Plannen om jaarlijks één miljoen octopussen te doden in industriële kwekerij

Plannen om jaarlijks één miljoen octopussen te doden in industriële kwekerij
Beeld: Canva

Plannen om jaarlijks één miljoen octopussen te doden in industriële kwekerij

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Eind 2021 kwamen de plannen van het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova al naar buiten van een kwekerij van ‘pulpos’, octopussen, in de haven van Las Palmas de Gran Canaria. Deze plannen hadden al voor veel verontwaardiging gezorgd, maar na het uitgelekte plan dat suggereerde dat de exploitant van plan is om tot één miljoen dieren per jaar te doden door ze levend onder te dompelen in ijswater (lodo de hielo), is men extra verontwaardigd.

Bedrijven hebben jarenlang geprobeerd om octopussen op commerciële schaal in gevangenschap te kweken, verwijzend naar de toenemende vraag en de druk om meer duurzame alternatieven voor de visserij te vinden. Toch beweren critici dat deze wezens te intelligent zijn, en in staat zijn om pijn te voelen, om te worden gekweekt als voedsel in kleine ruimtes.

De voorgestelde boerderij zou zich bevinden bij de Canarische Eilanden en zou worden gerund door Nueva Pescanova, een visserijbedrijf dat in 2019 opschepte over het succesvol kweken van octopussen in gevangenschap en er zelfs in slaagde om ze voor het eerst voort te planten.

Afgelopen week werd een rapport gepubliceerd waarin wordt vermeld dat Nueva Pescanova van plan is om elk jaar ongeveer één miljoen octopussen te doden door ze onder te dompelen in ijzige ‘ijswater’ (suspensión de hielo). Het rapport bekritiseert ook de omstandigheden waarin de octopussen worden gehouden voordat ze worden gedood. Nueva Pescanova probeert namelijk om deze solitaire dieren in een massale behuizing te houden (tot 15 octopussen per kubieke meter water) en stelt ze bloot aan 24 uur licht in een poging om de voortplanting te versnellen.

Vóór de bekendmaking van de specifieke details van de voorgestelde fabriek schreven milieuwetenschappers van de Universiteit van New York die zich toeleggen op dierenwelzijn in een open brief dat het niet mogelijk is om octopussen op humane wijze op commerciële schaal in gevangenschap te kweken. Naast de milieugerelateerde en gezondheidsproblemen, waarschuwden de wetenschappers dat de dieren kannibalisme kunnen vertonen en daardoor mentaal gestoord raken.

De wetenschappers benadrukken dat octopussen in staat zijn om te leren door observatie, individuele persoonlijkheden hebben, spelen en in staat zijn om problemen op te lossen, te bedriegen en te jagen tussen soorten. 

Volgens bepaalde wetenschappers zou de octopus, die gemakkelijk vier jaar oud wordt, nooit mogen gekweekt worden als commerciële voeding. “Net omdat ze solitair en erg intelligent zijn, is de opsluiting in tanks zonder cognitieve stimuli zo slecht voor hun”, beweert dokter Lara, onderzoeksdirectrice  van de groep Medeleven in Wereld Landbouw.

Ga naar de inhoud