Opnieuw fijn woestijnzand uit de Sahara verwacht in Spanje

Opnieuw fijn woestijnzand uit de Zahara verwacht in Spanje
Beeld: Climatología UA / Twitter

Opnieuw fijn woestijnzand uit de Sahara verwacht in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als de voorspellingen uitkomen dan zullen delen van Spanje, met name langs de Middellandse Zeekust zoals in Andalusië, Valencia regio, Balearen en Catalonië weer te maken krijgen met de zogenaamde ‘lluvia de barro’ ofwel zand-regen wat ook wel eens ‘lluvia de sangre’ ofwel bloed-regen wordt genoemd.

Begin februari waren er spectaculaire foto’s te zien hoe in grote delen van Spanje en de rest van Europa alles bedekt was met een laag fijn woestijnzand dat rood gekleurd was. 

Dat gebeurt wel vaker in Spanje maar zo veel als toen was uitzonderlijk. Met name de foto’s van de rood gekleurde sneeuw in de Pyreneeën en zelfs de Alpen waren spectaculair.

Normaal gesproken gaat dit gepaard met regen, vandaar ook de naam ‘lluvia de barro’ ofwel zand-regen waarbij de fijne zanddeeltjes in de neerslag naar beneden komen. Maar begin februari was het droog en bleef het droog.

Maar de rode-regen (dit keer met verwachte regen na afloop) komt terug dit weekend maar niet zo erg en in zo’n grote hoeveelheid als op zaterdag 6 februari. Zoals op de onderstaande foto te zien is zal een deel van Spanje dit weekend rood gekleurd zijn en andere delen licht rood tot oranje wat de hoeveelheid fijn woestijnzand in de lucht weergeeft.

Naast dat de rode laag zand erg vervelend is en alles bedekt wat daarna schoongemaakt moet worden, is het fijn zand ook slecht voor de gezondheid. De PM10-concentraties zullen meer dan 150 µg/m3 bedragen, ruim boven de alarmdrempels aangezien de dagelijkse grenswaarde 50 µg/m3 bedraagt binnen de Europese richtlijn.

Ga naar de inhoud