Hittegolf verlaat Spanje maar weerexpert voorspelt 50 graden in Spanje

Hittegolf verlaat Spanje maar weerexpert voorspelt 50 graden in Spanje
Beeld: Canva

Hittegolf verlaat Spanje maar weerexpert voorspelt 50 graden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op zaterdag werd de hoogste temperatuur gemeten in het noorden van Spanje met 43,5 graden bij het vliegveld van San Sebastian in het Baskenland. Voor die stad is dat een nieuw record en ook op andere plaatsen in Noord Spanje zoals in Navarra, La Rioja en Aragón werden de hoogste temperaturen gemeten. Daarmee heeft de hittegolf die Spanje gedurende dagen in de greep had aangegeven dat deze Spanje zal verlaten. 

De temperaturen zijn in Andalusië, Extremadura, Castilla-La Mancha, Madrid, Valencia regio, Balearen en Catalonië ook nog steeds hoog maar wel minder hoog dan enkele dagen geleden. De hittegolf zal vanaf zondag of maandag het overgrote deel van Spanje verlaten waarna de temperaturen op sommige plaatsen tot 20 graden kunnen dalen. Men spreekt ook wel van een meteorologische achtbaan (montaña rusa meteorologica) vanwege de grote verschillen in temperaturen.

Maar met de steeds hoger wordende temperaturen en dat ook nog eens vroeger in het jaar, vragen veel mensen zich af wanneer de officieel geregistreerde temperatuur in Spanje 50 graden zal zijn. Gaat dat dit jaar gebeuren, volgens jaar of pas over lange tijd? De belangrijkste woordvoerder van de Spaanse weerdienst AEMET, Rúben del Camp, heeft het antwoord.

Volgens de voorspellingen zal de 50 graden zeker gehaald worden in Spanje maar daar zullen we volgens hem nog wel 30 jaar op moeten wachten. En dat is opvallend want volgens dezelfde del Campo werden er tijdens deze hittegolf op sommige plaatsen temperaturen gemeten van 15 tot 20 graden boven het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Waarom gaat de 50 graden dan niet eerder gehaald worden?

Tot nu toe is de hoogst gemeten temperatuur ooit in Spanje 47,4 graden wat in augustus 2021 in Montoro (Córdoba) geregistreerd werd. De mogelijkheid dat dit record deze zomer verbroken gaat worden is groot maar dat zal minimaal zijn. 50 graden lijkt niet veel maar 2,5 graden meer dan het huidige record is heel wat. Wat Rúben del Campo wel zeker weet is dat de klimaatverandering de veroorzaker is van de temperatuurstijgingen, daar zijn volgens hem genoeg bewijzen voor.

Volgens berekeningen van de AEMET zullen de temperaturen de komende jaren tussen de 2,5 en 5 graden hoger worden en met de huidige temperaturen in bijvoorbeeld Andalusië is het een kwestie van tijd dat de 50 of 51 graden gehaald gaat worden.

In juli 2021 werd de hoogst gemeten temperatuur van het jaar gemeten in het Amerikaanse Death Valley waar het kwik naar 54,4 graden steeg. Dat is extreem hoog op een bijzondere plaats (de naam zegt genoeg) maar was geen record. Dat staat nog steeds op 56,7 graden dat op dezelfde plaats werd geregistreerd in 1913.

Officieel is in Europa de hoogst gemeten temperatuur ooit 48,8 graden, geregistreerd op 11 augustus 2021 op het Italiaanse eiland Sicilië. Daarvoor had Griekenland het record met 48 graden.

In Spanje is dus de hoogst gemeten temperatuur ooit (tot nu toe) 47,4 graden terwijl dat in Nederland 40,7 graden is wat op 25 juli 2019 werd gemeten in Gilze-Rijen. In België is de hoogst gemeten temperatuur ooit 41,8 graden wat op 25 juli 2019 in Begijnendijk werd gemeten.

c067b82d86c74c48550091b6e3a9d6ef 1
Temperaturen van 51, 50, 49 graden in Spanje … of niet?
In de buitenlandse pers schrijft men wel eens dat er in Spanje temperaturen worden gemeten van 51, 50 of 49 graden maar dat klopt niet want volgens de officiële meetstations is 47,4 graden de hoogst gemeten temperatuur in Spanje.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud