skip to Main Content
Nieuwe onderzeeërs Spaanse marine kunnen haven van Cartagena niet in
El País

Nieuwe onderzeeërs Spaanse marine kunnen haven van Cartagena niet in

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Nieuwe onderzeeërs Spaanse marine kunnen haven van Cartagena niet in

El País

MURCIA – De Spaanse marine is blij met de nieuwe onderzeeërs die Defensie gekocht heeft maar voorlopig kunnen deze nergens “geparkeerd” worden omdat ze te groot en te zwaar zijn. De S-80 plus onderzeeër kost al een hoop geld maar defensie zal nog eens 16 miljoen euro extra moeten gaan uitgeven om de haven van Cartagena aan te passen aan de onderzeeërs.

Spanje heeft vier nieuwe S-80 plus onderzeeërs aangeschaft voor aanvankelijk een bedrag van 2,1 miljard euro. Daar zijn echter extra kosten bijgekomen en met de aanpassingen in de marinebasis van Cartagena lopen de kosten op tot 3,9 miljard euro. Dat houdt dus in dat elke onderzeeër de Spaanse belastingbetaler dus bijna 1 miljard euro gaat kosten, bijna het dubbele van het oorspronkelijke bedrag, aldus de krant El País.

De nieuwe defensieminister Margarita Robles werd verrast door incomplete informatie van haar voorganger wat betreft de haven in Cartagena en de nieuwe onderzeeërs. Na een nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat deze onderzeeërs niet kunnen aanmeren in de haven van de zuid Spaanse marine stad omdat ze te diep, te breed en te zwaar en te breed zijn voor de huidige aanlegsteigers.

Problemen

Sinds dat men is begonnen met het S-80 project zijn er problemen geweest. Als eerste was er het overgewicht van de onderzeeër waardoor deze niet kon blijven drijven waarop werd besloten de onderzeeër breder te maken. Die verbreding heeft geleid tot het volgende probleem, de onderzeeërs zijn nu te breed voor de aanlegsteigers in de marinebasis van Cartagena.

De haven moet uitgebaggerd worden en de aanlegsteigers moeten breder gemaakt worden zodat de vier onderzeeërs aan kunnen meren in de marinebasis. De kosten daarvan zijn zo’n 16 miljoen euro, geld wat al bovenop de torenhoge rekening komt die op zich ook al twee keer zo hoog is uitgevallen.

Onderzeeërs

Defensie heeft vier S-80 onderzeeërs besteld en heeft deze ook al namen gegeven. De Isaac Peral (S-81) zou in maart 2017 geleverd moeten worden maar dat wordt vanwege alle problemen pas december 2022. De Narciso Monturiol (S-82) moest november 2018 geleverd worden maar is nu pas klaar in mei 2024. De Cosme García (S-83) zou in maart 2019 geleverd moeten worden maar dat wordt pas maart 2026. De Mateo García de los Reyes (S-84) zou in maart 2020 geleverd moeten worden maar dat is opgeschoven naar juli 2027.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Dat de haven te klein uitvalt voor deze onderzeeers is een blunder, maar kan gebeuren. Zulke blunders worden er wel meer gemaakt.
  Maar dat de onderzeeers groter (en wel met 800 ton drijfvermogen) gemaakt moesten worden omdat ze anders niet drijven valt bij mij onder het ‘broodje aap’ verhaal.

  Een architecten buro die zo’n vaartuig ontwikkeld en tekent weet natuurlijk precies hoeveel waterverplaatsing de romp krijgt en hoeveel aan gewicht er in moet…
  Er is waarschijnlijk gewoon gedurende de bouw een ander wensen lijstje gekomen van de marine lui en toen gaf de werf wel aan dat om het allemaal te kunnen plaatsen het vaartuig wel wat groter moet worden. “Ok, geen probleem” zullen de heren generaals (die het niet hoeven te betalen) en de corrupte marine vriendjes in de regering (die het ook niet hoeven te betalen) gezegd hebben. “Doe maar.” “Dat van die haven komt later wel…” (En ook dat hoeven zij niet te betalen.)

  Maar dat de onderzeeer groter moest worden omdat ie anders niet bleef drijven is natuurlijk leuk geschreven maar onzin natuurlijk…. Hij moest groter worden omdat het wensen lijste bleef groeien..

 2. Ach……. Dit geldt niet alleen voor de Spaanse Marine. Kostenoverschrijdingen zijn niet vreemd en dubbelle kosten al helemaal niet.

  1. Dat geldt voor alles wat de belastingbetaler MOET betalen ! Waarschijnlijk in gans de wereld want de politici zijn kampioenen in het uitgeven van ANDERMANS geld !

 3. Op Wikipedia staat dat ze het drijfvermogen hebben vergroot door de onderzeeër 7 meter langer te maken waardoor er 75 ton meer waterverplaatsing ontstaat. Dat lijkt me veel waarschijnlijker dan de diameter te vergroten want dat heeft een enorme impact op alles wat je je maar kunt bedenken. Dat zie je bij vliegtuigen ook, daar zijn ook diverse modellen in verlengde versies.

 4. Als je inderdaad zelf duikboten gaat maken en je hebt geen “know-how” dan krijg je wel eigenaardige toestanden. Geen drijfvermogen, geld dat in andere zakken terechtkomt, incompetentie en onkunde zijn dan wel geen aardigheid. Normaal dat dit dan geld kost en de massa draait er voor op. Zullen ze het ooit leren ?

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken