Search
menu
Search

Ontdek de Salto de Roldán, een spectaculair uitzichtpunt vlakbij Huesca

Ontdek de Salto de Roldán, een spectaculair uitzichtpunt vlakbij Huesca
Beeld: via canva.com

Ontdek de Salto de Roldán, een spectaculair uitzichtpunt vlakbij Huesca

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Huesca is niet alleen de Pyreneeën. Vlak bij de hoofdstad van de Noordelijke provincie zijn ook pareltjes als de Mallos de Riglo of de Salto de Roldán. Die laatste is een spectaculair uitzichtpunt op slechts 30 minuten van de stad Huesca. 

Als er iets is dat de provincie Huesca typeert dan zijn het misschien wel haar bijzondere rotsformaties. De Mallos de Riglo zijn een paar indrukwekkende, hoge rotsen vlak bij de gemeente Las Peñas de Riglos. Jaarlijks trekken deze duizenden bezoekers. In het Nationaal park van de Sierra y los Cañones de Guara ligt echter nog een pareltje verborgen. De spectaculaire Salto de Roldán, een reusachtige rotsformatie die boven de vallei van de Flumen uit torent. Van boven op de Salto de Roldán heb je een prachtig zicht op de Hoya de Huesca.

De toegang tot het uitzichtpunt is erg eenvoudig en geschikt voor een breed publiek. Wie op zoek is naar dat beetje meer kan echter kiezen voor een tweede spectaculaire route inclusief een stukje via ferrata. Het gaat om de beklimming van de Peña de San Miguel. Niet al te moeilijk, maar toch net dat beetje adrenaline verzekerd.

Google Maps stelt twee routes voor vanuit Huesca. Eentje over de A-23, waarbij je afslaat ter hoogte van Nueno (afslag 375) richting Sabayés. Na Sabayés volg je een afslag richting de Salto de Roldán. Van hieruit is de weg even niet geasfalteerd tot aan de parking. De laatste kilometer is smal en voorzichtigheid is er geboden. Van bij de parking heb je twee mogelijkheden.

Mirador del Salto de Roldán

Eenvoudige wandeling. 1 kilometer heen en weer zonder grote moeite. Je kan genieten van het magnifieke landschap van het nationale park. De Salto de Roldán bestaat uit twee enorme rotsformaties. Ze werd vernoemd naar Roldán, de legendarische leider van het Middeleeuwse Carlistische leger. Volgens de legende zag dat leger zich verplicht richting Frankrijk terug te trekken. Ter hoogte van de Peña de San Miguel werden de troepen omsingeld. Om zich van zijn achtervolgers te bevrijden, gaf Roldán zijn paard te sporen. Dat sprong in een keer naar de nabijgelegen berg, over de afgrond, en liet er zo naar verluidt zijn voetafdrukken achter in de rots. 

Beklimming van de Peña de San Miguel

Wie beloont wil worden met een uitzicht kan de Peña de San Miguel beklimmen. Het gaat om een hoogteverschil van 100 meter, bereikt dankzij twee kleine stukjes vía ferrata. Ook al is de beklimming vrij eenvoudig, is ze niet aan te raden voor mensen met hoogtevrees of kinderen jonger dan 12. Op minder dan een uurtje sta je boven. Van daaruit kun je de ruïnes van het kasteel van Sen bezichtigen, de resten van een klein kerkje en verschillende oude waterdepots (aljibes). 

riglos
Uitje naar het mooiste dorp van Spanje waar iedereen het over heeft
De website KijkopSpanje neemt ons mee naar wat de Franse krant Le Monde omschrijft als een van de 20 mooiste dorpen ter wereld, gelegen in de pre-Pyreneeën …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud