Nieuwe wet voor dierenwelzijn: welke exotische dieren zijn nog legaal in Spanje?

Nieuwe wet voor dierenwelzijn: welke exotische dieren zijn nog legaal in Spanje?
Beeld: Canva

Nieuwe wet voor dierenwelzijn: welke exotische dieren zijn nog legaal in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De nieuwe wet voor dierenwelzijn (Ley de bienestar animal) heeft al veel stof doen opwaaien in Spanje. Ze komt er niet alleen om inheemse diersoorten beter te beschermen, maar ook om het leed van exotische dieren in te perken. Veel mensen houden namelijk zo een dier omdat dat hen leuk lijkt, terwijl het dier het zo ver van zijn natuurlijke habitat erg moeilijk krijgt.

Kortgeleden schreven we HIER nog over een ontsnapte ‘caracat’, een grote katachtige die uit zijn thuis ontsnapte en gevonden werd in een tuin in Marbella. En dat is lang niet het eerste euvel geweest met exotische dieren. Een exotisch dier is een dier dat zich, expres of per ongeluk, ver van zijn natuurlijke habitat bevindt. Het kan gaan om een papegaai in een kooi in Barcelona, of een chinchilla in een tuin in Granada. En zo een dier houden kan bijzonder moeilijk worden. Zodat ze gezond en gelukkig zijn, moet jij hen namelijk in al hun noden voorzien. Voeding, een overnachtingsplek of de juiste omgevingsomstandigheden bijvoorbeeld.

Vaak nemen mensen die beslissing echter ondoordacht. En zo kwamen wel vaker exotische dieren in schrijnende omstandigheden terecht. De nieuwe wet voor dierenwelzijn wil daar een mouw aan passen door enkele dieren verboden te maken. Tot nu toe was het toegestaan de volgende exotische soorten te houden:

  • Vogels: Valkparkiet, dwergpapegaai en kaketoe
  • Cavia’s
  • Konijnen
  • zee-egel
  • chinchilla
  • fretten
  • Vissen
  • Reptielen
  • Tarantulas

Voorlopig moet de wet nog worden goedgekeurd. Wanneer dat gebeurt, zou het van deze lijst alleen nog toegelaten zijn exotische vissen te houden. Volgens de politici is het risico op ziekteverspreiding of ecologische problemen (wanneer de dieren ontsnappen) namelijk te groot. Concreet zouden die maatregelen vooral een effect hebben op de handel in dit soort dieren. Bij wie nu al een dier van deze lijst heeft, heerst echter nog steeds grote onduidelijkheid over wat de gevolgen zullen zijn als hun huisdier verboden wordt.

caracat
Twintig kilo zware zeldzame ‘caracat’ gevangen in een tuin in Marbella
In de tuin van een woning in een wijk van Marbella hebben specialisten een twintig kilo ontsnapte ‘caracat’ gevangen, een zeldzame kruising tussen een ‘cara …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud