Aantal Nederlanders en Belgen bij Sociale Zekerheid in Spanje gedaald

Aantal Nederlanders en Belgen bij Sociale Zekerheid in Spanje gedaald
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het aantal bij de Spaanse Sociale Zekerheid (Seguridad Social) ingeschreven Nederlanders en Belgen is ten opzichte van december 2018 gedaald in de eerste maand van dit jaar. Volgens het maandelijkse overzicht waren er in januari 2019 wat betreft Nederlanders 14.856 personen ingeschreven en wat betreft Belgen 9.588 personen.  

Sinds 1 januari van dit jaar wonen er in Spanje officieel (dus ingeschreven in het bevolkingsregister) volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) 44.458 Nederlanders en 30.068 Belgen in Spanje.

In ons eerder geplaatste artikel is gebleken dat van deze totalen er 11.968 Nederlanders en 9.010 Belgen zijn die 65 jaar of ouder zijn. Dat zou dus in theorie inhouden dat een deel van de ingeschreven Nederlanders en Belgen of een baan hebben, zelfstandige ondernemer zijn of gepensioneerd zijn en ingeschreven staan in Spanje.

Een ander deel van deze Nederlanders en Belgen woont weliswaar in Spanje maar staat niet ingeschreven bij de Seguridad Social, de overheidsinstelling die o.a. de gegevens wat betreft werkers, zelfstandigen en werklozen bijhoudt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Aantal Nederlandse en Belgische 65-plussers in Spanje[/su_note]

Januari 2019

Volgens de gegevens over de maand januari (download PDF) stonden er in de eerste maand van dit jaar in totaal 14.856 Nederlanders ingeschreven bij de Seguridad Social ofwel de Sociale Zekerheid. Het aantal Belgen dat ingeschreven stond in januari was 9.588 personen. Vergeleken met ons eerder geplaatste artikel over de cijfers van december 2018 is dat 215 Nederlanders en 140 Belgen minder.

Vergeleken met andere EU-landen is het aantal Nederlanders en Belgen niet veel aangezien er 335.344 Roemenen, 109.906 Italianen, 64.792 Britten, 58.278 Bulgaren en 52.015 Portugezen ingeschreven staan. In totaal is 2019 begonnen met 1.966.699 buitenlandse bijdragers aan de Spaanse Sociale Zekerheid, 151.607 meer dan in december 2018.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Overzicht van aantal Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen[/su_note]

Nederlanders

Van het totaal aantal (14.856) Nederlanders staan 9.137 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Nederlandse werkers. Als tweede grote groep staan er 5.684 Nederlanders op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 51 personen op de lijst, “regimen mar” (zeevaart en visserij) 34 personen en als “regimen agrario” (landbouw) 51 Nederlanders.

Belgen

Van het totaal aantal (9.588) Belgen staan 5.840 personen ingeschreven onder het “regimen general” (algemeen), de grootste groep Belgische werkers. Als tweede grote groep staan er 3.712 Belgen op de lijst als “regimen autónomo” (zelfstandige ondernemer). Als “regimen mar” (zeevaart en visserij) 35 personen op de lijst, als “regimen agrario” (landbouw) 41 personen  en als “regimen hogar” (thuiszorg) staan er 35 Belgen op de lijst.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Socialezekerheidskaart aanvragen in Spanje[/su_note]

Regio’s

Als gekeken wordt naar de deelstaten waar de meeste Nederlanders staan ingeschreven dan zien we dat Catalonië met 4.498 bovenaan staat gevolgd door de Comunidad Valenciana met 2.889, Andalusië met 2.488, Comunidad de Madrid met 1.610, Canarische Eilanden met 1.411, de Balearen met 948 en dan Murcia met 198 Nederlanders die bij de Seguridad Social staan ingeschreven. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

Wat betreft de ingeschreven Belgen staat Catalonië bovenaan met 2.365 gevolgd door Comunidad Valenciana met 2.045, Andalusië met 1.634, Canarische Eilanden met 1.317, Comunidad de Madrid met 1.030, Balearen met 476 en Murcia met 149 ingeschreven Belgen. Voor andere regio’s klik hier (PDF).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.