Search
menu
Search

Video’s om de Internationale dag van de kat te vieren, ook in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Video’s om de Internationale dag van de kat te vieren, ook in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks dat er veel katten in Spanje op straat leven en aan hun lot worden overgelaten nadat ze door hun baasjes gedumpt werden, is het vandaag 20 februari toch even een feestje voor alle katten wereldwijd en dus ook in Spanje. Het is de Internationale Dag van de Kat waarmee men over de hele wereld de liefde voor de katten viert en men wil aangeven dat het belangrijk is om goed met katten om te gaan en voor hen te zorgen, iets dat in Spanje niet altijd blijkt te lukken. Toch willen we deze dag vieren met enkele video’s met natuurlijk katten in de hoofdrol.

Volgens de laatste cijfers van de Fundación Affinity werden er 33.719 katten en 104.688 honden in de steek gelaten in 2018 (de cijfers over 2019 zijn nog niet bekend). In totaal is dat 138.407 in de steek gelaten dieren wat een behoorlijk aantal is maar wel stukken minder dan 8 jaar geleden toen het totale aantal nog 156.858 was, aldus de Fundación Affinity stichting. Toch is het geen ongewoon straatbeeld om op straat levende katten te zien in de toeristenoorden, steden en op het platteland van Spanje.

Gelukkig zijn er duizenden mensen die zich elke dag weer belangeloos inzetten om de katten te redden en verzorgen. Zo worden er door talloze stichtingen en opvangcentra katten van straat gehaald om ze te castreren en de gezondheid te controleren en indien mogelijke en nieuw huis gezocht. In het geval dat dit niet mogelijk is zijn er alternatieven zoals het helpen van de katten op straat.

3 dagen

Op 20 februari wordt een van de drie jaarlijks terugkerende Internationale Kattendagen gehouden. Naast 20 februari is er ook een dag op 8 augustus (International Fund for Animal Welfare) en daarna op 29 oktober (kattenexpert Colleen Paige).

20 februari

Deze datum werd gekozen omdat een van de bekendste katten ter wereld, Socks, op deze datum overleed in het Amerikaanse Witte Huis toen Bill Clinton de President was. Socks was altijd te zien op familiefoto’s van de Clinton familie en zijn dood zorgde voor een schok binnen de (Amerikaanse) kattenwereld waarna besloten werd om op die datum elk jaar stil te staan bij zijn overlijden.

8 augustus

Sinds 2002 wordt elk jaar op 8 augustus een Internationale Kattendag georganiseerd na een initiatief van het International Fund for Animal Welfare. Het duurde niet lang of wereldwijd deden dierenrechtenorganisaties mee met de viering van de kattendag op 8 augustus waarna dit een internationaal evenement is geworden.

29 oktober

Deze datum is eigenlijk de bekendste kattendag in Europa en werd in het leven geroepen door de kattenexpert Colleen Paige die op die ene dag als doel had om 10.000 katten een nieuwe familie te geven door deze te laten adopteren. Sindsdien wordt deze dag internationaal gezien als een kattendag.

Speciaal voor de vrijwilligers die op straat levende katten helpen hebben we deze collectie van video’s samengesteld om even de lachspieren te gebruiken. Namens de Spaanse katten … gracias por cuidarnos 🙂

https://youtu.be/DUh-M-pfdsA
https://youtu.be/saPoZnhjuk8
Ga naar de inhoud