Search
menu
Search

Het prachtig gelegen Catalaanse dorp Siurana wil geen mooi dorp van Spanje worden

Het prachtig gelegen Catalaanse dorp Siurana wil geen mooi dorp van Spanje worden
Beeld: Canva

Het prachtig gelegen Catalaanse dorp Siurana wil geen mooi dorp van Spanje worden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – In het achterland van de Costa Dorada in de provincie Tarragona in de autonome regio Catalonië ligt het prachtig gelegen dorpje Siurana. Menig bezoeker van dit deel van Spanje heeft het dorp bezocht en genoten van de smalle straatjes, de panoramische uitzichten, de omgeving en natuur en natuurlijk het verhaal van de prinses op haar paard (zie onderaan). Maar Siurana wil niet opgenomen worden op de lijst van de 105 ‘Pueblos más Bonitos de España’ maar waarom dan niet?

De opname van Siurana op de lijst van Spanje’s mooiste dorpen heeft niets te maken met een politieke reden zoals bijvoorbeeld de afscheiding van Catalonië van Spanje etc. Het heeft ermee te maken dat Siurana veel te druk is geworden de laatste jaren en simpelweg meer bezoekers niet aan kan. Als Siurana op de lijst van Spanje’s mooiste dorpen komt te staan dan zal het aantal bezoekers alleen maar toenemen en dat kan het dorp niet verwerken.

Het is niet zo dat op dit moment er een officiële aanvraag is ingediend om de lijst van de ‘Los Pueblos más Bonitos de España’ te komen maar wel dat de burgemeester nu al heeft aangegeven daar geen voorstander van te zijn. In Siurana wonen 25 personen maar er zijn bijna geen voorzieningen, er is slechts een winkeltje met toeristische producten, twee bars-restaurants en om het dorp te bereiken moet je over een 8,5 km lange weg (aangelegd in 1993) vanaf de hoofdgemeente Cornudella del Monstant rijden. Eenmaal bij het dorp aangekomen is een van de grootste problemen het parkeren. Enkele jaren geleden werd al een nieuwe parkeerplaats geopend omdat de oude parking bij de ingang van het dorp overvol raakte.

Maar zelfs met deze nieuwe parkeerplaats (200 plaatsen, 3 euro per dag) is er geen ruimte genoeg en omdat het dorp op een 737 meter hoge bergrug ligt kan deze parking ook niet worden uitgebreid. Natuurlijk is het leuk dat er veel toeristen komen genieten van Siurana maar het is te druk geworden en de 25 vaste inwoners hebben het helemaal gehad. 

Maar niet iedereen is blij met de houding van de burgemeester want Siurana leeft van het toerisme, zo herinnert de eigenaar van het Hotel la Siuranella de krant ABC eraan. Naast het hotel en de camping zijn er ook hele huizen of delen daarvan te huur en samen met de inwoners kunnen er iets meer dan 100 personen in Siurana leven in het hoogseizoen. Maar de restaurants die er zijn raken al snel vol en bezoekers gaan kwaad weg omdat ze niets kunnen eten of drinken in het dorp. Volgens de hoteleigenaar moet er gekeken worden naar oplossingen maar het wegsturen van toeristen is volgens hem zeker geen optie.

Het dorp en de prinses

Siurana was het laatste Moorse bolwerk in wat nu bekend staat als de regio Catalonië. Het hield het iets langer vol dan de stad Tortosa en het dorp Miravet, die een paar jaar of maanden eerder in christelijke handen waren gevallen. De legende van Siurana vertelt dat vlak voor de nederlaag, de dochter van Siurana’s laatste wali (Moorse gouverneur), de mooie Abdelazia, op haar prachtige witte hengst naar de rand van de klif die onder de kasteelmuur lag galoppeerde. Aan de rand van de klif maakte het dier echter een grote sprong en zowel paard als prinses vielen in de afgrond tot hun dood. Sommigen geloven dat dit meer is dan alleen een legende omdat je nog steeds de hoefafdruk van het beest in de kalksteen kunt zien als een blijvende herinnering aan het dier en de onsterfelijkheid van Abdelazia.

ainsa
Ken jij de lijst van Spanje’s mooiste dorpen al? De perfecte leidraad voor jouw zomervakantie!
Er zijn duizenden dorpen in Spanje maar niet alle ‘pueblos’ hebben de eer om op de lijst van mooiste dorpen van Spanje te komen want er zijn nu ‘slechts’ 105 ‘Pueblos más bonitos de España’.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud