Hoeveel snelwegen heeft Spanje en wat zijn de 10 langste van het land?

Hoeveel snelwegen heeft Spanje en wat zijn de 10 langste van het land?
Beeld: via canva.com

Hoeveel snelwegen heeft Spanje en wat zijn de 10 langste van het land?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is een land dat goed verbonden is door snelwegen. Het heeft een uitgebreid netwerk van snelwegen en autowegen die het hele land doorkruisen en verbinden met buurlanden en belangrijke steden. In dit artikel zullen we bespreken hoeveel snelwegen er zijn in Spanje, hoeveel tolwegen er zijn en wat de langste snelwegen zijn.

Spanje heeft op dit moment meer dan 17.000 kilometer snelwegen, waardoor het een van de landen met het grootste snelwegennetwerk in Europa is. Het snelwegennetwerk is in de loop der jaren sterk gegroeid en verder ontwikkeld om te voldoen aan de toenemende behoeften van de samenleving en de economie.

Er zijn op dit moment ongeveer 3.000 kilometer tolwegen in Spanje. Dit omvat snelwegen die beheerd worden door particuliere bedrijven en concessies die eigendom zijn van de overheid. Tolwegen bieden over het algemeen betere rijervaringen en kwaliteit van de weg, omdat ze in betere staat worden gehouden dan niet-tolwegen. Het nadeel is dat bestuurders voor het gebruik van tolwegen moeten betalen.

Langste snel- en autowegen in Spanje

A-7: Algeciras – La Jonquera (1330 km) – De A-7 loopt langs de Middellandse Zee en verbindt Algeciras in het zuiden van Spanje met La Jonquera aan de Franse grens. De snelweg loopt langs de kust van Andalusië en langs belangrijke steden zoals Valencia en Barcelona. De A-7 volgt het traject van de oude nationale weg N-340. De A-7 is door de vele aansluitingen bedoeld voor lokaal verkeer terwijl de AP-7 bedoeld is voor transitverkeer.

AP-7: Barcelona – La Jonquera (1109 km) – De AP-7 is de langste snelweg van Spanje. De weg loopt langs de oostkust van Spanje, op enkele kilometers van de Middellandse Zee tussen La Jonquera aan de Franse grens en Algeciras. De E15 loopt over de gehele lengte mee met de AP-7. De weg volgt voor een groot deel de route van de vroegere Romeinse Via Augusta.

A-4: Madrid – Cádiz (660 km) – De A-4 is een belangrijke snelweg die Madrid in het midden van Spanje verbindt met de zuidelijke stad Cádiz. De snelweg loopt langs Sevilla en biedt gemakkelijk toegang tot veel van de historische steden en monumenten van Andalusië.

A-6: Madrid – La Coruña (595 km) – De A-6 is een belangrijke snelweg die het centrum van Spanje verbindt met het noorden. De snelweg begint in Madrid en loopt door Castilië en León en Galicië en eindigt in La Coruña aan de Atlantische Oceaan.

A-2: Madrid – Barcelona (504 km) – De A-2 verbindt de twee belangrijkste steden van Spanje, Madrid en Barcelona, en loopt door de regio’s Aragon en Catalonië. De snelweg loopt langs Zaragoza en biedt toegang tot de Pyreneeën en andere berggebieden in het noorden van Spanje.

A-8: Baamonde – Irún (486 km) – De A-8, ook bekend als de ‘Autovía del Cantábrico’, loopt langs de noordkust van Spanje, van Baamonde in Galicië tot Irún in Baskenland aan de Franse grens. Deze snelweg biedt adembenemende uitzichten op de kustlijn van de Cantabrische Zee en verbindt belangrijke steden zoals Gijón, Santander en Bilbao.

A-5: Madrid – Badajoz (408 km) – De A-5 is een belangrijke snelweg die Madrid verbindt met Badajoz aan de Portugese grens. De snelweg loopt langs Toledo en Talavera de la Reina.

A-1: Madrid – Irún (347 km) – De A-1 of ‘Autovía del Norte’ is een autosnelweg die Madrid verbindt met het noorden van het land. Het is een van de zes autosnelwegen die vanuit de Spaanse hoofdstad richting de kust uitstraalt en wordt beschouwd als een van de belangrijkste noord-zuid verbindingen van het land.

A-3: Madrid – Valencia (355 km) – De A-3 verbindt Madrid met Valencia en loopt door de centrale regio van Spanje. De snelweg loopt langs belangrijke steden zoals Albacete en Cuenca en biedt gemakkelijk toegang tot het platteland en de bergen.

Conclusie

Spanje heeft een uitgebreid snelwegennetwerk dat het hele land doorkruist. Met meer dan 17.000 kilometer snelwegen en ongeveer 3.000 kilometer tolwegen, is het een van de landen met het grootste snelwegennetwerk in Europa. De langste snelwegen van Spanje zijn de A-7, AP-7 en A-6, die belangrijke steden en regio’s van het land verbinden. Of je nu in Spanje woont of op vakantie bent, deze snelwegen bieden een snelle en efficiënte manier om door het land te reizen en de verschillende regio’s te verkennen.

Het Spaanse snelwegennetwerk is goed onderhouden en biedt over het algemeen een goede rijervaring, hoewel er soms drukte en verkeersopstoppingen kunnen zijn op drukke momenten. Bestuurders moeten er ook rekening mee houden dat sommige snelwegen tolheffingen hebben en dat de kosten hiervoor kunnen variëren afhankelijk van de afstand die wordt afgelegd. 

Ga naar de inhoud