Hypotheek belastingen moeten door de bank en niet klant betaald worden in Spanje (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Hypotheek belastingen moeten door de bank en niet klant betaald worden in Spanje (UPDATE)

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze week heeft een rechter van het Spaanse Hooggerechtshof besloten dat de belastingen op de hypotheken niet betaald dienen te worden door de klanten maar door de banken. Terwijl consumentenorganisaties zeer tevreden zijn over deze uitspraak zien de banken enorme kosten tegemoet als klanten de hypotheek belastingen gaan terugvragen.

De rechterlijke uitspraak is goed nieuws voor consumentenorganisaties en advocatenkantoren omdat de klant in principe geld terug kan vragen. De banken en hypotheekverstrekkers zijn echter niet zo blij omdat zij een enorme financiële strop tegemoet kunnen zien als klanten daadwerkelijk de betaalde belastingen terug willen hebben.

Het vreemde van deze nieuwe uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof is dat men eerder besloot dat de banken gelijk hadden maar nu is dat criterium omgeslagen en geeft de rechter de klanten gelijk.

UPDATE: Het Hooggerechtshof heeft besloten dat ze de uitspraak gaan onderzoeken vanwege de enorme economische en sociale impact die deze heeft. Voorlopig worden er nog geen belastingen terugbetaald totdat er een definitieve uitspraak komt. Voorlopig is de uitspraak van vorig week nog niet definitief LEES HIER MEER.

De hele zaak gaat over wie de verantwoordelijke is voor het betalen van de “impuestos de la firma de la hipoteca” ofwel “Impuesto de Actos Jurídicos Documentados (AJD)” vrij vertaald belasting op gedocumenteerde juridische handelingen.

Het is vanaf nu mogelijk voor de klanten om de hypotheek belastingen vanaf 2014 terug te vragen waarbij deze bedragen, afhankelijk van de autonome deelstaat, tussen de 1.000 en 3.000 euro liggen. Het gaat volgens berekeningen om zo’n één miljoen personen.

De hoogte van de AJD is afhankelijk van de autonome deelstaat waar de hypotheekakte getekend werd. Zo is dat in o.a. Andalusië, Aragón, Cantabrië, Comunidad Valenciana, Extremadura, Catalonië, Galicië en Murcia 1,50% en in Asturië en de Balearen 1,20%. Op de Canarische Eilanden en in de Comunidad de Madrid is dat 0,75% en in o.a. Navarra en Baskenland 0,50%.

Met deze percentages hebben klanten dus een AJD betaalt bij een hypotheek van 120.000 euro tussen de 600 en 1.800 euro en in het geval van 150.000 euro tussen de 750 en 2.250 euro.

Op DEZE PAGINA van La Sexta Noticias staat een calculator waar men kan uitrekenen wat men eventueel betaald heeft aan AJD en wat eventueel teruggevraagd kan worden.

Ga naar de inhoud