De “wolven” maansverduistering is ook in Spanje te zien

Het is weer tijd voor de “wolven” maansverduistering in Spanje
Beeld: Wikimedia

De “wolven” maansverduistering is ook in Spanje te zien

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de nacht van 20 op 21 januari is het weer mogelijk om te genieten van een zogenaamde bloedmaan of supermaan met in het Spaans de naam “superluna de sangre del lobo”. De maan zal maandagochtend rood gekleurd zijn met een blauwe gloed.

Afgelopen 27 juli 2018 was er nog een volledige maansverduistering en kon er op het strand genoten worden (op veel plaatsen niet vanwege de wolken) van het natuurspektakel dat pas weer in de namiddag van 12 augustus 2026 plaats zal vinden. De volgende normale maansverduisteringen vinden plaats op 16 mei 2022 en 14 maart 2025.

De wolvenmaan die in de nacht van 20 op 21 januari zal plaatsvinden kan in Spanje op veel plaatsen bekeken worden (afhankelijk van de bewolking). De gedeeltelijke maansverduistering (fase parcial) zal beginnen om 4.35 uur (3.35 uur Canarische Eilanden) en eindigen om 7.51 uur (6.51 uur Canarische Eilanden).

De totale maansverduistering begint om om 5.42 uur (4.42 uur Canarische Eilanden) met de maximale maansverduistering om 6.13 uur (5.13 uur Canarische Eilanden) en welke zal eindigen om 6.44 uur (5.44 uur Canarische Eilanden). De maansverduisterinmg zal om 8.48 uur (7.48 uur Canarische Eilanden) geheel voorbij zijn.

Wat is het?

Zoals iedereen wellicht weet straalt de maan zelf geen licht uit maar weerkaatst deze het licht van de zon. Een maansverduistering vindt plaats als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde.

Het zonlicht gaat wel langs de aarde maar de dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Het voordeel van een maansverduistering (eclipse lunar) ten opzichte van een zonsverduistering (eclipse solar) is dat de maansverduistering zonder bescherming te bekijken is terwijl dat bij een zonsverduistering vanwege het extra felle licht wel nodig is. Wil je de maansverduistering echter in detail bekijken dan worden verrekijkers of telescopen aangeraden, dat levert een nog mooier beeld op.

Wolvenmaan?

Het gaat in dit geval om een maansverduistering die ook wel wolvenmaan wordt genoemd. Deze benaming komt omdat er een traditie is (met meerdere oorsprongen) die zegt dat de eerste volle maan van het jaar wolvenmaan genoemd wordt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.