Primark Spanje voert minimumsalaris van 1.000 euro in

Primark Spanje voert minimumsalaris van 1.000 euro in
Beeld: La Información

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Ierse winkelketen Primark heeft een overeenkomst getekend waarbij alle medewerkers in de Spaanse winkels en distributiecentra tenminste een minimumsalaris van 1.000 euro bruto per maand ontvangen. Daarmee is Primark sneller dan de Spaanse regering die een minimumsalaris van 900 euro in de staatsbegroting heeft staan.

Deze zomer zijn de politieke partijen PSOE en Podemos overeengekomen dat het minimumloon in Spanje in 2019 moet stijgen naar 900 euro. PSOE wilde een stijging naar 850 euro terwijl Podemos 1.000 euro bruto per maand wilde hebben waarna beide partijen uiteindelijk 900 euro afspraken. Het huidige minimumloon (2018) is 735,90 euro bruto per maand.

Primark in Spanje heeft samen met de vakbonden afgesproken dat de medewerkers jaarlijks tenminste 14.075 euro bruto gaan verdienen. Dat komt neer op zo’n 1.000 euro per maand in 14 betalingen. Dit nieuws is nu naar buiten gebracht maar werd in oktober al ingevoerd.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht van minimumlonen afgelopen tien jaar in Spanje[/su_note]

Bij Primark verdienen de medewerkers in Spanje nu tussen de 14.075 en 20.597 euro per jaar (zonder bonussen). Per uur is dat tussen de 7,95 en 11.64 euro, aldus Primark. Deze nieuwe salarissen zijn al op 1 oktober van kracht geworden.

Primark heeft in Spanje op dit moment 44 winkels waar meer dan 6.000 mensen werken. In 2017 wist Primark in Spanje een winst te hebben van 61 miljoen euro terwijl dat in 2016 nog 23,3 miljoen euro was.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Mooi gebaar van Primark, maar misschien kunnen ze dan ook de mensen (kinderen) die hun kleding maken in Aziatische landen iets meer gaan betalen dan 1 kommetje rijst per dag, zou wel zo schappelijk van ze zijn.

Naar onze normen (Hollanders en Belgen) lijkt dit inderdaad zeer weinig, maar volgens Europese cijfers behoort Spanje zowel qua minimumloon als qua koopkracht tot de goeie middelmaat. Een veralgemening van hoge lonen, zoals in West-Europa, zou wel eens de aanleiding kunnen zijn tot een …. economische crisis.

Er leven 10 miljoen mensen in zware armoede in Spanje goh goh wat wordt er goed betaald MIel, wordt eens tijd dat je van je onbewoonde eiland afkomt.

1000 netto is ook nog te weinig, je moet kijken naar de minimale prijzen om te kunnen overleven, standaard huurhuis kost al ruim 700 maand en dan nog gas water licht, je houd niets over en komt veels te veel tekort. En hier gaat het om 1000 bruto dus daar gaat nog wel het nodige af. Hier kun je zonder reserves voor 1400 netto in de maand arm leven want zonder reserves zit je al heel snel in de schulden.

De huur in Spanje is gemiddeld geen 700 maar tussen de 400 en 500 €, electriciteit betalen we 45 € per 2 maanden, een koffietje gaan drinken kost hier in Spanje 1,30€. Dus ik denk dat het moeilijker is om in België rond te komen met 1100€ per maand wat daar bijv. het gemiddeld pensioen is dan hier met 1000€ per maand. Ik leef hier van een belgisch pensioen van 1100 euro(dit na 40 jaar werken) , heb het niet breed maar kom hier wel toeen ja ik ga elke dag een koffietje drinken van 1,30 € wat in België 3 €

NOG VEEL TE WEINIG !!

Het is altijd te weinig. Maar zie het salaris wel in het perspectief van Spanje en niet naar Nederlandse maatstaven.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.