skip to Main Content
Hypotheek belastingen moeten door de bank en niet klant betaald worden in Spanje (UPDATE)
Freepik

Hypotheek belastingen moeten door de bank en niet klant betaald worden in Spanje (UPDATE)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Bank en niet klant draait op voor hypotheekbelastingen

Freepik

MADRID – Deze week heeft een rechter van het Spaanse Hooggerechtshof besloten dat de belastingen op de hypotheken niet betaald dienen te worden door de klanten maar door de banken. Terwijl consumentenorganisaties zeer tevreden zijn over deze uitspraak zien de banken enorme kosten tegemoet als klanten de hypotheek belastingen gaan terugvragen.

De rechterlijke uitspraak is goed nieuws voor consumentenorganisaties en advocatenkantoren omdat de klant in principe geld terug kan vragen. De banken en hypotheekverstrekkers zijn echter niet zo blij omdat zij een enorme financiële strop tegemoet kunnen zien als klanten daadwerkelijk de betaalde belastingen terug willen hebben.

Het vreemde van deze nieuwe uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof is dat men eerder besloot dat de banken gelijk hadden maar nu is dat criterium omgeslagen en geeft de rechter de klanten gelijk.

UPDATE: Het Hooggerechtshof heeft besloten dat ze de uitspraak gaan onderzoeken vanwege de enorme economische en sociale impact die deze heeft. Voorlopig worden er nog geen belastingen terugbetaald totdat er een definitieve uitspraak komt. Voorlopig is de uitspraak van vorig week nog niet definitief LEES HIER MEER.

De hele zaak gaat over wie de verantwoordelijke is voor het betalen van de “impuestos de la firma de la hipoteca” ofwel “Impuesto de Actos Jurídicos Documentados (AJD)” vrij vertaald belasting op gedocumenteerde juridische handelingen.

Het is vanaf nu mogelijk voor de klanten om de hypotheek belastingen vanaf 2014 terug te vragen waarbij deze bedragen, afhankelijk van de autonome deelstaat, tussen de 1.000 en 3.000 euro liggen. Het gaat volgens berekeningen om zo’n één miljoen personen.

De hoogte van de AJD is afhankelijk van de autonome deelstaat waar de hypotheekakte getekend werd. Zo is dat in o.a. Andalusië, Aragón, Cantabrië, Comunidad Valenciana, Extremadura, Catalonië, Galicië en Murcia 1,50% en in Asturië en de Balearen 1,20%. Op de Canarische Eilanden en in de Comunidad de Madrid is dat 0,75% en in o.a. Navarra en Baskenland 0,50%.

Met deze percentages hebben klanten dus een AJD betaalt bij een hypotheek van 120.000 euro tussen de 600 en 1.800 euro en in het geval van 150.000 euro tussen de 750 en 2.250 euro.

Op DEZE PAGINA van La Sexta Noticias staat een calculator waar men kan uitrekenen wat men eventueel betaald heeft aan AJD en wat eventueel teruggevraagd kan worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
 1. juan 74 , Je zit er dicht bij , maar ik ben er van overtuigd dat het zelfs nog veel erger is. dat ZELFS JIJ , je nog zou kunnen verschieten !! Ik vraag me alleen af , hoe dat concreet in zijn werk gaat….

 2. De AJD (ook wel stempelbelasting genoemd) is hoe dan ook een belachelijke door de overheid verzonnen belasting die bijvoorbeeld in Nederland helemaal niet bestaat. Goed dus dat burgers hiervan gevrijwaard worden. Voor banken vervelend dat zij ervoor opdraaien. Beter zou zijn dat de AJD volledig wordt afgeschaft.

  1. In Alfas del Pi waar ik klant ben bij een bank, en in de meeste steden in Spanje zijn de mensen in de bank nog vriendelijk, dat kost wat aan de bank, als ze dit niet meer mogen aanrekenen dan sta je weldra tegen een muur of tegen een paal te babbelen zoals ik gezien heb in Orlando, je rijdt een grote parking op waar allemaal palen staan, je stopt aan een paal, blijft in je wagen zitten en duwt op een knopje, je bericht kan je nu inspreken, het bankgebouw staat 20 of 200km verderop .
   In Belgie verdwijnen de bemande kantoren, je kan beperkte transacties nog uitvoeren op een bankautomaat, of online.
   Lang leve de Spaanse banken zoals ze nu zijn. Volledig akkoord met Harm

 3. Ho, wacht, het bankwezen heeft met de politiek een ernstig gesprek gehad, hun toekomstige bestuursbaantjes bij de financiële sector hangen in de lucht als ze de hoge raad niet aanpakken. En de politiek heeft dus met het tribunal gepraat en hen een onmiddelijke royale vervroegd pensioen beloofd als ze op welke manier dan ook op dit besluit terugkomen.

  Het tribunal overweegt het, oftewel de hoge raad gaat het besluit terugdraaien in ruil voor veel geld en een zorgenloos vervroegd pensioen. Eentje zoals ook de aanklager van de prinses (die zich als haar advocaat gedroeg) op het moment geniet.

  Lang leve de Spaanse “onafhankelijke” justitie en de democratie, euh… Ik bedoel lang leve het kapitalisme en het recht van de rijkste.

  Banken gefeliciteerd met jullie overwinning, helemaal top! Het was nog niemand gelukt om de hoge raad te doen rectifceren, maar jullie met je corruptelas miljarden lukt het binnen 24 uur, dankzij de fantastische Spaanse politici.

  1. Ach ja joh Anton, het is alleen in Spanje zo dat de banken de baas zijn….
   Wakker worden!
   Ik werk al mijn hele leven in deze sector en ben daar zeker niet trots op, maar je hebt denk ik geen enkel idee hoeveel macht het geld heeft….mensen denken dat te weten, maar wat ze weten…dat is maar het topje van de ijsberg.
   Overal zijn er paar takken die aan de touwtjes trekken en de politiek is een uithangbord van deze sectoren.
   In volgorde van macht:

   1) De banken, en meer bepaald maar 1 tot 3 grote bank families (Rothschild o.a.)
   2) De farmaceutische industrie (ja die zag niemand aankomen)
   3) De energie sector, reken hier ook de olie baronnen etc onder uiteraard

   De politiek komt in de top 10 van machthebbers denk ik niet eens voor. Zij zijn er om het beleid van de echte machthebbers uit te voeren…als jij Anton denkt dat dit alleen in Spanje voorkomt….dit is overal te wereld zo….en trap ik wat open deuren, open…vast wel, maar ik vermoed dat veel mensen dit niet beseffen….inderdaad het kapitaal heeft de macht en niets of niemand anders.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken