Extreemrechts Murcia wil controle over leerlingen en aanvullende lessen

Extreemrechts Murcia wil controle over leerlingen en aanvullende lessen
Beeld: Europa Press

MURCIA – In de autonome regio Murcia heeft men dankzij de extreemrechtse partij Vox een regioregering kunnen vormen bestaande uit de PP en Ciudadanos. Maar dat kwam niet gratis en Vox heeft nu van zich laten horen met de eis van een zogenaamde ‘pin parental’ (ouderlijke pin) waar veel over te doen is in Spanje. Het gaat erom dat ouders kunnen beslissen wat hun kinderen als aanvullende activiteiten kunnen krijgen zoals sexuele voorlichting.

Er is veel te doen in de Spaanse politiek over de zogenaamde ‘pin parental’. Voor de extreemrechtse partij Vox is het een maatregel om ouders het recht te geven om een veto uit te spreken over extra aanvullende activiteiten die tijdens de schooluren worden gegeven. Voor Vox is deze maatregel zeer belangrijk en de regionale begroting in Murcia hangt hier vanaf, of de PP en Ciudadanos dit accepteren of niet. 

In feite komt het erop neer dat de ouders controle krijgen over wat hun kinderen naast de normale lessen voorgeschoteld krijgen. Te denken valt aan lezingen, workshops en andere activiteiten zoals bijvoorbeeld seksuele voorlichting. De kinderen zelf hebben daarbij niet het recht op bepaalde voorlichting als hun ouders dat niet willen.

In feite steunen de PP en Ciudadanos deze maatregel maar andere partijen zoals de PSOE en Unidas-Podemos zeggen dat de ‘pin parental’ die ook wel ‘pin abascal’ wordt genoemd tegen de grondwet en de statuten van Murcia zelf indruist. Met andere woorden, het is een illegale maatregel die daarnaast de vrijheid van kinderen beperkt. 

Mocht de ‘pin parental’ er toch komen omdat de PP en Ciudadanos het belangrijker vinden om een begroting te hebben in de Murcia regio dan de vrijheid van kinderen, zal de Spaanse coalitieregering alles op alles zetten om deze vergaande maatregel ongeldig te laten verklaren door het Grondwettelijk Hof.

De naam ‘pin parental’ is verzonnen en heeft te maken met een soort van blokkering, net zoals op internet of op de tv waardoor kinderen bepaalde inhoud of programma’s niet kunnen zien (beschermd met een pincode). In dit geval heeft dit dus te maken met het onderwijs waardoor ouders een ‘pin’ hebben om bepaalde onderwerpen waar zij geen zin in hebben te verbieden voor hun kinderen.

Overigens heeft Vox reeds aangegeven dat een soortgelijke maatregel genomen zal worden in Andalusië en de Madrid regio omdat ook daar dankzij Vox regioregeringen tussen PP en Ciudadanos konden komen. Voorlopig zegt men in Andalusië en Madrid van niets te weten en dat een soortgelijke maatregel niet zal worden ingevoerd. Maar Vox zegt dat deze afspraken al gemaakt zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

2
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
harry

Gelukkig dat de ouders nog mogen beslissen zie maar naar het verplicht volgen van het Valenciaans ! Alle begrip dat deze taal moet behouden blijven maar spreek ze dan thuis met je ouders ,je familie of met je vrienden.Ik spreek Antwaarps en daar ben ik fier op maar heb nooit onderwijs gehad in die taal wel in het ABN gelukkig maar, zo kan ik alles op Nederland 1 -2 en 3 volgen zonder dat ik ondertiteling nodig heb.

D. Alvarez

Niks mis mee

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.