Spanje wijst 50.000 woningen van de ‘foute bank’ toe aan sociale woningen

Spanje wijst 50.000 woningen van de ‘foute bank' toe aan sociale woningen
Beeld: Canva

Spanje wijst 50.000 woningen van de ‘foute bank’ toe aan sociale woningen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op dinsdag keurde de ministerraad het plan van de regering goed om 50.000 woningen van de zogenaamde ‘Sareb’ beschikbaar te stellen voor betaalbare huur voor jongeren en gezinnen (lees onderaan dit artikel wat ‘Sareb’ is) Het plan heeft drie doelen: 21.000 woningen aanbieden aan gemeenten en autonome regio’s van de maatschappij die de activa van de geredde bank beheert, sociale huur van 14.000 al bewoonde woningen van dat aanbod bevorderen en de bouw van maximaal 15.000 openbare woningen op land dat de ‘Sareb’ in portefeuille heeft bevorderen.

Met betrekking tot de verkoop van 21.000 woningen legt de regering uit dat dit past binnen de overeenkomsten met autonome regio’s en gemeenten voor de koop en verkoop van ‘Sareb’-eigendommen om het publieke sociale aanbod te vergroten, zoals recentelijk is afgesloten met Valencia, Murcia, Galicië en de gemeente Madrid. De regering heeft ook aangegeven dat er op dit moment onderhandelingen gaande zijn met de autonome regio Madrid, de regionale regering van Castilla y León en de gemeente Torrelavega en dat er wordt gewerkt aan een nieuwe verkoopovereenkomst met Catalonië.

Niettemin hebben ongeveer 12.000 van de 21.000 woningen die aan verschillende overheidsinstanties kunnen worden verkocht, renovatiewerkzaamheden nodig, waardoor slechts 9.000 woningen direct beschikbaar zijn voor de markt. Deze 21.000 woningen, die klaar zijn om bewoond te worden of renovatiewerkzaamheden nodig hebben, zijn verspreid over heel Spanje, hoewel de Valencia regio met 4.950, Catalonië met 3.539 de autonome regio’s zijn met de meeste woningen, gevolgd door Castilla y León met 2.288, Murcia met 2.093 en Andalusië met 2.040 woningen.

In Castilla-La Mancha zijn 1.534 woningen ter beschikking gevolgd door Galicië met 1.285 woningen, Cantabrië met 611, Aragón met 580, Madrid regio met 455, La Rioja met 388, Extremadura met 305, Canarische Eilanden met 303, Asturië met 171, Balearen met 120, Baskenland met 81 en Navarra met 25 woningen.

Sareb?

Maar, wat is Sareb? ‘Sareb’ is de afkorting voor ‘Sociedad de Gestión de Activos procedentes de la Reestructuración Bancaria’, wat zich vertaalt naar ‘Beheersmaatschappij van Vermogens afkomstig van de Herstructurering van de Banksector’ in het Nederlands. Het is een Spaans bedrijf dat in 2012 door de Spaanse overheid is opgericht om onroerend goed te beheren en te verkopen dat door de overheid was verkregen als onderdeel van het financiële herstructureringsproces dat plaatsvond na de wereldwijde financiële crisis in 2008. 

De activa die Sareb beheert, omvatten zowel residentieel als commercieel onroerend goed, evenals leningen en andere financiële activa. Sareb werd opgericht als een manier om de Spaanse financiële sector te stabiliseren en de hoge niveaus van slechte leningen aan te pakken die destijds bestonden.

Ga naar de inhoud