Opnieuw fijn woestijnzand uit de Sahara verwacht in Spanje

Opnieuw fijn woestijnzand uit de Zahara verwacht in Spanje
Beeld: Climatología UA / Twitter

Opnieuw fijn woestijnzand uit de Sahara verwacht in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als de voorspellingen uitkomen dan zullen delen van Spanje, met name langs de Middellandse Zeekust zoals in Andalusië, Valencia regio, Balearen en Catalonië weer te maken krijgen met de zogenaamde ‘lluvia de barro’ ofwel zand-regen wat ook wel eens ‘lluvia de sangre’ ofwel bloed-regen wordt genoemd.

Begin februari waren er spectaculaire foto’s te zien hoe in grote delen van Spanje en de rest van Europa alles bedekt was met een laag fijn woestijnzand dat rood gekleurd was. 

Dat gebeurt wel vaker in Spanje maar zo veel als toen was uitzonderlijk. Met name de foto’s van de rood gekleurde sneeuw in de Pyreneeën en zelfs de Alpen waren spectaculair.

Normaal gesproken gaat dit gepaard met regen, vandaar ook de naam ‘lluvia de barro’ ofwel zand-regen waarbij de fijne zanddeeltjes in de neerslag naar beneden komen. Maar begin februari was het droog en bleef het droog.

Maar de rode-regen (dit keer met verwachte regen na afloop) komt terug dit weekend maar niet zo erg en in zo’n grote hoeveelheid als op zaterdag 6 februari. Zoals op de onderstaande foto te zien is zal een deel van Spanje dit weekend rood gekleurd zijn en andere delen licht rood tot oranje wat de hoeveelheid fijn woestijnzand in de lucht weergeeft.

Naast dat de rode laag zand erg vervelend is en alles bedekt wat daarna schoongemaakt moet worden, is het fijn zand ook slecht voor de gezondheid. De PM10-concentraties zullen meer dan 150 µg/m3 bedragen, ruim boven de alarmdrempels aangezien de dagelijkse grenswaarde 50 µg/m3 bedraagt binnen de Europese richtlijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.