skip to Main Content
Het dagelijkse leven gaat na de terroristische acties door in Barcelona en Cambrils … en de rest van Spanje
Wikimedia

Het dagelijkse leven gaat na de terroristische acties door in Barcelona en Cambrils … en de rest van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Twee dagen na de verschrikkelijke terroristische aanslag op de wereldberoemde en zeer toeristische wandelpromenade Las Ramblas in Barcelona lijkt het erop dat het dagelijkse leven en de dagelijkse gang van zaken weer de draad heeft opgepikt. Op de Ramblas lopen weer duizenden toeristen en dagjesmensen die samen met nog steeds veel aanwezige internationale en nationale pers en veel meer agenten dan normaal de wandelpromenade bezetten. Ook in de kustplaats Cambrils is het leven weer snel op gang gekomen en liggen de stranden weer vol en zijn de terrassen goed gevuld.

Dat wel … er wordt over bijna niets anders gepraat op straat. Terwijl de mensen over hun gevoelens en ervaringen praten maken toeristen weer foto’s van de Ramblas alsof er niets gebeurt is. En dat moet ook want wat de terroristen niet voor elkaar krijgen met dit soort banale acties is dat het leven stil staat en dat iedereen bang wordt. Uiteraard is er angst onder de bevolking en natuurlijk is men bang maar dat is normaal na dit soort aanslagen, helemaal als je het van dichtbij mee hebt gemaakt.

Terwijl de geïmproviseerde herdenkingsplaats bij de Canaletas waterbron steeds groter wordt en er steeds meer bloemen, beertjes, kaarten en kransen bijkomen, begint iedereen weer te lopen over de beroemdste straat van Barcelona. Winkels zijn open, terrassen staan weer klaar en de kiosken op de Ramblas zijn, op enkele na die veel schade hebben, weer open en doen goede zaken. Spontaan worden agenten van de politie bedankt voor hun inzet en soms wordt er geapplaudisseerd voor het optreden van de Catalaanse politie.

Cambrils

Datzelfde gebeurt ook in de badplaats Cambrils waar, nadat de plaats van de schietpartij weer was opgeruimd en vrijgegeven, de draad weer werd opgepikt en het weer een drukte van belang was. Het enige verschil met een normale zomerdag in Cambrils is, net zoals in Barcelona, dat er tientallen persmedewerkers met camera’s rondlopen om reportages te maken. Stranden zijn echter weer vol terwijl men weer aan de sangria zit in de chiringuitos en ook ‘s-avonds de restaurants, bars en winkels weer goede zaken doen. Ook hier gaat het leven door waarbij men, net zoals in Barcelona, regelmatig de aanwezige politie bedankt voor hun inzet. Zeker in Cambrils waar soms spontaan mensen beginnen te klappen, omdat daar vier terroristen zijn doodgeschoten en meer dood en verderf voorkomen kon worden.

Politie

Het enige grote verschil met de dagen voor de aanslag van Donderdag in Barcelona en verijdelde aanslag vrijdagnacht in Cambrils is dat er nu overal politie staat waarbij de agenten zwaar bewapend zijn en de boel flink in de gaten houden. In principe is dat om de gemoedsrust rustig te houden want laten we eerlijk zijn, mogelijke vrije en misschien nog rondlopende terroristen halen het niet in hun hoofd om naar dezelfde plaats terug te gaan waar eerder al aanslagen waren. Cambrils en de Ramblas zijn dus nu wellicht wel de veiligste plaatsen van heel Spanje. Overigens zijn overal in Spanje maatregelen genomen en werden wegen geblokkeerd, is er meer politie en wordt er meer gecontroleerd en gepatrouilleerd door de verschillende politiekorpsen in uniform en in burgerkleding.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Na te hebben over overworgen, onze reeds geplande tweedaagse tussenstop in Barcelona, na twee weken zomervakantie in Moraira, te wijzigen, hebben we ons niet laten intimideren door deze wederom een laffe daad.
  Dat iedereen hier er door is aangeslagen is merkbaar. De gemeenschappelijke draagkracht in het herwinnen van vertrouwen en veiligheid dat samengaat met ongeloof en verdriet. Het is een extra mooi bezoek door écht te voelen hoe belangrijk respect, vrede en veiligheid is. Wij hebben hierdoor onze kinderen deze als essentiële kernwaarde van het leven laten ervaren, voor nu en in de toekomst.

 2. Geen pardon voor deze verachtelijke cultuur.
  Een groot applaus-respect en steun voor de inzet van deze politiemensen.
  Kom al 20 jaar op vacantie in Spanje , met name in Salou , en bezoek dan
  ook de genoemde plaatsen van deze verschrikkelijke aanslag op onschuldige mensen.
  Ondanks de dreiging , laat ik mij niet tegenhouden door deze ontspoorde .

 3. ZO MOET HET ZIJN!!!!
  WE LATEN ONS LEVEN NIET BEPALEN DOOR DIE MOORDENAARS!!!
  HOE MOEILIJK HET OOK KAN ZIJN : DOORGAAN IS HIER DE ENIGE BOODSCHAP!!!
  GOED ZO SPANJE!!!
  EN JA, EEN DANK U WEL VOOR DE POLITIE VOOR HUN INZET!!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken