skip to Main Content
Heel Spanje klaar voor de totale maansverduistering op vrijdag 27 juli
Pixabay

Heel Spanje klaar voor de totale maansverduistering op vrijdag 27 juli

Heel Spanje klaar voor de totale maansverduistering op vrijdag 27 juli

Pixabay

MADRID – Het belooft een spektakel te worden en aangezien het weer in Spanje wel mee zal werken kun je lekker relaxt op een stoel met een koud biertje of glas sangria in Spanje op de camping, strand of je balkon genieten van de totale maansverduistering. De maan zal deze vrijdag 27 juli als een rode bal te zien zijn en het belooft ook nog eens een extra lange maansverduistering te worden.

Het hele fenomeen zal ongeveer 3 uur en 55 minuten gaan duren maar de maan zal gedurende 1 uur en 43 minuten als rode bal ofwel bloedmaan (luna de sangre) te zien zijn. Het is de langste maansverduistering (eclipse lunar) van de 21e eeuw.

Het hele proces zal in Spanje rond 19.14 uur beginnen op het Spaanse vasteland en de Balearen (op de Canarische Eilanden is het één uur minder). Rond 20.24 uur zal al een klein deel van de maan verduisterd worden waarna om 21.30 uur de totale maansverduistering begint.

Het cruciale moment waarop de maan geheel verduisterd wordt zal om 22.21 uur zijn waarbij de maan er rood gekleurd uit zal zien. Daarna rond 23.13 uur zal de maan minder verduisterd zijn en zal het fenomeen eindigen rond 1.28 uur vrijdagnacht.

Voor degene die de maansverduistering van 27 juli 2018 gemist hebben vanwege o.a. bewolking is er goed nieuws. De volgende maansverduistering in Europa zal plaatsvinden in de nacht van 21 januari 2019, over enkele maanden dus. Daarna vinden er nog maansverduisteringen plaats op 16 mei 2022 en 14 maart 2025.

Overigens zal de volgende complete zonsverduistering pas plaatsvinden in de namiddag van 12 augustus 2026.

Heel Spanje klaar voor de totale maansverduistering op vrijdag 27 juli

verduistering 28 september 2015 / Pixabay

Wat is het?

Zoals iedereen wellicht weet straalt de maan zelf geen licht uit maar weerkaatst deze het licht van de zon. Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. De maan staat dan in de schaduw van de aarde. Het zonlicht gaat wel langs de aarde maar de dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

Het voordeel van een maansverduistering (eclipse lunar) ten opzichte van een zonsverduistering (eclipse solar) is dat de maansverduistering zonder bescherming te bekijken is terwijl dat bij een zonsverduistering vanwege het extra felle licht wel nodig is. Wil je de maansverduistering echter in detail bekijken dan worden verrekijkers of telescopen aangeraden, dat levert een nog mooier beeld op.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Ontzettend kinderachtig oom steeds te verbeten. Volwassen gedragen is soms zo moeilijk voor sommige. Ga je schamen of verdwijn.

 2. Voor al de mensen die zich storen aan de kleine schreiffowtjes, gelieve zelf de verbetering aan te brengen.U kan kiezen uit de volgende oplossingen: abcdefghijklmnopqrstuvwxvz ,en ook nog 0123456789. Veel plezier met de verbetering.
  @ de redactie: jullie moeten niets verbeteren, jullie zijn keigoed bezig, ik kijk er elke dag naar uit naar de nieuwsbrief, zo ben ik altijd een beetje in Spanje..

  1. Helemaal gelijk. Ben ook iedere dag blij met de nieuwsbrief. Wie het niets vind meldt je dan gewoon af. Je ergeren is zooooooooo vermoeiend.

 3. Beste redactie, ik krijg nu al een tijdje al dit spaanse nieuws gratis. In het begin had ik wat moeite met de taalfoutjes, maar na een tijdje realiseerde ik me dat ik toch elke dag al dit nieuws gratis ontvang, waarvoor iemand, jij/jullie dus, heeft gezorgd. Het nieuws op zich vind ik meestal de moeite waard, en soms erg boeiend.
  Dank je wel daarvoor. Ik hoop dat je op een keer ook eens de sluier zult lichten en wat over jezelf vertellen..hoe je dit bent gaan doen, hoe lang al, waarom, waar je zelf ongeveer woont, wat je het leukst, minst leuk vindt in spanje, welke spaanse drank je graag drinkt, welk gerecht etc.. de reporter geïnterviewd, zegmaar( om es een puur spaanse uitdrukking te gebruiken).
  Nogmaals dank, Carina

 4. Een periscoop? Daarmee kun je om een hoek kijken. Wordt o.a. gebruikt in duikboten.
  Dat moet natuurlijk een telescoop zijn.

   1. Gewaacht!!! pfffff
    En aktys….

    Man man kunnen al die anderen nou zo slecht Nederlands??

    Ga door met het goede werk redactie en laat al die mensen die zelf nooit een foutje maken lekker wat anders gaan doen dan ons allemaal hier vervelen met hun taal geneuzel…..ohh geneusel heh, zo nou hebben ze weer wat te doen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken