Stijgende trend van buitenlandse toeristen met eigen woningen op de Canarische Eilanden

Stijgende trend van buitenlandse toeristen met eigen woningen op de Canarische Eilanden
Beeld: via canva.com

Stijgende trend van buitenlandse toeristen met eigen woningen op de Canarische Eilanden

Terwijl de toeristenindustrie op de Canarische Eilanden floreert, is er een opkomende trend van bezoekers die hun vakantie doorbrengen in hun eigen woningen op de eilanden. Dit fenomeen is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid en heeft een belangrijke impact op de lokale economie en vastgoedmarkt.

De Canarische Eilanden zijn een populaire bestemming voor buitenlandse toeristen die op zoek zijn naar een tweede huis in de zon. Het aangename klimaat, de prachtige stranden en de gunstige prijzen voor onroerend goed trekken veel buitenlandse kopers aan.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal buitenlanders dat op de Canarische Eilanden verblijft in een eigen woning met 10% gestegen. In 2023 alleen al kwamen 388.688 buitenlandse bezoekers naar de eilanden om in hun eigen woning te verblijven. Deze stijging kan worden toegeschreven aan de hoge herhalingsgraad van toeristen die de eilanden bezoeken en de wens om een vaste verblijfplaats te hebben in hun favoriete vakantiebestemming.

De meeste eigenaren van tweede woningen op de Canarische Eilanden zijn Britten (30%), gevolgd door Duitsers (22,5%) en Scandinaviërs. Hoewel de Britten nog steeds de grootste groep vormen, is hun aandeel vanwege Brexit sinds 2016 met bijna 8% gedaald, terwijl het aandeel van Duitsers en Belgen respectievelijk met 6% en 4% is gestegen.

De aanwezigheid van eigenaren van tweede woningen op de eilanden heeft een aanzienlijke economische impact. Naast de uitgaven voor de aankoop van onroerend goed genereren deze toeristen inkomsten door hun bestedingen tijdens hun verblijf op de eilanden.

Naast de eigenaren van tweede woningen, zijn er ook veel toeristen die verblijven in woningen van familieleden of vrienden. In 2023 kwamen er nog eens 513.166 “residentiële toeristen” naar de eilanden om in de woning van een familielid of vriend te verblijven.

De vraag naar tweede woningen op de Canarische Eilanden heeft geleid tot een toename van vastgoedinvesteringen door buitenlandse kopers. In 2022 werd een recordaantal van 7659 woningen door buitenlanders gekocht op de eilanden, terwijl in 2023 nog 7197 woningen werden verworven door buitenlandse kopers. Deze aankopen vertegenwoordigen 28% van alle woningaankopen op de eilanden, waardoor de Canarische Eilanden een van de populairste regio’s in Spanje blijven voor de aankoop van een tweede woning.

De uitgaven van eigenaren van tweede woningen op de Canarische Eilanden vormen een aanzienlijke bijdrage aan de lokale en nationale economie. Naast de investeringen in vastgoed, genereren hun bestedingen tijdens hun verblijf op de eilanden inkomsten voor verschillende sectoren, zoals horeca, detailhandel en recreatie.

Hoewel de stijgende trend van eigenaren van tweede woningen en “residentiële toeristen” een positieve economische impact heeft, is het essentieel om deze groei op een duurzame manier te beheren. Zo kunnen de Canarische Eilanden hun natuurlijke schoonheid en culturele erfgoed behouden, terwijl ze blijven profiteren van de toeristische inkomsten.

De toename van eigenaren van tweede woningen en “residentiële toeristen” stelt ook eisen aan de infrastructuur en voorzieningen op de eilanden. Er moet worden geïnvesteerd in betere toegankelijkheid, accommodaties en recreatieve faciliteiten om aan de groeiende vraag te voldoen en een optimale ervaring voor alle bezoekers te waarborgen.

Ga naar de inhoud