Europese Unie komt met nieuwe maatregelen voor het vernieuwen van het rijbewijs na 65 jaar

Europese Unie komt met nieuwe maatregelen voor het vernieuwen van het rijbewijs na 65 jaar
Beeld: via canva.com

Europese Unie komt met nieuwe maatregelen voor het vernieuwen van het rijbewijs na 65 jaar

De Europese Unie heeft als doel om op korte termijn het aantal verkeersdoden te verminderen. Om dit doel te bereiken heeft de Commissie Vervoer van het Europees Parlement nieuwe maatregelen goedgekeurd die van invloed zullen zijn op bestuurders ouder dan 65 jaar wanneer ze hun rijbewijs willen vernieuwen. Vooral op het gebied van medische keuringen zullen er strengere eisen worden gesteld.

Deze maatregelen werden al enkele jaren geleden onderzocht, toen er een toename werd vastgesteld in het aantal verkeersongevallen waarbij oudere bestuurders betrokken waren. Daarom zullen er meer tests worden toegevoegd aan de medische keuringen. Het grootste verschil is dat een arts nu zal beoordelen of een bestuurder geen problemen heeft met het gezichtsvermogen die het rijden kan belemmeren, terwijl voorheen de psychotechnische testen aangaven of een bestuurder geen afwijkingen had in het gezichtsvermogen. Deze maatregel is al enkele jaren van kracht in landen zoals Finland.

De nieuwe maatregelen zullen ervoor zorgen dat oudere bestuurders meer medische tests moeten ondergaan voordat ze hun rijbewijs kunnen vernieuwen. Dit omvat niet alleen de beoordeling van het gezichtsvermogen, maar ook andere aspecten zoals gehoor, motorische vaardigheden en cognitieve functies. Deze tests zullen worden uitgevoerd door een arts en zullen een beter beeld geven van de algemene gezondheidstoestand van de bestuurder.

Naast de verhoogde medische keuringen, zal de EU ook wijzigingen aanbrengen in het rijbewijs zelf voor bestuurders boven de 65 jaar. Het nieuwe rijbewijs zal een geldigheidsduur hebben van maximaal vijf jaar, in plaats van de tien jaar die momenteel geldt. Dit betekent dat bestuurders na vijf jaar opnieuw een medische keuring moeten ondergaan om hun rijbewijs te vernieuwen. Ook zal er een speciale code op het rijbewijs worden toegevoegd om aan te geven dat de bestuurder ouder is dan 65 jaar.

Volgens de nieuwe maatregelen van de EU moeten bestuurders boven de 65 jaar hun rijbewijs vernieuwen op de leeftijd van 65, 70, 75 en vervolgens elke drie jaar. Dit betekent dat bestuurders op de leeftijd van 65 jaar hun rijbewijs moeten vernieuwen en dit vervolgens om de vijf jaar moeten doen.

Naast de leeftijdsgebonden vernieuwingen, kan een bestuurder ook verplicht worden om zijn of haar rijbewijs te vernieuwen als er twijfels bestaan over de gezondheidstoestand van de bestuurder. In dit geval zal de bestuurder een medische keuring moeten ondergaan voordat hij of zij het rijbewijs kan vernieuwen.

Wanneer van kracht in de EU en Spanje?

De nieuwe maatregelen zullen naar verwachting in 2024 van kracht worden in alle EU-lidstaten. Dit betekent dat bestuurders die op dat moment al 65 jaar of ouder zijn, hun rijbewijs moeten vernieuwen volgens de nieuwe regels. Voor bestuurders jonger dan 65 jaar zal de overgangsperiode langer zijn en zullen de nieuwe maatregelen pas van toepassing zijn wanneer ze de leeftijd van 65 jaar bereiken.

De kosten voor het vernieuwen van het rijbewijs na 65 jaar zullen variëren per land. In Spanje bedragen de kosten voor een medische keuring ongeveer € 40. Daarnaast moeten bestuurders ook rekening houden met eventuele administratiekosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs. Deze kosten verschillen per regio in Spanje, maar kunnen ook oplopen tot € 40.

Naast de kosten voor de medische keuring en de administratie, kunnen er ook extra kosten worden gerekend voor het volgen van een cursus of training om de rijvaardigheid te verbeteren. Dit kan vooral van toepassing zijn als een bestuurder niet slaagt voor de medische keuring en extra begeleiding nodig heeft om zijn of haar rijbewijs te behouden.

In sommige gevallen kunnen de kosten voor de medische keuring worden vergoed door de zorgverzekering. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de reden voor de medische keuring. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te controleren of deze kosten worden vergoed.

Ga naar de inhoud