menu

Meer dan vijf miljoen Spanjaarden hebben last van migraine

Meer dan vijf miljoen Spanjaarden hebben last van migraine
Beeld: via canva.,com

Meer dan vijf miljoen Spanjaarden hebben last van migraine

Er zijn in Spanje meer dan 5 miljoen mensen die last van migraine hebben, waarvan meer dan 1,5 miljoen meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn hebben. Migraine is een hoofdpijn aandoening met meer dan 180.000 nieuwe gevallen per jaar in Spanje. Hierdoor is migraine de belangrijkste oorzaak van invaliditeit of arbeidsongeschiktheid bij volwassenen onder de 50 jaar in Spanje.

Migraine (in het Spaans: migraña) is een neurologische aandoening die gekenmerkt wordt door terugkerende episodes van hevige hoofdpijn die kloppend is en vaak gepaard gaat met andere symptomen zoals misselijkheid, braken, licht- en geluidsgevoeligheid en bij drie op de tien patiënten ook neurologische symptomen die ‘aura’ worden genoemd. ‘Aura’ kan zich uiten in visuele stoornissen, gevoelsstoornissen of spraakstoornissen.

Migraine-aanvallen zijn zeer intens en belemmeren het dagelijks leven van de patiënt. De mate van invaliditeit hangt af van de frequentie van de hoofdpijn episodes. Mensen met chronische migraine, die meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn hebben, ervaren meestal de grootste mate van invaliditeit of arbeidsongeschiktheid.

Migraine is een van de meest voorkomende hoofdpijn aandoeningen in Spanje. De aandoening kan op elke leeftijd en bij elk type persoon voorkomen, maar komt bij ongeveer 80% van de gevallen voor bij vrouwen in de leeftijd van 20 tot 50 jaar. Vrouwen hebben ook vaker migraine dan mannen in andere levensfasen, bijvoorbeeld 9% van de Europese meisjes heeft migraine, tegenover 5% van de Europese jongens.

Het hoog aantal migraine gevallen gecombineerd met de hoge mate van invaliditeit die het veroorzaakt (meer dan 50% van de mensen met migraine heeft een ernstige of zeer ernstige mate van arbeidsongeschiktheid) heeft migraine tot de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij volwassenen onder de 50 jaar in Spanje gemaakt.

Naar schatting is meer dan 40% van de mensen met migraine in Spanje nog niet gediagnosticeerd. Een van de belangrijkste gevolgen daarvan is dat veel patiënten zichzelf behandelen of geen toegang hebben tot de juiste behandeling. Meer dan 50% van de mensen met migraine behandelt zichzelf met vrij verkrijgbare pijnstillers.