Search
menu
Search

Nieuwe onderzeeërs Spaanse marine kunnen haven van Cartagena niet in

Oeps ... foto ontbreekt!

Nieuwe onderzeeërs Spaanse marine kunnen haven van Cartagena niet in

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MURCIA – De Spaanse marine is blij met de nieuwe onderzeeërs die Defensie gekocht heeft maar voorlopig kunnen deze nergens “geparkeerd” worden omdat ze te groot en te zwaar zijn. De S-80 plus onderzeeër kost al een hoop geld maar defensie zal nog eens 16 miljoen euro extra moeten gaan uitgeven om de haven van Cartagena aan te passen aan de onderzeeërs.

Spanje heeft vier nieuwe S-80 plus onderzeeërs aangeschaft voor aanvankelijk een bedrag van 2,1 miljard euro. Daar zijn echter extra kosten bijgekomen en met de aanpassingen in de marinebasis van Cartagena lopen de kosten op tot 3,9 miljard euro. Dat houdt dus in dat elke onderzeeër de Spaanse belastingbetaler dus bijna 1 miljard euro gaat kosten, bijna het dubbele van het oorspronkelijke bedrag, aldus de krant El País.

De nieuwe defensieminister Margarita Robles werd verrast door incomplete informatie van haar voorganger wat betreft de haven in Cartagena en de nieuwe onderzeeërs. Na een nieuw onderzoek is namelijk gebleken dat deze onderzeeërs niet kunnen aanmeren in de haven van de zuid Spaanse marine stad omdat ze te diep, te breed en te zwaar en te breed zijn voor de huidige aanlegsteigers.

Problemen

Sinds dat men is begonnen met het S-80 project zijn er problemen geweest. Als eerste was er het overgewicht van de onderzeeër waardoor deze niet kon blijven drijven waarop werd besloten de onderzeeër breder te maken. Die verbreding heeft geleid tot het volgende probleem, de onderzeeërs zijn nu te breed voor de aanlegsteigers in de marinebasis van Cartagena.

De haven moet uitgebaggerd worden en de aanlegsteigers moeten breder gemaakt worden zodat de vier onderzeeërs aan kunnen meren in de marinebasis. De kosten daarvan zijn zo’n 16 miljoen euro, geld wat al bovenop de torenhoge rekening komt die op zich ook al twee keer zo hoog is uitgevallen.

Onderzeeërs

Defensie heeft vier S-80 onderzeeërs besteld en heeft deze ook al namen gegeven. De Isaac Peral (S-81) zou in maart 2017 geleverd moeten worden maar dat wordt vanwege alle problemen pas december 2022. De Narciso Monturiol (S-82) moest november 2018 geleverd worden maar is nu pas klaar in mei 2024. De Cosme García (S-83) zou in maart 2019 geleverd moeten worden maar dat wordt pas maart 2026. De Mateo García de los Reyes (S-84) zou in maart 2020 geleverd moeten worden maar dat is opgeschoven naar juli 2027.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?