Aantal Spaanse studenten in Nederland in tien jaar verzesvoudigd

Aantal Spaanse studenten in Nederland in tien jaar verzesvoudigd
Beeld: via canva.com

Aantal Spaanse studenten in Nederland in tien jaar verzesvoudigd

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ruim driekwart van de internationale studenten in Nederland komt in 2023 uit Europa. De meeste studenten komen uit Duitsland, maar er zijn ook duizenden studenten uit Spanje. In het studiejaar 2022/’23 waren er bijna 123.000 internationale studenten in Nederland. Dat is 15 procent van alle studenten aan een hbo of universiteit. Maar hoeveel Spaanse studenten zijn er dit jaar in Nederland?

Buitenlandse studenten kunnen een bachelor- of een masteropleiding volgen in het hoger beroepsonderwijs (hbo) of het wetenschappelijk onderwijs (universiteit). Een bacheloropleiding is een basisopleiding van drie of vier jaar, een masteropleiding is een vervolgopleiding van meestal een of twee jaar.

Volgens de cijfers van het Nederlandse Statistiekbureau CBS doet ruim twee derde van alle internationale studenten een studie aan een universiteit. Van alle internationale studenten doet ongeveer een kwart een hbo-bachelor. Van alle Nederlandse (niet-internationale) studenten doet ruim de helft een hbo-bachelor. Weinig studenten doen een hbo-master, dit is zo bij internationale en Nederlandse studenten.

Internationale hbo-studenten (zowel bachelor als master) doen vergeleken met Nederlandse studenten vaak een studie in de richting Vormgeving, kunst, talen en geschiedenis. Ze doen minder vaak een studie in de richting van Onderwijs of Gezondheidszorg en Welzijn. De studierichting die populair is bij internationale en Nederlandse studenten is Recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening.

Spaanse studenten

Als we naar deze cijfers van het CBS kijken, dan zien we dat er in het schooljaar 2022/23 in totaal 5.600 studenten uit Spanje in Nederland studeerden. Dat aantal zal ongetwijfeld in het schooljaar 2023/24 weer hoger zijn, aangezien de laatste tien jaar het aantal Spaanse studenten in Nederland is verzesvoudigd, van 900 in het schooljaar 2012/13 naar 5.600 in het schooljaar 2022/23.

De populairste plaatsen om te studeren in Nederland voor internationale en Spaanse studenten zijn de volgende:

  • Amsterdam is een populaire bestemming voor internationale studenten. De stad biedt een breed scala aan opleidingen aan, evenals een levendig cultureel en uitgaansleven.
  • Rotterdam is de tweede stad van Nederland en een belangrijke havenstad. De stad is ook een centrum voor kunst en cultuur en biedt een aantal unieke opleidingen aan, zoals maritieme studies en logistiek.
  • Utrecht is de derde stad van Nederland en een historische stad met een levendige studentencultuur. De stad is ook een centrum voor onderwijs en onderzoek.
  • Eindhoven is een centrum voor technologie en design en biedt een aantal unieke opleidingen aan, zoals gamedesign en productontwerp.
  • Groningen is een centrum voor onderwijs en onderzoek en biedt een aantal unieke opleidingen aan, zoals landbouw en milieuwetenschappen.
  • Maastricht is een populaire bestemming voor internationale en Spaanse studenten. De stad is de thuisbasis van de Universiteit Maastricht, een van de grootste en meest prestigieuze universiteiten in Nederland. De universiteit biedt een breed scala aan opleidingen aan, waaronder veel Engelstalige programma’s. Maastricht is ook een aantrekkelijke stad om te wonen. De stad is gelegen in het zuiden van Nederland, aan de grens met België en Duitsland.
Ga naar de inhoud