Toename in de steek gelaten honden in Spanje

Toename in de steek gelaten honden in Spanje
Beeld: Pixabay

Toename in de steek gelaten honden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de Real Sociedad Canina de España is er tijdens de noodtoestand in Spanje een toename geregistreerd van in de steek gelaten honden. De stichting zal niet alle honden die op straat werden gezet hebben geregistreerd maar tot eind mei spreekt men over 2.000 honden die op straat werden gezet. Dit komt overeen met de eerste fases van het de-escalatieproces waarin de mensen meer vrijheden kregen.

De Real Sociedad Canina de España spreekt over een toename van 25% aan in de steek gelaten honden tot eind mei, een periode die dus overeenkomt met het de-escalatieproces. Tijdens de noodtoestand werd al geregistreerd dat er meer honden werden geadopteerd. De stichting waarschuwde toen al voor de gevolgen van de 50% stijging en ruim 5.000 honden die tijdens de noodtoestand werden geadopteerd. 

Toen werd al gedacht dat dit hoofdzakelijk gebeurde omdat men tijdens de eerste weken van de noodtoestand de straat op mocht gaan om de hond uit te laten. Ondanks dat de meeste asielen en opvangcentra de adopterende families gescreend hebben lijkt het er dus toch op dat veel mensen een hond namen om die daarna weer op straat te zetten.

Nu zal het de-escalatieproces niet de enige oorzaak zijn van de stijging van op straat gezette honden want deze periode komt overeen met de zomer wanneer er (helaas) standaard altijd meer in de steek gelaten honden zijn in Spanje. Mei is traditiegetrouw de maand dat er veel honden uit huis worden gezet. Ook denkt de Real Sociedad Canina de España ook dat de verwachte economische crisis (net zoals in 2008) een rol speelt bij het op straat zetten van honden.

Spanje is een van de Europese landen waar de meeste honden en katten in de steek worden gelaten met zo’n 138.000 dieren aldus de Fundación Affinity . Van het totaal aantal in de steek gelaten dieren in 2018 waren er 104.688 honden en 33.719 katten. 43% van al deze in de steek gelaten honden en katten werd geadopteerd terwijl 18% vanwege de identificatie teruggebracht kon worden naar hun baasjes, 16% woont nog steeds in een opvangcentrum of asiel.

Gekeken naar wanneer de honden en katten in de steek worden gelaten in Spanje valt op dat dit hoofdzakelijk gebeurd in het tweede kwartaal met 35% in het geval van honden en 44% in het geval van katten. In het geval van honden is dat percentage 33% in het eerste en 32% in het derde kwartaal terwijl dat bij de katten 24% in het eerste en 33% in het tweede kwartaal is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.