skip to Main Content
SEAT baas over situatie in Catalonië ‘VW heeft fabrieken in andere landen’
Archieffoto

SEAT baas over situatie in Catalonië ‘VW heeft fabrieken in andere landen’

BARCELONA – Tot nu toe heeft de Italiaanse president van SEAT nog niet veel gezegd over de politieke situatie in Catalonië want dat is niet zijn plaats als ‘guiri’. Maar daar is nu een einde aan gekomen in een interview met de Catalaanse krant La Vanguardia. En dat heeft alles te maken met de recente blokkades van wegen en staking in Catalonië waardoor zijn fabriek dicht moest waardoor SEAT tientallen miljoenen euro’s heeft verloren.

Luca de Meo is sinds 2015 de president van SEAT die de grootste fabriek heeft staan in Martorell, niet ver van Barcelona. Gedurende de Catalaanse crisis heeft hij zich tot nu toe stil gehouden en heeft hij publiekelijk zijn mening over de problematiek niet gegeven. Maar recent werd een interview gepubliceerd waarin de SEAT topman zegt dat mochten de problemen aanhouden in Catalonië, de VW groep genoeg keuze heeft uit fabrieken in andere delen van Europa.

Luca de Meo heeft altijd aangegeven dat zolang de Catalaanse problematiek zijn fabriek en de economische belangen van de SEAT fabriek niet beïnvloedt er niets aan de hand is. Maar recent moest hij samen met de vakbonden beslissen om 8.000 werknemers thuis te laten en de fabriek te sluiten, iets dat vele tientallen miljoenen euro’s heeft gekost.

Er werd besloten om de SEAT fabriek in Martorell op 10, 17 en 24 september te sluiten omdat er vanwege de staking en blokkades op wegen geen onderdelen geleverd konden worden en ook het personeel moeilijkheden zou kunnen hebben om naar de fabriek te komen. Door die beslissing werden er tussen de 7.000 en 10.000 auto’s (hoofdzakelijk de Ibiza, Arona en Leon modellen) minder gemaakt wat uiteraard een miljoenenstrop was. 

LEESTIP: Dit zijn de automerken die in Spanje gemaakt worden

Daarna volgden de wegblokkades op de AP-7 en N-II waardoor vrachtwagens vol met onderdelen niet bij de SEAT fabriek konden komen en waardoor er opnieuw vertragingen in de productie waren. Luca de Meo zegt in het interview dat als de problematiek in Catalonië zo doorgaat de investeerders moeilijk gaan doen en dat heeft uiteraard invloed op de financiële situatie en daar trekt de president van SEAT de grens.

SEAT baas in Catalonië ‘VW heeft fabrieken in andere landen’
Archieffoto

Luca de Meo benadrukt dat hij een uitstekende relatie heeft met de Catalaanse autoriteiten en politici maar business is business. SEAT is zeer belangrijk voor de economie van Catalonië want de fabriek in Martorell levert 4% van het BBP en is goed voor 12% van alle export. Er werken daarnaast direct 8.000 mensen maar indirect heeft de fabriek een impact op 200.000 mensen.

De SEAT baas reageert ook laconiek op het bericht dat vertegenwoordigers van de Catalaanse regio overheid naar Duitsland willen reizen om te praten met Volkswagen over de situatie van de fabriek in Martorell. Luca de Meo zegt dat dit nutteloos is want VW zal hen doorverwijzen naar de SEAT baas en zijn telefoonnummer is bekend bij de Generalitat.

Nissan

Recent was er in Catalonië ook enige paniek toen bekend werd dat Nissan wellicht de fabriek in Barcelona waar bijna 5.000 mensen werken zou verplaatsen of sluiten vanwege o.a. aanhoudende verliezen en verlaging van de productie. Meteen werd er een delegatie van de Generalitat naar Japan gestuurd om Nissan over te halen niet weg te gaan. Uiteindelijk is er nog geen beslissing genomen over de fabrieken in Catalonië en Groot Brittannië.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. Wat een poep praat allemaal. Iedereen wil heel gewichtig doen over allerlei zaken. Maar ik was vorige zomer in het hoogseizoen in het noordwesten van Spanje en op een of andere heilige dag alle winkels van Bilbao dicht. Wil gvd dan geen economie hebben of wat? Geld opnemen bij een internationale bank, heeft u uw bankboekje bij vragen ze…..

