SEAT baas over situatie in Catalonië ‘VW heeft fabrieken in andere landen’

Oeps ... foto ontbreekt!

SEAT baas over situatie in Catalonië ‘VW heeft fabrieken in andere landen’

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Tot nu toe heeft de Italiaanse president van SEAT nog niet veel gezegd over de politieke situatie in Catalonië want dat is niet zijn plaats als ‘guiri’. Maar daar is nu een einde aan gekomen in een interview met de Catalaanse krant La Vanguardia. En dat heeft alles te maken met de recente blokkades van wegen en staking in Catalonië waardoor zijn fabriek dicht moest waardoor SEAT tientallen miljoenen euro’s heeft verloren.

Luca de Meo is sinds 2015 de president van SEAT die de grootste fabriek heeft staan in Martorell, niet ver van Barcelona. Gedurende de Catalaanse crisis heeft hij zich tot nu toe stil gehouden en heeft hij publiekelijk zijn mening over de problematiek niet gegeven. Maar recent werd een interview gepubliceerd waarin de SEAT topman zegt dat mochten de problemen aanhouden in Catalonië, de VW groep genoeg keuze heeft uit fabrieken in andere delen van Europa.

Luca de Meo heeft altijd aangegeven dat zolang de Catalaanse problematiek zijn fabriek en de economische belangen van de SEAT fabriek niet beïnvloedt er niets aan de hand is. Maar recent moest hij samen met de vakbonden beslissen om 8.000 werknemers thuis te laten en de fabriek te sluiten, iets dat vele tientallen miljoenen euro’s heeft gekost.

Er werd besloten om de SEAT fabriek in Martorell op 10, 17 en 24 september te sluiten omdat er vanwege de staking en blokkades op wegen geen onderdelen geleverd konden worden en ook het personeel moeilijkheden zou kunnen hebben om naar de fabriek te komen. Door die beslissing werden er tussen de 7.000 en 10.000 auto’s (hoofdzakelijk de Ibiza, Arona en Leon modellen) minder gemaakt wat uiteraard een miljoenenstrop was. 

LEESTIP: Dit zijn de automerken die in Spanje gemaakt worden

Daarna volgden de wegblokkades op de AP-7 en N-II waardoor vrachtwagens vol met onderdelen niet bij de SEAT fabriek konden komen en waardoor er opnieuw vertragingen in de productie waren. Luca de Meo zegt in het interview dat als de problematiek in Catalonië zo doorgaat de investeerders moeilijk gaan doen en dat heeft uiteraard invloed op de financiële situatie en daar trekt de president van SEAT de grens.

SEAT baas in Catalonië ‘VW heeft fabrieken in andere landen’
Archieffoto

Luca de Meo benadrukt dat hij een uitstekende relatie heeft met de Catalaanse autoriteiten en politici maar business is business. SEAT is zeer belangrijk voor de economie van Catalonië want de fabriek in Martorell levert 4% van het BBP en is goed voor 12% van alle export. Er werken daarnaast direct 8.000 mensen maar indirect heeft de fabriek een impact op 200.000 mensen.

De SEAT baas reageert ook laconiek op het bericht dat vertegenwoordigers van de Catalaanse regio overheid naar Duitsland willen reizen om te praten met Volkswagen over de situatie van de fabriek in Martorell. Luca de Meo zegt dat dit nutteloos is want VW zal hen doorverwijzen naar de SEAT baas en zijn telefoonnummer is bekend bij de Generalitat.

Nissan

Recent was er in Catalonië ook enige paniek toen bekend werd dat Nissan wellicht de fabriek in Barcelona waar bijna 5.000 mensen werken zou verplaatsen of sluiten vanwege o.a. aanhoudende verliezen en verlaging van de productie. Meteen werd er een delegatie van de Generalitat naar Japan gestuurd om Nissan over te halen niet weg te gaan. Uiteindelijk is er nog geen beslissing genomen over de fabrieken in Catalonië en Groot Brittannië.

Ga naar de inhoud