Franse wijnboeren vallen op de grens Spaanse vrachtwagens aan

Franse wijnboeren vallen op de grens Spaanse vrachtwagens aan
Beeld: Screenshot / X

Franse wijnboeren vallen op de grens Spaanse vrachtwagens aan

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Donderdagochtend blokkeerden ongeveer 500 Franse wijnboeren de grensovergang met Spanje bij Le Perthus (AP-7). Ze waren boos over de import van wijn uit Spanje en eisten dat deze wordt stopgezet. De demonstranten staken banden in brand op de snelweg en controleerden de voertuigen die vanuit Spanje kwamen. Ze plunderden ook een vrachtwagen met tomaten, waarvan ze de lading op het asfalt lieten vallen en lieten een tankwagen met wijn leeglopen. Deze acties doen denken aan de jaren 80, toen Franse boeren regelmatig vrachtwagens vol fruit van Spanje aan de grens aanvielen.

De prefectuur van de Pyrénées-Orientales heeft verklaard dat de wijnboeren de snelweg ingang 43 in Le Boulou volledig hebben afgesloten. Bij de tolpoort hebben ze de doorgang beperkt tot twee rijstroken, waarop ze lichte voertuigen en enkele vrachtwagens lieten passeren nadat ze deze hadden gecontroleerd. De politie is in eerste instantie niet tussenbeide gekomen.

Een deel van de wijnboeren begon hun protest in Narbonne. De voorzitter van de Vereniging van Wijnboeren van Aude zei dat ze de Spaanse import zouden stoppen. Ze vinden dat deze import de wijnboeren in Zuid-Frankrijk in de problemen brengt, omdat de Spaanse wijn veel goedkoper is.

De Spaanse regering is boos over de vernietiging van Spaanse producten door Franse wijnboeren. Het Ministerie van Landbouw heeft contact opgenomen met de Franse autoriteiten om deze acties te stoppen. Deze protestacties schaden de getroffenen en zijn in strijd met de Europese regels over het vrij verkeer van goederen.

Deze donderdag zijn beelden verschenen van 500 Franse wijnboeren die de grensovergang met Spanje bij Le Perthus blokkeerden. Ze eisten dat de Spaanse import zou worden gestopt.

Ga naar de inhoud