Search
menu
Search

Hoeveel betaalde vakantiedagen heeft Spanje vergeleken met Nederland en België?

Hoeveel betaalde vakantiedagen heeft Spanje vergeleken met Nederland en België?
Beeld: via canva.com

Hoeveel betaalde vakantiedagen heeft Spanje vergeleken met Nederland en België?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Iedereen droomt van eindeloze vakanties om te ontspannen na het werk, te genieten van reizen, bijeenkomsten met vrienden te hebben en natuurlijk onbeperkt op de bank te liggen. De website Resume.io heeft de wetten onderzocht die deze vakanties regelen in 197 landen over de hele wereld om te laten zien in welk deel van de wereld werknemers recht hebben op een grotere hoeveelheid betaalde vakantiedagen. Maar, wie heeft meer betaalde vakantiedagen: Spanjaarden, Nederlanders of Belgen?

Bij het onderzoeken van deze wetgevingen zijn overheidsinstanties en de arbeidswetgeving van elk land in overweging genomen. Door landen te classificeren op basis van zowel het aantal betaalde vakantiedagen aangeboden door bedrijven, als de door de overheid aangeboden feestdagen, bleek uit het onderzoek dat vooral Aziatische landen een ruimere hoeveelheid betaalde vakantiedagen hebben.

Iran staat bovenaan met het hoogste aantal betaalde verlofdagen (53 in totaal). Opvallend genoeg bevindt de Verenigde Staten zich echter onderaan de lijst met slechts 10 betaalde feestdagen.

In vergelijking met Spanje is dit aantal behoorlijk laag, aangezien het totale aantal betaalde vakantiedagen in Spanje 36 bedraagt, waarvan 22 door de werkgever worden toegestaan en 14 feestdagen zijn. Volgens de Spaanse wetgeving, die tot doel heeft de rechten van werknemers te beschermen, kan het aantal betaalde vakantiedagen toenemen, maar het kan nooit minder zijn dan 30 kalenderdagen. Op deze manier doet Spanje het redelijk goed, het staat op de 41e plaats van de 197 geanalyseerde landen.

Vergeleken met de 29 betaalde vakantiedagen in Nederland, heeft Spanje één week (7 dagen) extra vakantiedagen. In Nederland zijn de 29 betaalde vakantiedagen onderverdeeld in 20 dagen die door de werkgever zijn toegestaan (2 minder dan in Spanje) en 9 feestdagen (5 minder dan in Spanje).

Ook België heeft minder betaalde vakantiedagen dan Spanje. In totaal hebben Belgen 30 vrije dagen, een dag meer dan in Nederland, maar nog steeds 6 dagen minder dan de 36 in Spanje. In België zijn de 30 betaalde vakantiedagen onderverdeeld in 20 dagen die door de werkgever zijn toegestaan (2 minder dan in Spanje) en 10 feestdagen (4 minder dan in Spanje).

  • vakantie3
  • vakantie2
  • vakantie1
Ga naar de inhoud