De “wolven” maansverduistering is ook in Spanje te zien

Het is weer tijd voor de “wolven” maansverduistering in Spanje
Beeld: Wikimedia

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In de nacht van 20 op 21 januari is het weer mogelijk om te genieten van een zogenaamde bloedmaan of supermaan met in het Spaans de naam “superluna de sangre del lobo”. De maan zal maandagochtend rood gekleurd zijn met een blauwe gloed.

Afgelopen 27 juli 2018 was er nog een volledige maansverduistering en kon er op het strand genoten worden (op veel plaatsen niet vanwege de wolken) van het natuurspektakel dat pas weer in de namiddag van 12 augustus 2026 plaats zal vinden. De volgende normale maansverduisteringen vinden plaats op 16 mei 2022 en 14 maart 2025.

De wolvenmaan die in de nacht van 20 op 21 januari zal plaatsvinden kan in Spanje op veel plaatsen bekeken worden (afhankelijk van de bewolking). De gedeeltelijke maansverduistering (fase parcial) zal beginnen om 4.35 uur (3.35 uur Canarische Eilanden) en eindigen om 7.51 uur (6.51 uur Canarische Eilanden).

De totale maansverduistering begint om om 5.42 uur (4.42 uur Canarische Eilanden) met de maximale maansverduistering om 6.13 uur (5.13 uur Canarische Eilanden) en welke zal eindigen om 6.44 uur (5.44 uur Canarische Eilanden). De maansverduisterinmg zal om 8.48 uur (7.48 uur Canarische Eilanden) geheel voorbij zijn.

Wat is het?

Zoals iedereen wellicht weet straalt de maan zelf geen licht uit maar weerkaatst deze het licht van de zon. Een maansverduistering vindt plaats als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde.

Het zonlicht gaat wel langs de aarde maar de dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Het voordeel van een maansverduistering (eclipse lunar) ten opzichte van een zonsverduistering (eclipse solar) is dat de maansverduistering zonder bescherming te bekijken is terwijl dat bij een zonsverduistering vanwege het extra felle licht wel nodig is. Wil je de maansverduistering echter in detail bekijken dan worden verrekijkers of telescopen aangeraden, dat levert een nog mooier beeld op.

Wolvenmaan?

Het gaat in dit geval om een maansverduistering die ook wel wolvenmaan wordt genoemd. Deze benaming komt omdat er een traditie is (met meerdere oorsprongen) die zegt dat de eerste volle maan van het jaar wolvenmaan genoemd wordt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

11
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
sonia.declercq@gmail.com

Leerrijk artikel want kende die benaming niet. De natuur kan soms heel mooie beelden weergeven.

Rob

Ik moet de eerste nog tegenkomen die dat een bloedmaan noemt. Geen idee waar dit modewoord nu ineens weer vandaan komt. Gewoon een totale maansverduistering , verder niks.
Je noemt het normale gele licht van de maan toch ook geen pismaan?

Juan74

Pismaan, bloedmaan of wat voor maan dan ook Rob, ik ben er mooi klaar mee.
Kan ik weer de hele nacht op het dak naar de maan gaan zitten huilen en loeien.
En dat is nog niet het ergste, die punt oren, dat is bij mij echt geen gezicht!

Piet Paëlla

Roodkapje let heus niet op jouw oren…..

kimberley pex

Beste Juan, even doorzetten, het is niet zo heel lang. Maar een mooie lange boswandeling in sneltreinvaart zou ook leuk zijn. Je ziet echt alles.

Gré

Ik ken dat wel degelijk als naamgeving voor een maansverduistering.
Bloedmaan is toch echt wel vrij algemeen. :o)

h. j. reddemann

beste rob, als je dit een vorm van conversatie noemt, dan kan je beter niets zeggen.
hoe je er ook over denkt, fatsoen is iets anders, maar waarschijnlijk zwaar gefrustreerd. jochen

Rob

Ah! Een psychotherapeut hier, eindelijk! Mag ik een sessie bij u boeken, kom ik misschien eindelijk van mijn frustraties af!

Juan74

Ja, Rob gelijk doen man.
Misschien helpt het je hahahaha.
Maar wel ff als echte Hollander de eerste sessie gratis laten zijn heh.
Gewoon om te kijken of het je echt helpt.
Neem dan gelijk ff Paul Kerk en de grote leider mee, die hebben het namelijk echt nodig!

Rob

Haha, ja, ik ga gelijk Paul bellen. Die heeft namelijk erg veel last van de blauwe maandag, het nieuwste verzinsel van Stoffer. Ben benieuwd wat de volgende kleurencode wordt.

kimberley pex

Rob, ik vind het wel een goeie ! Is gewoon maansverduistering dus? Ik dacht al, dat komt toch vaker voor een rode maan. Vroeger i d d nooit gehoord van bloedmaan.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.