 2. Luca de Meo heeft ook gezegd dat SEAT tot nu toe prima loopt in Catalonië en dat er nu geen reden is om naar een ander land uit te wijken.
  Wie goed het nieuws heeft gevolgd, heeft gehoord dat koning Felipe en de PP-politici vele bedrijven onder druk hebben gezet om hun zetel te verplaatsen uit Catalonië. Wie daar lacherig op reageert heeft helaas niet alles meegekregen.
  Verder is heb ik hier nog niets gelezen over het feit dat Ponsati in Schotland gewoon haar paspoort mag behouden in afwachting van het verdere onderzoek naar het Spaanse verzoek om uitlevering.
  En ook lees ik hier niets over het nieuws van vandaag, nl. dat Amnesty International vrijlating eist van beide Jordi’s. Morgen misschien?

  1. Feola, soms helpt het om je blik te verbreden door ook eens niet-Catalaanse kranten te lezen. Je blaat namelijk baarlijke nonsens!

   1. Wat een respectloze reactie zonder argumenten. Ik volg juist vele media dus waarschijnlijk heeft Janus zelf iets gemist. Zal er verder geen tijd aan wijden.

   2. Janus, waarom val je een persoon aan die een andere mening heeft? Misschien publiceert niet elke krant alle informatie …. Spanjevandaag is daar ook een voorbeeld van, maar dit is geen probleem want iedereen is vrij om te lezen en aan te nemen wat hij/zij wil. En commentaar dan bezoek je de pagina toch niet.
    Maar laat ik mijn antwoord beargumenteren: Rosalia wint 5 grammy’s, iets unieks in de wereld van muziek…. op de voorpagina van New York Times, maar geen vermelding in sommige Spaanse kranten…

  2. Nog niets gelezen over Amnesty??
   Staat erop hoor.
   Wel grappig dat je alleen begint over de Jordi´s trouwens, maar had niet anders verwacht. Dat Amnesty zegt dat de hele rechtspraak netjes is gegaan, dat mensen dus terecht straf hebben gekregen etc. etc. etc.
   Daar begin je niet over?
   En dan deze site van selectief gedrag en willekeur beschuldigen?
   Je toont dus precies aan wat jij en Jacoba hier komen doen, proberen zieltjes te winnen met eenzijdige verhalen en berichten. Door te zeggen dat je het van 2 kanten bekijkt.
   KIjk, wij zijn hier gelukkig over het algemeen allemaal mensen met een verstand, welke hun mening vormen door meer te lezen dan alleen hier of in de Vlaamse pers. En dat jij schijnt te denken dat je ons dan de les kan lezen, zegt meer over jou dan over ons.
   Je bent gewoon een gehersenspoeld persoon, die nog altijd denkt dat je een eigen staat gaat krijgen. Propaganda slikken als zoete koek, ach dat heeft maar aan 6 miljoen Joden ook het leven gekost!
   Stop er gewoon mee, zelfs het ERC, jullie grootste partij heeft de handdoek geworpen. Dus stop met je onzin te verkondigen hier en behandel ons niet allemaal als een stel kleuters die niets weten!

   1. Sorry Juan, je slaat de plank volledig mis. Het gaat er niet om aan welke kant ik sta, ik zou alleen graag onderwerpen van meerdere kanten belichten. Het nieuws over Amnesty International m.b.t. tot de Jordi’s wordt vandaag wel verteld hier en daar ben ik blij om. Ik begrijp echter niet waarom mensen er lol in hebben continu op anderen af te geven.

