Vrijdag 21 januari kan de koudste dag van het jaar worden in Spanje

Vrijdag 21 januari kan de koudste dag van het jaar worden in Spanje
Beeld: Canva

Vrijdag 21 januari kan de koudste dag van het jaar worden in Spanje

MADRID – Pak de extra dikke winterjas uit de kast, zoek naar de handschoenen en sjaals want grote delen van Spanje krijgen deze vrijdag en de dagen daarna te maken met de ergste kou van dit jaar. Er zijn de afgelopen dagen al minimum temperaturen van bijna -12 graden gemeld in Spanje maar op vrijdag zal het kwik op veel plaatsen onder het vriespunt zakken en wordt er al geschreven over ‘el día más frío del año’.

Volgens de website eltiempo.es zal op vrijdag de gemiddelde temperatuur in heel Spanje slechts 7,9 graden worden maar dat komt hoger uit dan wat het eigenlijk moet zijn omdat ook de Canarische Eilanden mee worden geteld bij de beoordeling, zonder de Spaanse archipel is dat 7,3 graden. Tot nu toe was de gemiddelde temperatuur in heel Spanje echter 8,4 graden maximaal en 4 graden minimaal.

Traditiegetrouw wordt de koudste dag van een jaar in Spanje altijd in januari geregistreerd maar de dagen variëren elk jaar. Als gekeken wordt naar de statistieken van 1991-2020 dan kan men concluderen dat de koudste dag van het jaar op 21 januari moet vallen, dat is dus deze vrijdag. Komt die voorspelling uit?

Op 19 januari werd door de Spaanse weerdienst AEMET de laagste temperatuur gemeten in Mira (Cuenca) waar het -10,5 graden werd gevolgd door Molina de Aragón (Guadalajara) met -10,1 graden en Ademuz (Valencia) met -10 graden. De afgelopen week werd de laagste temperatuur echter gemeten op 15 januari in Puerto del Pico (Avila) waar het kwik -11,7 graden aangaf gevolgd door Martinet (Lleida) waar het -11,5 graden werd op 16 januari. 

De officieel door de AEMET laagst geregistreerde temperatuur ooit in Spanje blijft ondanks de verwarring in 2021 nog steeds -30 graden. Niet dat het niet kouder werd in Spanje zoals de -35,8 graden in León gemeten op 7 januari 2021 en -34,1 graden in Lleida gemeten op 6 januari 2021, maar deze temperaturen moeten gemeten worden bij de officiële meetstations van de AEMET en dat was in deze gevallen niet zo. Lees HIER meer informatie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.