Een tsunami in Andalusië is waarschijnlijker dan gedacht

Een tsunami in Andalusië is waarschijnlijker dan gedacht
Beeld: 123rf

Een tsunami in Andalusië is waarschijnlijker dan gedacht

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SEVILLA – Volgens een studie van het Consejo Superior de Investigaciones Científicas, (CSIC) ofwel Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek is de kans op een tsunami in Andalusië reëel. De golven zouden een hoogte van 6 meter kunnen bereiken en tussen de 21 en 35 minuten aan land aankomen. Wetenschappers hameren op het belang van een goed preventieplan.

Terwijl de inwoners van Granada nog bekomen van de aardbeving van vorige donderdag, met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter, waarschuwt het CSIC al voor de kans van een tsunami. De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Scientific Reports’, beschrijft de onderzeese gebieden waar het risico op een aardbeving bestaat en de potentiële vloedgolven die daaruit voort kunnen komen.

Volgens een expert van het centrum, Ferran Estrada, vertoont de zogeheten breuklijn van Averroes voor de kust van Andalusië aan het uiteinde een verticale klif van 5,4 meter. Dat zou in het verleden een aardbeving veroorzaakt hebben met een kracht van 7 op de schaal van Richter. De laatste aardbeving dateert volgens de berekeningen van het jaar 365 na Christus.

Dankzij een wiskundig model van de vervorming van de zeebodem, heeft het team het gedrag van de golven in kaart gebracht wanneer de breuklijn opnieuw voor trillingen zou zorgen. Volgens die gegevens zouden de golven zich in twee grote takken splitsen en een aantal dichtbevolkte gebieden van de Zuidelijke Spaanse en de Noordelijke Marokkaanse kust overspoelen. De golven zouden een hoogte van 6 meter kunnen bereiken en op een klein half uur aan land gaan.

De wetenschappers benadrukken dat de huidige waarschuwingssystemen niet snel genoeg zijn. Men zou de plannen moeten herbekijken voor het geval dat er effectief opnieuw een aardbeving plaatsvindt. Een tsunami zou niet alleen desastreus zijn voor de bevolking aan de kust, maar mogelijk ook een economische en ecologische crisis veroorzaken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.