   2. Intussen weten we allemaal dat neutrale berichtgeving over Catalonië bij SpanjeVandaag eerder een zeldzaamheid is.
    Voor de correcte Nederlandstalige versie van dat verslag, die wel een beetje anders klinkt, verwijs ik naar de site amnesty.nl

 3. Anoniem is helemaal niet dom en is misschien wel één van de weinigen die de Spaanse (of Catalaanse) taal beheerst om niet alleen maar het nieuws van Spanjevandaag te lezen (en te geloven)
  Daarnaast gaat het juist erg goed met Seat. Er is in de laatste vier jaar een enorme vooruitgang gemaakt die er voor gezorgd heeft dat Seat in Martorell niet meer het handje op hoeft te houden in Duitsland.
  Maar negatief schrijven over Catalonië is het gemakkelijkste en is gezien de inbreng van de grote meerderheid van de lezers van deze pagina. Maar niet al het slechte heeft te maken met onafhankelijkheid. Er is nog steeds een meerderheid die geen onafhankelijkheid wil, maar het niet eens is met de “politieke gevangenen” en veel andere zaken die niet goed gaan in Catalonië. Onafhankelijkheid is niet de oplossing, maar 155 ook niet.
  En al dat commentaar op Torra (ja héél erg een geel lusje ophangen). Vandaag zijn de twee laatste presidenten van Andalucia veroordeeld voor fraude, bedrog en oplichting. En ook de laatste twee presidenten fraude etc…
  Maar dat is geen Catalonië ! Ja en wanneer Juan74 uitgelachen is…. ik weet dat Jordi Pujol ook dingen heeft gedaan…

 4. Ik ben liever een magere wolf in het woud, dan een vette hond aan een ketting. Ik vergelijk het advies van de directeur, met een advies aan een niet-werkende echtgenote: verdraag maar alles van je echtgenoot, want anders geraak je aan de bedelstaf.

 5. Seat wil gewoon auto’s fabriceren en verkopen en zodoende de aandeelhouders tevreden houden.
  Gaat dat moeilijk worden dan zullen ze maatregelen nemen zoals Luca de Meo ‘diplomatiek’ zegt.
  Weg banen in Catalunya, maar daar zitten die demonstranten niet mee want die hebben waarschijnlijk geen baan.

  1. Dat is nog een ding dat ik mij elke dag afvraag. Hoe kunnen die mafkezen dag in en dag uit lopen te klooien, dat zal wel op onze kosten zijn heh.
   Uitkering hier en daar en heel stoer niet hun gezicht tonen.
   Als je toch een stoere bent, en je wilt je punt duidelijk maken, dan hoef je toch niet je gezicht te verbergen lijkt me??
   Het zijn de opvreters en daarom willen ze een eigen staat, zodat ze nog meer op kunnen vreten, ze vergeten alleen 1 ding, zonder de rest van het land, zonder de EU, is het een staat zonder uitvoer en zonder inkomsten.

  2. In Vlaanderen, in Genk, was er een grote Ford-fabriek. Zonder Catalaanse toestanden werd de fabriek toch ook gesloten, en verplaatst naar Valencia.

 6. Een bedrijf welke de politiek tracht te chanteren, kun je beter nu dan in economische slechte tijden kwijt zijn, dit huilen zegt genoeg dit bedrijf redt het niet in barre tijden.

  1. Bravo Wim, laat de Caralanen hun economie inderdaad maar zo snel mogelijk naar de filestijnen jagen. Dan is onafhankelijkheid straks volledig overbodig! Geweldige oplossing zeg!

 7. Ik weet niet of Ben en Juan weten dat Rajoy de belangrijkste Catalaanse bedrijven, via een economische chantage, heeft gedwongen om het hoofdkantoren van deze bedrijven buiten Catalonië te verplaatsen . De koning Felipe heeft “Seat” gebeld om dat ook te doen.. Ik noem dit Spaanse nationalisme. Misschien is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en niet alleen van één kant het verhaal te horen.

  1. ¨anoniem¨ ik wil je heel hartelijk danken, jouw reactie heeft mij echt een half uur de lachtstuipen gegeven, zeldzaam goede grap van je.
   Ga zo door, dan valt er hier nog eens wat te lachen.

  2. Hoe weet je dat allemaal? Als je enig zakelijk inzicht hebt, moge het duidelijk zijn dat vele bedrijven Catalonie de rug toekeren. Dssr hoeft de koning niet voor te bellen. Ga zo door onruststokers en de grote bedrijven verdwijnen langzamerhand allemaal.

