Wat is er allemaal te zien en beleven in het echte ‘Spaanse Dorp: Zarra’?

Wat is er allemaal te zien en beleven in het echte ‘Spaanse Dorp: Zarra’?
Beeld: redactie

Wat is er allemaal te zien en beleven in het echte ‘Spaanse Dorp: Zarra’?

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is inmiddels bekendgemaakt dat het succesvolle programma ‘Het Spaanse Dorp’ is opgenomen in Zarra, gelegen in het achterland van de provincie Valencia in de Valencia regio. De naam van het dorp Zarra moet je natuurlijk niet verwarren met het Spaanse kledingmerk Zara, maar wat is er allemaal te zien en te doen in Zarra? We hebben het onderzocht en het is in ieder geval toeristisch interessanter dan de voorganger Polopos met enkele leuke bezienswaardigheden.

Zarra bevindt zich in de regio Valle de Cofrentes-Ayora, in de provincie Valencia en ligt zo’n 140 km verwijderd van de stad Valencia en ongeveer 120 km van de stad Alicante. Een ideale bestemming voor liefhebbers van landelijk toerisme, natuur en cultuur. In Zarra vind je nog de rust en de ruimte omdat er minder dan 400 inwoners zijn, iets wat wellicht kan veranderen met de aandacht die dit kleine dorp nu krijgt door het Nederlandse tv-programma.

In Zarra zijn tal van bezienswaardigheden in het historische centrum. De steile straatjes ademen een middeleeuwse sfeer en de kerk van Santa Ana, daterend uit 1760, is zeker een bezoek waard. Neem ook eens een kijkje bij de klokkentoren waar de klokken nog handmatig worden geluid, wandel over het centrale plein en ontdek de openbare wasplaats.

Muurkunst

In de smalle straten van Zarra vind je opvallende muurschilderingen die direct je aandacht zullen trekken. Er loopt een culturele route (Ruta del Arte) door het dorp die je langs enkele indrukwekkende kunstwerken leidt. Muurschilderingen die complete muren beslaan, versieren de meest karakteristieke plekken van Zarra. Deze grootse tekeningen laten menig voorbijganger stilstaan om te genieten van bijvoorbeeld de Mona Lisa (Da Vinci), Las Meninas (van Velázquez), Paseo a orillas del mar (van Sorolla) en La Maja vestida (van Goya). Op de onderstaande foto’s zie je enkele voorbeelden van deze bijzondere street-art, die als reusachtige graffiti de straten van Zarra sieren.

Het betoverde bos

Het betoverde bos (bosque encantado) van Zarra is een ware trekpleister en onderdeel van een bijna 14 km lange wandeling, de ‘Ruta de la Hoz’ die een eigen website heeft (alleen in het Spaans). Voor zowel de lokale inwoners van Zarra en omliggende dorpen als voor bezoekers uit de hele Valencia regio is het een bijzondere plek. De bomen zijn op unieke wijze versierd met kleurrijke gehaakte truien die de boomstammen omhullen. Dit levendige kleurenpalet in combinatie met de rust van het bos geeft het een speciaal tintje. Dit unieke initiatief trekt veel bezoekers naar het charmante Zarra.

  • arte5
  • arte4
  • arte3
  • arte2
  • arte1
  • bos

Wandelroute

Het gebied van La Hoz heeft naast een uitgestrekt bos ook een essentiële waterbron die diepgeworteld is in de geschiedenis van Zarra. Je vindt er enkele historische, nu onbewoonde, woningen en het leidingensysteem van een oude watermolen. Na een wandeling is het picknickgebied bij de Zarra-dam een perfecte plek voor gezinnen. Met barbecues, een fontein en toiletten, is het een heerlijke locatie voor een dagje in de buitenlucht. De bijna 14 km lange wandelroute met hoogteverschillen is de PR-CV 463 die uitgelegd wordt op Wikiloc.

Ook bezienswaardig

Nabij Zarra is op de ‘cerro del tesoro’ een Iberische necropolis ontdekt, wat suggereert dat dit gebied al eeuwen bewoond is. Plekken die je zeker moet bezoeken zijn de dam in de Zarra-rivierkloof, de Rentón-dam en natuurlijk de Zarra-rivier zelf. Je ontdekt er grotten, bronnen, kanalen en molens, ideaal voor ontspannende wandelingen of fietstochten. Vergeet niet te genieten van de kersen (afhankelijk van het seizoen) en andere lokale lekkernijen tijdens je bezoek.

spaansedorp
Het Spaanse Dorp is opgenomen in Zarra (Valencia) met de volgende koppels
Eindelijk is er meer nieuws bekend over Het Spaanse Dorp dat in seizoen drie opgenomen is in Zarra (Valencia) en vanaf 27 augustus te zien is bij RTL4 met d …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Gastronomie en horeca

Er zijn op dit moment volgens de website van de gemeente van Zarra drie horeca gelegenheden: Bar Paquete, Bar Iván en Asador Casa Arrendador (buiten het dorp, langs de CV445 weg). Hier kun je iets drinken of eten, maar let op de openingstijden.

Hoewel het dorp Zarra deel uitmaakt van de provincie Valencia in de Comunidad Valenciana (Valencia regio), is de lokale culinaire traditie sterk beïnvloed door de autonome regio Castilla-La Mancha. Dit is terug te zien in gerechten zoals Manchego kaas, gazpacho, potage en Gachamiga. Het lokale gebak kent lekkernijen zoals kleine pannenkoekjes (tortitas), honingrollen (rollos de miel) en speciale Zarra broodjes (toñas zarrinas). De kersen (cerezas), die groeien in de schaduw van de bergen, zijn het lokale pronkstuk. Daarnaast staat het dorp bekend om de ambachtelijke worsten en hammen, die in de hele vallei gewaardeerd worden.

Overnachten

Volgens Booking.com zijn er twee ‘Casas Rurales’ waar je kunt overnachten. Casa Arriba en Casa Rural El Encanto. In beide gevallen huur je een compleet huis, dus het zijn geen B&B’s of hotels, maar honden zijn toegestaan. In het eerder genoemde Asador Casa Arrendador restaurant is het ook mogelijk te overnachten, omdat het tevens een klein hotel met basis kamers is.

Ga naar de inhoud