Als ze het zo plezant vinden en zich toch al vol drank gegoten hebben die stoere mannen, dat ze er dan zelf door lopen hé, en liefst in hun blootje…..want dan ben je pas echt stoer.

 6. Je moet wel heel simpel vangeest zijn om te beweren dat de paarden zich hier niet aan bezeren. Deze dieren zijn sowieso al doodsbang voor vuur en alleen daarom zou je dit al niet moeten doen. Zinloze traditie met helaas weer dieren als slachtoffers. Misschien dat ze hier op de scholen maar eens wat meer moeten gaan doen aan dierenkennis en hoe met dieren om te gaan. Het is al treurig genoeg dat dieren jarenlang bij wet als dingen mochten worden beschouwd. Gelukkig is dat eindelijk voorbij, maar nu nog dit soort onzin een halt toeroepen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken