skip to Main Content
82-jarige Nederlander voor de rechter vanwege dodelijk verkeersongeval Asturië (UPDATE)
Freepik

82-jarige Nederlander voor de rechter vanwege dodelijk verkeersongeval Asturië (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Nederlander voor de rechter om dodelijk ongeval

Freepik

OVIEDO – De rechtszaak tegen een Nederlandse inwoner van Asturië die een dodelijk verkeersongeval veroorzaakte in 2015 in Asturië is eindelijk begonnen. Het heeft drie jaar geduurd voordat de Nederlander zich moet verantwoorden voor de dood van een persoon en tien gewonden in Posada de Llanes. (Zie UPDATE onderaan)

Afgelopen maart wilde men al starten met de rechtszaak tegen de nu 82-jarige Nederlander maar toen moest onderzocht worden of de gezondheidsstaat van de man dit toelaat. De Nederlander heeft Alzheimer en kan niet meer praten maar volgens de rechter dient de rechtszaak door te gaan vanwege de ernst van de situatie.

De in 2015 in de gemeente Pancar wonende Nederlander reed met volle vaart in op vier voetgangers. In plaats van te stoppen na deze aanrijding reed hij met hoge snelheid verder, voorbij een Guardia Civil politiekantoor, om door een aantal struiken te rijden en een andere persoon omver reed terwijl deze met de rug naar de auto was gekeerd. Deze persoon overleed later in het ziekenhuis.

Na deze aanrijdingen stopte de Nederlander echter niet en reed hij opnieuw verder in zijn Hyundai Santa Fe om tegen een Chrysler Voyager aan te rijden en daarna ook nog een Audi Q7 raakte om deze na de eerste aanrijding nogmaals te raken. De inzittenden van deze auto’s raakten ook gewond.

De openbare aanklager heeft om een celstraf van tenminste vier jaar gevraagd, de inname van het rijbewijs van de 82-jarige Nederlander voor tenminste zes jaar en een schadevergoeding van 55.000 euro.

UPDATE: De Nederlander heeft een celstraf van twee jaar geaccepteerd maar zal niet de gevangenis in hoeven te gaan omdat hij geen strafblad heeft. 

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. OK, deze man had niet meer mogen rijden maar wat denk je van al die (jonge) Spanjaarden die 50% van alle ongelukken veroorzaken door met drugs (en soms ook nog alcohol op) de weg op gaan

 2. De man, een gepensioneerde Hollandse veearts die lijdt aan Parkinson en zwaar onder de geneesmiddelen zat en die dus zelf ook wel wist dat hij niet in staat was om te rijden, heeft slechts 3000 € boete gekregen en 6 jaar rijverbod. Voor een dode en tien gewonden een koopje natuurlijk. De vraag is alleen wie de verkoper is !!

 3. Blijkbaar heeft deze onfortuinlijke man, geen familie wonen in Spanje, anders hadden zij misschien kunnen ingrijpen, zodat dit niet was gebeurd,,,,,,,, De vorige week was er op Ned. T.V nog een programma, waar dit werd aangekaart en de personen met dementie of Aldzheimer, zijn jammer genoeg niet altijd te overtuigen, de auto aan de kant te laten staan en zijn dan ook héél boos op de personen, die dit trachten te voorkomen, en de artsen kunnen of mogen zich door de privacywet dit jammer genoeg nog niet aan de overheid doorgeven……

 4. Beste Eric,
  Een slecht idee van je: jij bent de rechter niet !
  Bovendien kun je het mensen met een dergelijke ziekte niet aanrekenen dus ze ook niet kwalijk nemen en bestraffen.

 5. Gewoon in een gesloten inrichting plaatsen.
  Absurd ook dat zo iemand een auto kan bezitten; is gewoon een permanent ontoerekeningsvatbaar individu.

 6. Natuurlijk moet deze man worden berecht en natuurlijk had hij niet meer mogen rijden. Echter iemand die aan Alzheimer lijdt weet dit soort dingen veelal niet en kan worden aangemerkt als”ontoerekning vatbaar” voor de slachtoffers en nabestaanden zal dat een harde dobber zijn, voor de dader zal het als hij het al snapt weinig uitmaken. Hier in mijn omgeving merk ik vaker dat mensen soms jonger dan ik (74) de weg een beetje kwijt zijn, helaas is daar geen regelmatige controlle op niet bij het verlengen van een rijbewijs noch een regelmatig check, zoals een uitstrijkje of borstonderzoek etc. dat kost geld. Zover zijn de EU overheden nog niet want dan moet de zorg daarvoor ook worden uitgebreid en dat kost nog meer geld.

 7. Tja, wat moet je daar nu van zeggen?
  De man is kennelijk ernstig ziek als die al niet meer kan praten?
  Afwachten of die het einde van de rechtzaak nog haalt en dan kan die nog in hoger beroep.
  Kans is aanwezig dat hij zelf al niet eens meer weet wat er gebeurd is.
  Begrijp dat de rechter vanwege de ernst van de zaak en ook voor de nabestaanden van de overleden persoon dit wil doen en ook voor de anderen die gewond zijn geraakt, maar is het nog zinvol?
  De vraag moet denk ik ook centraal zijn hoe kan het dat deze man nog mocht rijden?
  Ik neem aan dat hij al een tijdelijke rijontzegging heeft gekregen? En als die zo ziek is, zal die sowieso al niet meer kunnen en mogen rijden….
  Maar goed, wie de wijsheid heeft over dit soort zaken, mag het zeggen.

  1. Absoluut zinvol,..te belachelijk dat – als hij al ziek was – hij nog achter het stuur kroop. Dit soort mannetjes zijn levensgevaarlijk, je zal er maar één tegenkomen, en voor je sokken gereden worden!

  2. Het is zinvol deze rechtspraak in de zin dat ooit het idee komt om vanaf een bepaalde leeftijd een jaarlijkse controle te doen of men nog wel voldoende rijvaardig is.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken