Aantal Nederlanders en Belgen bij Sociale Zekerheid in Spanje gedaald

Aantal Nederlanders en Belgen bij Sociale Zekerheid in Spanje gedaald
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het aantal bij de Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) ingeschreven Nederlanders en Belgen is ten opzichte van december 2018 gedaald in de eerste maand van dit jaar. Volgens het maandelijkse overzicht waren er in januari 2019 wat betreft Nederlanders 14.856 personen ingeschreven en wat betreft Belgen 9.588 personen.  

Sinds 1 januari van dit jaar wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 44.458 Nederlanders en 30.068 Belgen in Spanje.

In ons eerder geplaatste artikel is gebleken dat van deze totalen er 11.968 Nederlanders en 9.010 Belgen zijn die 65 jaar of ouder zijn. Dat zou dus in theorie inhouden dat een deel van de ingeschreven Nederlanders en Belgen of een baan hebben, zelfstandige ondernemer zijn of gepensioneerd zijn en ingeschreven staan in Spanje.

Een ander deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft werkers, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Aantal Nederlandse en Belgische 65-plussers in Spanje[/su_note]

Januari 2019

Volgens de gegevens over de maand januari (download PDF) stonden er in de eerste maand van dit jaar in totaal 14.856 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven stond in januari was 9.588 personen. Vergeleken met ons eerder geplaatste artikel over de cijfers van december 2018 is dat 215 Nederlanders en 140 Belgen minder.

Vergeleken met andere EU-landen is het aantal Nederlanders en Belgen niet veel aangezien er 335.344 Roemenen, 109.906 Italianen, 64.792 Britten, 58.278 Bulgaren en 52.015 Portugezen ingeschreven staan. In totaal is 2019 begonnen met 1.966.699 buitenlandse bijdragers aan de Spaanse Sociale Zekerheid, 151.607 meer dan in december 2018.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen[/su_note]

Nederlanders

Van het totaal aantal (14.856) Nederlanders staan 9.137 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.684 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 51 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 34 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 51 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (9.588) Belgen staan 5.840 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.712 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 35 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 41 personen  en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 35 Belgen op de lijst.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Socialezekerheidskaart aanvragen in Spanje[/su_note]

Regio’s

Als gekeken wordt naar de deelstaten waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.498 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 2.889, Andalusië met 2.488, Comunidad de Madrid met 1.610, Canarische Eilanden met 1.411, de Balearen met 948 en dan Murcia met 198 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.365 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.045, Andalusië met 1.634, Canarische Eilanden met 1.317, Comunidad de Madrid met 1.030, Balearen met 476 en Murcia met 149 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ach zodra je straks PP, VOX en C´s hebt als regering zal het aantal Belgen en Nederlanders heel erg hard gaan dalen, maar nog harder alle andere nationaliteiten want deze zijn zich meer bewust van de ellende die gaat komen.

Moet je nog van het woning proberen af te raken, wij proberen alvast te verkopen want de volgende crisis gaat Spanje niet ten goede komen.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.