Spanje staat ook stil bij de Wereld Borstkankerdag op 19 oktober

Spanje staat ook stil bij de Wereld Borstkankerdag op 19 oktober
Beeld: via canva.com

Spanje staat ook stil bij de Wereld Borstkankerdag op 19 oktober

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dit jaar (2023) staat men wereldwijd op 19 oktober stil bij de Wereld Borstkankerdag, of in het Spaans ‘Día Mundial del Cáncer de Mama’. Deze dag is bedoeld om aandacht te vragen voor borstkanker, een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen. In Spanje worden jaarlijks ongeveer 36.000 nieuwe gevallen van borstkanker gediagnosticeerd. Dit is ongeveer 25% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen.

Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van 50 tot 74 jaar. In deze leeftijdsgroep wordt ongeveer 70% van alle gevallen van borstkanker gediagnosticeerd. Borstkanker komt ook vaker voor bij vrouwen die overgewicht hebben, roken of een familiegeschiedenis van borstkanker hebben.

In 2022 werden in Spanje ongeveer 35.000 vrouwen en 1.000 mannen met borstkanker gediagnosticeerd. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 8 vrouwen in Spanje in haar leven borstkanker krijgt. De kans op borstkanker bij mannen is veel kleiner, ongeveer 1 op de 1.000 mannen krijgt in zijn leven borstkanker. Jaarlijks overlijden meer dan 6.000 vrouwen met bortskanker.

In 2022 waren er in Nederland ongeveer 18.000 nieuwe gevallen van borstkanker, waarvan ongeveer 20 mannen en 99,9% vrouwen. In België waren er vorig jaar ongeveer 33.914 nieuwe gevallen van borstkanker, waarvan 99,9% bij vrouwen. Bij mannen waren er ongeveer 130 nieuwe gevallen van borstkanker.

Behandeling en voorkomen

De behandeling van borstkanker hangt af van de grootte, de locatie en de agressiviteit van de tumor. De meest voorkomende behandelingen zijn chirurgie, chemotherapie en radiotherapie. In sommige gevallen kan ook hormonale therapie worden gegeven.

Er zijn een aantal dingen die vrouwen kunnen doen om de kans op borstkanker te verkleinen. Dit zijn onder andere:

  • Regelmatige zelfonderzoeken van de borsten
  • Jaarlijkse mammografie
  • Gezond eten en bewegen
  • Niet roken
  • Matig alcoholgebruik
Ga naar de inhoud