Toestemming om de honden die vastzitten op La Palma met drones te redden

Toestemming om de honden die vastzitten op La Palma met drones te redden
Beeld: Twitter

Toestemming om de honden die vastzitten op La Palma met drones te redden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Het comité van experts en vulkanologen van het Plan de Emergencias Volcánicas de Canarias (Pevolca) hebben toestemming gegeven voor de moeilijke redding van minstens zes podenco honden die vastzitten in droge watertanks en omringd zijn door hete lava. De honden worden al dagenlang met behulp van drones van eten en drinken voorzien maar nu gaat een team van drone-piloten proberen de honden uit hun benarde positie te redden.

De drone-piloten die de moeilijke redding gaan uitvoeren maken gebruik van speciale drones die normaal gesproken gebruikt worden voor het vervoeren van zeevracht en de logistiek. De drones zijn speciaal voor deze reddingsoperatie aangepast zodat ze de honden kunnen vervoeren. Het gaat om drone-piloten van het uit Galicië komende Aerocamaras die speciaal voor de redding van de minstens zes honden naar het Canarische Eiland La Palma zijn gevlogen.

Omdat het om een eerste drone-vlucht in zijn soort gaat met het vervoer van levende dieren was een speciale toestemming nodig van de autoriteiten. De drone-piloten zullen gebruik maken van drones die tot wel 60.000 euro kosten en tot 24 kilo kunnen dragen. In eerste instantie zal men proberen de honden te redden maar als dat niet lukt zullen de drones gebruikt worden om grote hoeveelheden voedsel en drinken naar de honden te vliegen.

Men gebruikt drie drones, een voor het redden van de honden of voor het overbrengen van materiaal, een andere drone met een speciale camera om het gebied te scannen en de veiligheid van de reddingsoperatie te garanderen en een derde drone met een thermische camera om te weten welke route de drone-piloten moeten vliegen vanwege de hitte van de lava.

Er kan per vlucht slechts een hond vervoerd worden en het moeilijkste deel van de redding is dat de honden zich in een speciaal net begeven zodat ze door de lucht gered kunnen worden. Het is nog niet bekend wanneer de reddingsoperatie gaat begonnen maar de drone-piloten voeren al verkenningsvluchten uit en hebben contact met de reddingsdiensten ter plaatse.

Ga naar de inhoud