Sneeuw, wind en regen maken plaats voor temperaturen tot -17 graden in Spanje

Sneeuw, wind en regen maken plaats voor temperaturen tot -17 graden in Spanje
Beeld: Canva

Sneeuw, wind en regen maken plaats voor temperaturen tot -17 graden in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nadat de afgelopen week grote delen van Spanje geteisterd werden door harde windvlagen, veel regen met overstromingen in het noorden en noordwesten van het land en sneeuw in onder andere de Pyreneeën, wordt het nu buitengewoon koud in Spanje. De Spaanse weerdienst AEMET waarschuwt voor temperaturen die kunnen dalen tot -17 graden, vooral in het noorden en noordoosten van het Spaanse vasteland.

De AEMET heeft voor zaterdag en zondag oranje en gele weeralarmen afgegeven voor extreem lage temperaturen. Dat geldt dan voor de autonome regio’s Navarra, Aragón, vooral de provincie Huesca, en Catalonië, vooral de provincies Lleida, Barcelona en Girona. In de provincie Girona moeten de inwoners en bezoekers van de Costa Brava, net zoals de bewoners en bezoekers van de Balearen eilanden Mallorca en Menorca, rekening houden met een wilde zee met hoge golven.

Maar, hoe koud gaat het worden in Spanje? De laagste temperaturen worden dit weekend gemeten in de Pyreneeën van de provincie Huesca in Aragón waar het tot -17 graden kan worden. Dat geldt ook voor de Pyreneeën van de provincies Lleida en Girona in Catalonië waar het kwik kan dalen tot -10 graden. In de pre-Pyreneeën van de provincies Barcelona en Huesca zal de temperatuur rond de -8 graden komen te liggen. In alle gevallen hebben we het natuurlijk over de minimumtemperaturen die vooral ‘s nachts gemeten worden waarbij gesproken wordt over de laagste temperaturen van dit nieuwe jaar en zelfs de winter 2022/2023.

Temperaturen zaterdag

Langs de Middellandse Zeekust wordt het ook koud met dagtemperaturen tussen de 3 en 11 graden in Catalonië, 8 tot 10 graden in de Valencia regio en 9 tot 11 graden in Murcia. Op de Balearen zal het ook koud zijn met 8 tot 11 graden. De hoogste temperaturen op het vasteland worden gemeten in Andalusië met 13 graden in Almería, 15 graden in Málaga en Cádiz, maar (vreemd genoeg) ook in het noordwesten van het Spaanse vasteland met temperaturen van 12 tot 15 graden in Galicië en Asturië.

Op de Canarische Eilanden spreekt de AEMET over 14 tot 17 graden op Lanzarote, La Graciosa en Fuerteventura, 15 tot 18 graden op Gran Canaria en Tenerife, 15 graden op El Hierro en 17 graden op La Palma en La Gomera. Op zondag wordt het echter warmer en stijgt het kwik op praktisch alle acht de eilanden tot 21 graden. 

Laagste temperaturen vrijdag

In de nacht van donderdag op vrijdag werden al lage temperaturen gemeten in Spanje zoals de -13,3 graden in Cap de Vaqueira en -13 graden in Port Ainé, beiden in de provincie Lleida. Bij het skistation Astun werd het -11,8 graden en bij het skistation Cerler -11,3 graden, beiden in de provincie Huesca. In Torla-Ordesa (Huesca) werd het -8,4 graden, bij het skistation Formigal (Huesca) -7,9 graden en bij het skistation La Molina (Girona) -7 graden.

Hoogste temperaturen vrijdag

Daartegenover staan de hoge temperatuur die gemeten worden op de Canarische Eilanden en op het Spaanse vasteland. Op Murcia na waar het 21,9 graden werd in Aguilas en El Ejido in Almería waar het kwik steeg naar 21,2 graden, werden alle hoge temperaturen geregistreerd op de Canarische Eilanden. Het warmste werd het op vrijdag in Vallehermoso (La Gomera) met 22,9 graden gevolgd door Adeje (Tenerife) met 22,5 graden, Mogán (Gran Canaria) met 22,1 graden, Maspalomas (Gran Canaria) met 21,6 graden en het vliegveld van Lanzarote met 21 graden.

Ga naar de inhoud