  3. Waar haalt meneer Anoniem zijn ‘kennis’ toch vandaan? Juan 74 moest hartelijk lachen, dat begrijp ik hem wel. Maar ik maak me zorgen over zoveel domheid bij Anoniem.

   1. Jos en de anderen, dank u wel voor uw berichten.
    Er zijn helaas mensen op deze aarde die nog altijd geloven in wat een enkeling hen in het oor zegt. Dat zijn mensen die koste wat kost, geloven in een utopia.
    Propaganda geloven dit soort mensen en ¨anoniem¨ is er daar eentje van.
    Ze dagen ons uit het nieuws van 2 kanten te bekijken, maar komen dan alleen met hun eigen kant.
    Ik zie het al voor me, de koning belt ¨ff¨ met Seat wat dus VW is, en zegt…¨hey ik ben de koning van Spanje, ik zit in het Nederlandse volkslied, kunnen jullie ff stoere praat houden vanuit Seat¨
    Dat dit soort ¨anonieme¨ mensen dat soort berichten ook nog geloven, dat baart me dan wel zorgen.

    Kijkt dit soort mensen dan niet LIVE, naar wat een Torra roept in de rechtzaal?
    Als je daar Torra en de zijnen hebt gezien, dan kan je toch nooit meer geloof hebben in zo een man, kom op zeg. Dat is LIVE televisie, kan niemand iets aan rommelen, en dan komt die dombo met een teksten dat de rest van de wereld zelfs niet wil kijken puur uit schaamte.

 8. Dat is het puntje dat men altijd vergeet bij stakingen en van die toestanden. Iemand moet de kosten dragen en de stakers voelen dat niet direct. Tot de firma genoeg heeft van geld te verliezen en hun inboedel inpakken en vertrekken.

  Het economische verlies van deze onafhankelijkheid strijd zit hem niet op de miljoenen dat men direct verlies maar de miljarden dat men verlies over tijd.

  Nationalisme is goed en wel, je kan trots zijn op je regio, je kan kwaad zijn op verspillingen ( welke ook gebeuren door je eigen regio regering, onderschat dat niet, het is altijd leuk om de vinger naar een hogere instantie te wijzen ) maar de economische impact zal de volgende generaties volgen.

  Dat is wat men altijd vergeet, het is vaak niet die dat het meeste roepen maar hun kinderen en kleinkinderen dat de gevolgen dragen. En de gedachte van “we zullen het wel beter alleen doen”, dat werkt niet erg goed wanneer je buitengesloten word uit alle clubjes en verdragen voor de volgende 10 jaar, spullen dat je allemaal moet heronderhandelen. Ik zie Catalonië gerust effen gaan onderhandelen met VS, Japan, Rusland, EU, Afrika, … voor de vrij handels contracten waar ze volop gebruik van maken als EU lid. *lol* Ja, sarcasme …

  Gewoon de huidige situatie van onzekerheden jaagt investeerders weg en maakt firma’s dat er al zijn, 2 keer doen nadenken. Wat gaat een echte onafhankelijkheid doen, wat denk je? Juist … Dat is waar veel heethoofden niet over nadenken want cijfertjes is niet zo sexy als tonen hoe trots je bent op je regio en hoe je alles beter zal kunnen doen, en hoe geld geven aan “arme” regio’s een schande is. Niet wetend dat ze later zelf een arme regio zullen worden wanneer veel bedrijven zich relocaliseren ( wat ze nu al doen ).

  Nationalisme en globale economie zijn zaken dat moeilijk samen gaan. Dat lukt als je een grote tijger bent als de VS maar als een piek kuiken, dan ben je gewoon een prooi voor een straat kat.

 9. Gaat goed daar.
  Mooi zo doorgaan CDR en ander tuig. Mooi zo doorgaan Torra.
  Dan lost het probleem zich vanzelf op.
  Dat de ingeslagen weg een doodlopende weg is, wil er bij sommigen nog altijd niet in.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken